Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


АмигаОС 4.1 ревю

Амига ОС 4.1 е официалното продължение на АмигаОС 4.0, която от своя страна е базирана на АмигаОС 3.x, и е тяхното естествено развитие. Разработена от Hyperion Entertainment и сътрудници от трети страни, АмигаОС 4.1 беше официално обявена за пръв път през Юли 2008. Според новината очакваното пускане за обществено ползване беше през средата на Ч3/2008 или Август 2008

Малко след прочитането на новините бях изкушен от описаните нови характеристики, най-вече след като някой от тях бяха жизненоважни или тяхната липса дразнеща за моето настоящо ползване на компютър. Да нямаш виртуална памет ме изключваше от извършването на сериозни проекти или дори компилиране с включени всички оптимизации. Например SimCoupe главния изпълним файл с 256MB RAM не може да се компилира с GCC и O2 флаг (Оптимизация 2) включена, което ме накара да питам хора с Амиги имащи 512MB RAM да компилират някои части от изходния код и да ми ги изпратят обратно. Липсата на 3D графично ускорение за Уоркбенч графиката не беше досадно, тъй като показаното е достатъчно бързо, но 3D графичната библиотека за АмигаОС 4.0 има много функции премахнати и не много използващ 3D графика софтуер е налице за нея. Писането на заобикалки за липсващите 3D графични функции, доставени от графичните карти и АПИ-тата на други платформи, е огромна задача, не лесна за единични разработчици. Смарт Файл Системата (Smart File System - SFS) използвана на отделен 68 Гигабайтов дял който инсталирах, дори и много добра в сравнение с другите Амига Файлови Системи и много осъвременена с днешните изисквания за съхранение на данни, когато се напълни с много големи и малки файлове, забавя драстично и оптимизацията на тома отнема часове. Два ЮЕсБи джойстика не работеха на АмигаОС 4.0 заради намиращ се бъг. Това означава че игри за двама играчи трябваше да се играят с клавиатура и джойстик, но предпочитам игрите с моите приятели да с два джойстика. Да нямаш равен хардуер е добро извинение за губещият играч. Да имащ еднакъв тип джойстици е достатъчно справедлива гаранция за играене с наслада. Записването на файлова на моята Нокиа Н-Гейдж чрез ЮЕсБи кабел караше СимбианОС да забива и показва бял екран при отваряне на директорията в която файлове са били записани, вероятно от някой защитни битове сложени от АмигаОС, не представени в Симбиан ОС. Но тези не са главните причини да искам АмигаОС 4.1. Главната причина беше че бях много любопитен да видя новата версия на моята любима операционна система и да реша дали е все още достатъчно добра за да остана само с Амига през 2008-ма година.

В новината за AmigaOS 4.1 Acube Systems Srl беше написан като световен дистрибутор и че ще бъде също така достъпна и от други магазини. На 8ми Август 2008 сутринта, докато разглеждах моя любим Амига магазин - Везалия Компютър от където купувам от 1999-та, забелязах АмигаОС 4.1 за предварителна поръчка на цена от 124.95 EUR която е точно цената която беше казана че ще бъде (105 EUR без ДДС плюс 19% Германски ДДС = 124.95 Евро). Страницата на продукта информираше че ще бъде доставен когато е налице. Amiga OS 4.1 стана златна на 6ти Август 2008, но ставането на златна не означава достъпна от обществото. След като намериха най-добрия и най-евтиния начин да доставят пратката до мен (пакета го нямаше, така че нямаше нужда да се бърза и без това), Везалия Компютър потвърди моята поръчка и ми изпрати информация за плащането на 13ти Август 2008. Преведох парите същия ден чрез банков трансфер, обикновен СУИФТ. През това време отпечатах АмигаОС 4.1 реклама и я ламинирах и започнах да чакам. Добър детайл в магазина на Везалия Компютър е опцията да проверяваш онлайн статуса на поръчката така че видях потвърждението на банковия трансфер от тяхна страна и информация по DHL товарителница. Предварителната поръчка на АмигаОС 4.1 е първият Амига продукт който някога съм предварително поръчвал или платил преди да е налице. Acube Systems srl и Hyperion Entertainment са се доказали като компании на които може да се разчита в малкия Амига пазар доставящи техните обявени продукти, също и Vesalia Computer е компания с репутация, и риска не беше голям.

