Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


Супермен (Сега Мега Драйв)

Покупка

Когато купувах моята Extreme Land Sega Mega Drive 2 клонинг, имах също нужда и от няколко игри заедно с конзолата. Нямам никакви презаписващи се Sega касети, флаш RAM или дисков интерфейс. Копирни устройства съществуват за Sega Mega Drive, но те са почти невъзможни за намиране в днешни дни. Затова трябва да купувам касети - нови или използвани, за да мога да играя игри на Sega MD2 клонинг конзолата. Касетите не са скъпи, като се има в предвид възрастта на конзолата и състоянието на емулаторите, които емулират почти идеално хардуера, но игрите се намират доста трудно. Имах късмет да намеря още една касета, освен опакованата с конзолата, и това бе играта за Супермен. Тъй като всичко дойде заедно, не съм сигурен за точната цена, но я определих на 10 лв.

Опаковка

Супермен кутия с обложка. На заден план е кутията на конзолата Extreme Land. Играта дойде в стандартен размер кутия за Сега със нормална обложка. Етикета на обложката е The Death and Return of Superman (Смъртта и Завръщането на Супермен) и знака на Superman, продупчен от юмрук. Капакът е еднакъв от двете страни. Няма снимки на екрани от играта на самия капак, но има картини на The Cyborg (Киборга), The Eradicator (Унищожителя), Superboy (Супермомче) и The Man of Steel (Стоманения човек). Superman отворена кутия. Вътре е касетата на играта. Няма инструкции, ръководство или каквото и да е в кутията, освен самата касета на играта, с лепенка с черен надпис, с идентично име и лого като това на кутията, само малко по-замъглено и два отпечатъка от голи крака в долния десен ъгъл. Върху касетата е написано с бели букви SUPERMAN, а след това с жълти букви Dd-096. Неразгадаемите жълти букви според мен изглеждат като каталожни номера. Липсата на ръководство ме направи подозрителен относно произхода на играта, но тъй като нямах избор за други игри, реших да я купя. Поне имаше кутия и обложка. Виждал съм много касети, които се продават без кутия и обложка. На касетата и пластмасовата опаковка бяха изографисани логото на SEGA, а продавачът ми даде думата си че играта бе за Сега Мега Драйв и работи. И така, аз я взех въпреки че никъде не беше опоменато на корицата, или поне със снимки на екрани, за да преценя дали е игра за 16 битова Сега или някаква друга конзола. След като се върнах у дома инсталирах Сега съвместимата конзола. Касетата беше втората, която пробвах след играта включена в конзолата.

Играта

Играта Superman на Extreme land Mega Drive 2 конзола - хак текст. Както предположих играта не бе оригинална. След включване, синьото лого SEGA се появи на екрана, а след това екран с текст:

SUPERMAN AND ALL RELATED ELEMENTS ARE
СУПЕРМЕН И ВСИЧКИ СВЪРЗАНИ ЕЛЕМЕНТИ СА
THE PROPERTY OF A.I.
СОБСТВЕНОСТТА НА А.И.
THANKS TO MR.A & DR.PIG.
БЛАГОДАРНОСТИ НА ГОСПОДИН А И ДОКТОР ПИГ
NO RIGHTS RESERVED.
НЯМА ЗАПАЗЕНИ ПРАВА

© 1992 A.I.
АВТОРСКО ПРАВО 1992 А.И.

HAVE A NICE DAY.
ПРИЯТЕН ДЕН.

Няма музика или специални ефекти на cracktro-то, единствено текст, след което се появява заглавния екран. Тъй като не колекционирам Сега игри, няма проблем че играта не е оригинална. Поне работеше, а аз си имах още една игра на която да играя на моята Extreme land конзола, без значение дали е оригинална или не. Няма нищо друго, което би навело на мисълта че играта не е оригинална, ако играча не познава други версии, освен този предзаглавен текст. Играта може да се играе, няма звукови смущения и всичко изглежда нормално, за разлика от някои други кракнати игри, които съм виждал, където музиката не е синхронизирана или има графични смущения.

