Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


Snake Byte - Правец-8Д/Орик Атмос

Snake Byte (Змията хапе) е игра за Правец-8Д (Орик), написана като заместител на популярната игра със същото заглавие, налична за Епъл II серията компютри. През средата до края на 1980-те години, когато българския Орик клонинг - Правец-8Д беше популярен по домовете, му липсваха доста от чудесните софтуерни заглавия и игри вече налични за Епъл II. И двата компютъра - Правец-8Д (Орик) и Правец-82 (Епъл II) имат един и същ модел процесор - 6502, правейки прехвърлянето на софтуер много лесно. Допълнително много хора, които вече имаха опит с програмирането на Епъл клонинги, лесно превключиха на новия по-цветен и достъпен домашен компютър - Правец-8Д. Мотивирани млади програмисти започнаха да пресъздават игрови идеи на Правец-8Д, чрез прехвърляне и пренаписване на софтуер. Едно такова усилие по прехвърляне е играта Snake Byte за Правец-8Д (Орик Атмос) от Миньо Недялков.

Играта има заглавен екран в режим на висока разделителна способност, звук, нива с нарастваща трудност, регулярна Орик музика и звукови ефекти, цветове и таймър в ляво на екрана. Както и при другите игри с Червеи, играча трябва да хване цел за ограничено време, без да се забива в препятствия или да се самоизяжда. Първите нива изглеждат лесни, но само след няколко екрана, играта става по-трудна и по-трудна, изискваща стратегия за хващането на целите навреме и избягване запълването на екрана с увеличаващото се змийско тяло. Повечето от игровото действие е на статични екрани (етапи), но играта пак е пристрасяваща и забавна. Поне няколко преигравания са необходими, докато всички нива са овладяни. Случайното появяване на целите на екрана, добавя фактор на изненада в постояно изготвящия стратегия играч. Играта е много добър пример за това колко лесно е да се прехвърлят популярни софтуерни заглавия на Oric Atmos компютрите. След изиграването на Snake Byte на Apple II, Oric версията идва като още едно трудно за усъвършенстване съревнование за ретро играчите, които обожават стари игри за домашни компютри.


Изтегли Snake Byte за Правец-8Д (Oric)
Коментари:

Назад към Орик

Назад към Индекс