След закъснение в продукцията, след това закъснение от Италия до Германия, моята AmigaOS 4.1 беше изпратена от Vesalia Computer към мен на 9.9.2008. Тъй като доставката беше евтина (Но не най-евтината ) поканата ми да взема пратката от митницата пристигна на 16ти Септември 2008 и аз отидох същия ден да я взема. Като гражданин на ЕС не трябваше да плащам допълнителни такси освен 4-те BGN за складовите помещения, и това ми спести 1% от цената (в България ДДС е 20%) и нямаше митнически такси. Първото впечатление след взимането на пакета от митницата беше че е сравнително голям за кутия със софтуер, но това беше защото сложените неща бяха добре обработени и защитени. След като излязох от митницата отидох до компютърен магазин 2 на Ресет Компютърс ООД, известни с техните сравнително добри цени и също така там намерих някой много трудни за намиране компютърни части, например кабел за вторичната IDE шина на моята микроА1. Купих от там най-големият IDE Хард Диск който имаха - HDD500GB Seagate Barracuda с 16MB кеш за 132.56 BGN и се прибрах в къщи да инсталирам най-новата АмигаОС на моята микроАмига Уан.

След като се прибрах у дома, сложих кутията на пода и махнах тиксото:

AmigaOS 4.1 пакета преди отваряне.

Пакета беше малко по-голям от A4 хартия, около 6 сантиметра дебел и тежеше 0.340 кг измерен от самата местна пощенска станция 12-09-2008, което означаваше че пакета е пристигнал по-рано, но поканата дойде до мен 4 дни по-късно заради уикенда. Внимателно го отворих, без никакво рязко дърпане или допълнително прилагане на сила:

AmigaOS 4.1 отворен пакет.

Съдържанието на пакета беше покрито със зелен мехурчест найлон наместен много внимателно да не прилага никакво налягане на предметите отдолу, защитавайки ги акуратно. Под мехурчестия найлон малки части от моята нова придобивка бяха видими. Набързо махнах защитата и отдолу се виждаше AmigaOS 4.1 ръководство сложено в специална найлонова чанта и сплескана AmigaOS 4.1 кутия:

AmigaOS 4.1 ръководство и кутия.
натиснете на снимките за изображение с по-висока резолюция

Взех найлоновата чанта с ръководството, отворих я и извадих ръководството. Отвътре в ръководството беше AmigaOS 4.1 CD-то сложено в хартиен CD плик. Хартиеният CD плик имаше етикет на гърба с AmigaOS 4.1 регистрационния номер. Ръководството е направено от много добра хартия, напомняща ми на хартията Navigator, която се твърди че не пожълтява стотици години. Кориците на ръководството са същите като другите страници, не са специални или твърди корици. Цялото ръководство е цветно със снимки и съдържания, страниците са правилно изрязани, мастилото изглежда добре и е сглобено и свързано с 2 скоби за тел бод. Амига ОС 4.1 кутията е направена от качествена дебела хартия подобна тази на ръководството. На гърба на кутията има текст Remember when computing was fun? (Помните ли когато компютинга беше наслада?) и три малки екранни снимки на АмигаОС 4.1. Първата екранна снимка е със 3 емулатора вървящи по едно и също време (DOSBox, E-UAE и VICE). Втората екранна снимка е на DVPlayer с обикновена кожа. Третата екранна снимка е с браузър показващ Гугъл Карти сателитен изглед и снимка, Tunenet с кожа и AmiUpdate. Под екранните снимки има изречение This is the Operating System that started it all (Това е Операционната Система която започна всичко). This is the Operating System reinvented (Това е операционната система преоткрита). This is AmigaOS 4.1 (Това е AmigaOS 4.1) и след това са написани новите особености на АмигаОС 4.1. След като проверих всичко в кутията, потърсих дали е останало нещо. След това проверих моята ламинирана Амига реклама със задната корица на списанието Amiga Future Но. 74 и снимките са точно същите и бях щастлив притежател на АмигаОС 4.1. Поставих съдържанието обратно в пакета:

AmigaOS 4.1 ръководство, CD, AmigaFuture, Хард диск чанта и кутия.