Заглавен Екран

Играта Superman - заглавен екран. Екранът със заглавието на играта е минимален с текст на Superman отгоре и знака S на Супермен в центъра. След това има светкащ текст

  • PRESS START TO PLAY (НАТИСНЕТЕ СТАРТ ЗА ИГРА)
който подсказва на играча как да започне играта. Отдолу е логото на SUNSOFT. Заглавието е на черен фон с космическа тема, няколко звезди и далечна галактика, подсказващи извънземния произход на Супермен. Ако оставиш играта за няколко секунди, демо на първите три нива се върти за около 20 секунди, започвайки от първо ниво, после второ и трето, превъртайки се отначало. Този екран не е нещо специално но ако оставиш играта за няколко минути играчът може да види нивата, играта, графиките и музиката, а и това което се очаква след първо ниво. Тук е също така и втория признак за нелицензирания произход на играта. На оригиналната лицензирана игра има меню с опции, където играча може да настрои трудността на играта Difficulty, за упражнение (PRACTICE), нормално (NORMAL), или трудно (DIFFICULT), извърши тестване на музиката (MUSIC TEST), тест на ефектите (EFFECT TEST) и (EXIT) изход към играта. Версията на играта, която имам стартира с първо ниво, което представя анимация, където може да се види как Кларк Кен (Супермен) се преоблича в телефонна бутка през деня.

Първо Ниво

Играта Superman за Sega Mega Drive - снимка на първо ниво. След като Кларк Кент метаморфозира в Супермен, се появява снимка на вестника Дейли Планет. Датата е Вторник, 22-ри Декември 1992г. Водеща новина STRANGE DISAPPEARENCE OF CHILDREN! (СТРАННО ИЗЧЕЗВАНЕ НА ДЕЦА). След като Супермен пробива вестника летейки с юмрук напред, играта започва. Играта се играе на върха на сградите от където се разкрива красивата гледка на града. Има три слоя. Най-близкият слой е с небостъргачи, по средата има сграда където се виждат логотата на SUNSOFT и DAILY PLANET и най-близък слой на който се развива действието на играта. Супермен трябва да върви или бяга надясно и няма възможност да се върне назад и да се скролира наляво. Играта изглежда като игра с обикновени скокове и бягане където се отива надясно, скача и събират точки и сребристи S логота. Има червено S лого което придава здраве на Супермен. Специалната техника която е добре да бъде развита на първо ниво, е възможността да удариш врага с юмрук при подскок, а също при падане, Супермен може да удря с ботушите си. Има и възножност за използване на суперсилата PUNCH (УДАР), която също е добре да се тренира за ползване на първо ниво, където трудността не е нарастнала. Има зелени мъже, летящи роботи, които могат да стрелят и летяща чиния, която напада Супермен, опитвайки се да го спре в придвижването му до края на покривите, където той полита към върха на много по-висока сграда. По време на полета му нагоре той може д използва друга суперсила HEAT (ГОРЕЩ) лазер от очите му срещу камъните хвърлени от хората, които отварят прозорците, летящите роботи, или летящата чиния, тормозеща за сетен път Супермен. По-добре е да се удря с юмрук подхвърлените камъни, защото те носят награда от 1,000 точки, отколкото да ги цепиш на малки парчета с горещина, което не ти носи никаква награда. След като Супермен достига върха на небостъргача, първия злодей се появява - The Prankster (Шегаджията). Когато Супермен победи злодея (а той не е труден за елиминация), хубава пъстра картина се появява. Супермен се усмихва и държи победения престъпник, облечен в зеления си костюм. SUPERMAN DOES IT AGAIN! (СУПЕРМЕН ГО НАПРАВИ ОТНОВО!) е написано, а бонус точките се награждават към резултата на играча. Пъстрата картина се превръща във водеща статия на първа страница на вестника, със заглавие SUPERMAN SAVES KIDS! (СУПЕРМЕН СПАСЯВА ДЕЦА!), на същата дата както първоначалната статия.