Преди да продължа напред, взех напечатаното ръководство и отидох в моята тиха спалня да го прочета. Отне ми около час да го прочета от корица до корица. Ръководството наречено Quickstart Guide (Напътствия за бърз старт), започва с информация за авторското право на втората страница и ЛСКП на 3-та 4-та страници. На петата страница е съдържанието. След това е написано малко въведение на страници от 6 до 8 което описва интродукцията на Amiga и части от историята на разработване които са направили платформата велика. Малко носталгично пътуване, не напълно нужно и да не бъде вземано под голямо внимание ако ние ще гледаме напред към Амига бъдещето което AmigaOS 4.1 се надяваме да е. На страници от 9 до 24 е най-важната част - Installing AmigaOS 4.1 (Инсталиране на АмигаОС 4.1) която описва всичко от подготвянето на инсталацията, стартирането на CD-то, настройване на клавиатурен език, страна, клавиатурни и входни предпочитания до стартирането на инсталатора и настройки след инсталация. Страници 25 и 26 са с кратка информация за новите особености на АмигаОС 4.1 - споменати са Modern Hardware Support (Поддръжка на Модерен Хардуер), Updated Graphics and DOS libraries (Обновени Графични и ДОС библиотеки), Updated interface (Обновен интерфейс), Fully rewritten Exec SG kernel (Напълно пренаписан Exec SG), Updated TCP/IP stack (Обновен TCP/IP стек), New applications (Нови приложения). На страници от 27 до 32 е въвеждаща информация за AmigaOS, Amiga дефинициите, директорийна структура и използване на шела. Въпреки че са споменати за AmigaOS 4.1 потребители, тази First steps with AmigaOS 4.1 (Първи стъпки с АмигаОС 4.1) част е добър прочит за всеки Амига потребител или всеки друг който иска да знае повече за Амигата. Страници от 33 до 39 са за AmigaOS 4.1 software (АмигаОС 4.1 софтуера). Споменат е софтуер за Интернет/Мрежи, Мултимедия, ДТП/Обработка на думи, Графики и Емулатори и как да се сдобием с тях. Игри не са споменати може би защото листа ще бъде твърде дълъг. Страници от 40 до 42 са за Ресурсите в мрежата където главните Амига портали и файлови хранилища са споменати заедно с Hyperion Entertainment и Acube Systems Srl уеб сайтовете. Страници 43 и 44 са за печатните списания, за съжаление само 4 списания са споменати. Страници от 45 до 47 са празни, вероятно оставени за правене на бележки 48-та страница е задната корица. Текста в ръководството е добре написан без правописни грешки и лесен за разбиране. Само на някой параграфи думите са твърде близко една до други правейки го по-труден и бавен за четене, може би да спестят пространство, което е неоправдано, вземайки предвид 3-те празни страници. След като прочетох ръководството си взех кратка пауза да помисля за това което прочетох от ръководството и се отправих към същинската част от започването на използване на AmigaOS 4.1 - инсталацията.

Преди да извърша инсталацията на АмигаОС 4.1, както е препоръчано в ръководството и от всеки компютърен експерт, пристъпих да направя бекъп на моята текуща AmigaOS 4.0 инсталация. За бекъпа използвах Frying Pan v0.41, който регистрирах през 2005 и използвам за бекъп на данни към CD-та и DVD-та оттогава. Просто за да бъда сигурен също така едновременно копирах моят Workbench дял на 1GB PQI MMC+ мемори карта чрез използването на Casio Exilim EX-Z1050 дигитална камера свързана чрез USB към моята microAmigaOne.

Бекъп на AmigaOS 4.0 инсталация

Копирането на файловете към мемори картата беше извършено от Workbench чрез взимане на чекмеджетата и пускането им в чекмеджетата на мемори картата, докато FryingPan бекъпваше същите чекмеджета към CD. Casio Exilim EX-Z1050 е една прекрасна 10 мегапикселова дигитална камера но докато тичах миналата година от митница до склад, тя изскочи от джоба ми и падна на асфалта. След това имаше проблеми с фокусирането което беше нужно да коригирам ръчно, докато фокусиращия механизъм напълно се счупи и сега я използвам за преглеждане на снимки на екрана и, и понякога да чета/записвам данни на MMC+ мемори карти, защото FujiFilm FinePix F50fd дигиталната камера не разпознава MMC мемори карти въобще. След извършването на бекъпа на сигурен съхраняващ носител (двойно подсигурен чрез извършване на два различни бекъп метода), отидох в моите мониторни настройки чрез отварянето на SYS:Devs/Monitors чекмеджето, натиснах на Radeon иконата след което избрах Information от Icons менюто. Натискането върху Icon полето на отворения прозорец с информация за иконата ми показва моите мониторни настройки. Записах на хартия (не на празните страници на AmigaOS 4.1 ръководството, въпреки че е добро предложение) стойностите на CMPLENGHT, VSYNCMIN, VSYNCMAX, HSYNCMIN, HSYNCMAX и най-високата MODE= която не беше сложена в скоби (1280x1024@60). След като се почувствах сигурен за моите данни и моят монитор, продължих към следващата част на инсталационната процедура.