Второ Ниво

Superman game for Sega Mega Drive - second level screenshot. Във второто ниво, Кларк Кент посещава телефонната бутка през нощта, за да се преоблече. Датата на вестника е сряда, 23-ти Декември, 1992г., а заглавната история е MISSING PEOPLE FOUND IN BUILDING (ИЗЧЕЗНАЛИ ХОРА ОТКРИТИ В СГРАДА). Този път действието се развива в къща. Научените специални удари с юмруци и крака от предното ниво отнова са в полза. Няма хора, които да атакуват Супермен, но има деца, които бягат с цел да излязат от къщата веднага след като Супермен отвори железните врати с натрошаване. В аристократичната къща с хубави мебели и огромно мазе има много роботи. Тук Супермен може да сменя специалната си сила като събира син S знак. Първата специална сила е отново PUNCH (УДАР), докато втората е SPIN (ЗАВЪРТАНЕ). Суперсилата SPIN (ЗАВЪРТАНЕ) се използва за пробиване на пода и достигане до тайни места в сградата. Този път нивото изисква повече усилия за да се преминат различните галерии. Има лазерни лъчи, роботи и дори машини с лазерни лъчи, които се опитват да спрат смелата мисия на Супермен. На това ниво Супермен може да скролира в две посоки - ляво и дясно. Също така, има и проходи със скрол нагоре и надолу, но той не умее да изкачва стълби и да да се връща обратно след като се е завъртял на пода, независимо от факта, че е налична стълба. Други препятствия са зелената лава и движещите се плазмени топки, които изцеждат силата на Супермен много бързо. Графиките този път са направени само от два слоя. В едно от мазетата е злодея Metallo (Метало), който Супермен трябва да надвие два пъти. Първият път злодея избягва, защото забелязва че енергията му е почти изчерпана. След кратка гонитба в метрото, Супермен се налага да го набие отново. Суперсилата PUNCH (УДАР) е полезна отново. След като бива победен отново, се появява друга хубава картина, на която Супермен удря Метало, SUPERMAN DOES IT AGAIN! (СУПЕРМЕН ГО НАПРАВИ ОТНОВО!), а играчът е награден с повече чисти точки, заради по-високото ниво. Водещата история на вестника с хубавата картина и дата Сряда, 23-ти Декември, 1992г., е SUPERMAN FREES PEOPLE (СУПЕРМЕН ОСВОБОЖДАВА ХОРА), въпреки че освободени хора никъде не се виждат, освен децата в самото начало.

Трето Ниво

Играта Superman за Sega Mega Drive - снимка на трето ниво. Преди трето ниво и рано сутринта преди изгряване на слънцето, Кларк Кент се преоблича в телефонната бутка. Заглавната история на вестника, датиран Вторник, 24-ти Декември 24, 1992г., е STAR REPORTER LOIS LANE MISSING! (РЕПОРТЕР ЗНАМЕНИТОСТ ЛУИС ЛЕЙН ИЗЧЕЗВА!). Трето ниво започва по различен начин отколкото предните две. Супермен лети надясно над океан, а играта наподобява повече хоризонтален стрелочник, отколкото jump & run (скочи & бягай) игра. Има няколко летящи робота, които го атакуват. Също така от водата, хора с акулови опашки хвърлят по него опасни риби. Супермен може да се предпази с лазерна топлина изстреляна от очите му. След кратък полет, той се приземява на кораб, но само за мъничко, след което той отново полита над океана. Веднага след втория полет, няколко робота атакуват Супермен. След като ги побеждава, Супермен влиза в пещера на един остров, който е показан в началото на нивото на снимката на вестника. Освен старите врагове роботи, познати от предишните нива, в пещерата има няколко нови врагове, включително един голям робот с джет и каменни хора. Суперсилата PUNCH (УДАР) е полезна за отстраняване на големите камъни от пътя на Супермен. Вътре в пещерата, в стая с ракета, друг злодей с джет и плазмени пушки желае да спре нашия герой. След отстраняване на този враг, играта не се продължава както обикновено. Картина на Супермен след летяща ракета е показана със заглавие LOUS LANE MISSING AGAIN!! (ЛУИС ЛЕЙН ИЗЧЕЗВА ОТНОВО!!). Играчът е награден с точки както обикновено, а отдолу е написано отново GOOD JOB SUPERMAN ! (ДОБРА РАБОТА СУПЕРМЕН !). Новата история на първа страница на Дейли Планет от същата дата като тази в началото на нивото е SUPERMAN CHASES ROCKET!! (СУПЕРМЕН ПРЕСЛЕДВА РАКЕТА).

Четвърто Ниво

Играта Superman за Sega Mega Drive - снимка на четвърто ниво. Четвърто ниво на играта Супермен за Сега Мега Драйв не започва като предишните три. Няма преобличане в телефонната бутка. Супермен използва костюма от трето ниво. Появява се въвеждащ текст SUPERMAN IN SPACE (СУПЕРМЕН В КОСМОСА), който е последван от приятна анимация на летяща ракета, преминаваща земната луна. Ракетата експлодира, след което спящата Луис Лейн отлита в капсула задвижвана от ракетен двигател, преследвана от летящият Супермен. Нивото отново започва с хоризонталната стерлочна сцена, този път развиваща се в космоса. Има страхотни графики на планети, които преминават на фона. В астероидния пояс, Супермен бива спрян от няколко чужди роботи, и едва след тяхното елиминиране, скролирането продължава надясно. Тук играта не се различава от класическите стрелочникови игри като R-Type, Project-X и Katakis. Вражеските космически кораби стрелят по Супермен, има също астероиди летящи към него. Има също така и енергия за събиране, черни дупки, използвани от някои създания, за да докоснат астероидите и да ги разделят. Има и задължителния за стрелочни игри огромен космически кораб - майка в края на нивото. Този кораб има четири топа и сърцевина, които Супермен трябвa да унищожи чрез стрелба. След неутрализиране на защитната система на кораба има няколко малки експлозии. Супермен влиза в кораба през отстранената сърцевина на защитната система и нивото е завършено с обичайния екран, който показва резултата, но без картина, само черен фон и текста.

Пето Ниво

Играта Superman за Sega Mega Drive - снимка на пето ниво. Петото ниво започва с анимация на Супермен, който полита към центъра на кораба. Той е влязъл през коридора в края на предишното ниво. Анимацията е от трето лице наподобяваща триизмерна, където Супермен лети към центъра на екрана. В центъра обаче се появява зелената глава на злодея Brainiac (Гений), която му се присмива. Това ниво изглежда като нормална платформена игра, като първото и второто, но Супермен лети и притежава суперсилата HEAT (ГОРЕЩИНА) на свое разположение. Той също може да удря нормално, но не е препоръчително. Главни препятствия в нивото са летящите роботи, плазмените стени и малките космически корабчета. След като достигне определено ниво, Гения се появява на екрана, смее се, а след това телепортира Супермен в друга част на кораба. След като побеждава четири силни и големи чудовища, Супермен полита през друг коридор, после играта отново започва да прилича на хоризонтален стрелочник, където скрола не спира и играча не може да определи посокота. Коридорът става все по-широк и по-широк. Геният атакува Супермен с машина с лазарни лъчи. Лазерният лъч е много силен и изцежда силата на Супермен невероятно бързо. След като Супермен унищожава лазерния лъч, злодея побягва, минавайки през няколко коридора и влиза в последната стая, където се случва последната битка. Последният злодей е много силен и изисква от играча перфектен тайминг. Гения учетворява изображението си и се завърта около Супермен в кръг. Само един от Гениите е истински. Той трябва да бъде удрян в специфично време за да се изцеди енергията му. Истинският злодей не може да се различи от фалшивите, докато не спре и не започне да стреля по Супермен.

Завършек на играта

Играта Superman за Sega Mega Drive - снимка след като играта е превъртяна. След като Супермен побеждава Гения, напуска потрушеният кораб, бутайки капсулата на Луис Лейн. Той я бута до земята, след което екрана с поздравленията се появява с изображение на земята, на която са стъпили заедно Луис Лейн и Супермен заедно с Congratulations (Поздравления). Същото изображение на земята се появява в екрана за край на играта, където Гения гледа земята, ако Супермен не може да продължи. Последният полет на Супермен през града от първо ниво има хубав ефект на смяна на деня, извършен с промяна на палитрата. Заслугите за играта се появяват тук.

Заключения

Въпреки че играта изглежда с трудно за Супермен управление и не му е дадена много суперсила за използване, запленяващия геймплей прави играта чудесна добавка към моята колекция от Sega касети. Нуждата от овладяване на някой специфични техники за по-нататъшна употреба и смесицата от различни игрови стилове, правят играта интересна за игра.

  • Геймплей: 8/10 - лесно е да овладееш играта, но Супермен трябва да може по-лесно да се контролира.
  • Презентация: 6/10 - Няма специално въведение, нито заглавния екран изглежда привлекателно.
  • Графика: 7/10 - Дори графиките да са добри за Сега Мега драйв, конзолата може да покаже много повече.
  • Звук: 7/10 - Звукът е вписващ се в атмосферата, но не е винаги в синхрон със Супермен и духа на нивата.
  • История: 8/10 - Историята се развива, а играта става интересна с преминаване на нивата.
  • Общо: 72% - хубава за игра, с добра история, прилични графики и музика.Коментари:

Назад към Сега

Назад към Индекс