Моят хардуер е microAmigaOne-C с 256MB U-Boot версия 1.1.1 (03-03-2005). Свързани към нея бяха хард диск HITACHI Deskstar 80GB, DVD - LG GSA-4160B и друго DVD - Writemaster TSSTcorp CD/DVDW SH-S182D. На PCI слота съм поставил Realtek Semiconductor C RTL-8139/8139C/8139C+ мрежова карта свързана към Edimax безжичен рутер. Клавиатурата е Privileg Airtouch а мишката е Unitek 3D Оптична мишка. За изображение използвам LG M228WA 22 инчов TFT монитор. За да свържа новият 500GB Seagate Barracuda хард диск трябваше да отворя кутията в която моята mA1-C платка живееше и да го свържа към кабелите от IDE порта и захранването. Отварянето на кутията беше също така добро извинение да проверя дали има някакъв прах насъбран вътре и евентуално да го махна. След като дръпнах капака на кутията, премахнах всичкия прах който видях, взех кабела от LG DVD устройството и го свързах към Seagate хард диска. След това смених джъмперната конфигурация на Hitachi устройството на Slave, свързах захранващ кабел към Seagate хард диска и върнах капака на кутията.

Дойде момента на слагането на CD-то в DVD устройството. Включих моята AmigaOne и натиснах Enter за да заредя U-Boat менюто и спре автоматичният стартиращ процес. След това отворих вратичката на DVD устройството на Writemaster-а чрез натискане върху Eject бутона му отпред и сложих AmigaOS 4.1 CD-то:

AmigaOS 4.1 CD пуснато в DVD устройство.

Натиснах отново Eject бутона връщайки обратно вратичката с CD в нея. След това отидох в U-Boot Boot Select менюто и сложих Onboard VIA IDE CDROM за стартиращо устройство:

Select booting from Onboard CD

След едно малко забавяне, видях доклад за моите хард дискове. 500GB Seagate беше докладван като 465.7 GB и 80GB Hitachi като 76.6 GB. Това не е грешка нито на U-Boot, нито на AmigaOne хардуера, а производителски трик. В компютърната терминология 1 ГигаБайт (GB) е 1024*1024*1024=1,073,741,824 байта, но за производителите на носители на информация 1 Гигабайт е 1000*1000*1000=1,000,000,000 байта. Така че за производителите 500GB=500*1,000,000,000 байта или 500,000,000,000 байта, но за U-Boot и всяка Операционна Система 1GB=1073741824 байта, което означава че 500GB на производителя - са наистина не 500GB, а по-малко. 500000000000/1073741824 = 465.66128730774 GB или 465.7 GB както е докладвано от U-Boot, така че е правилно. Значи си купих 500GB хард диск но получих 465.7 GB вместо това. Някои производители твърдят че такива хард дискове са наистина 500GB дори и в компютърна терминология, но пространството отвъд 465.7 GB е запазено за замени на повредени блокове, или информация за дисковата структура, докато други твърдят че носителите на информация не са организирани както компютърната памет и че те броят с десетици, не на степени на 2. Както и да е, надявам се това пространство да е достатъчно за моите AmigaOS 4.1 дневни компютърни потреби. След като видях информация за устройствата бях оставен с U-Boot промпт където може да въвеждам команди. За съжаление моето AmigaOS 4.1 CD не се стартира. На U-Boot екрана нямаше показани CD/DVD устройства, само IDE device 0 и IDE device 1 където двата хард диска бяха щастливо разположени. Написах reset и видях да се зареждат kickstart модулите но те се заредиха много бързо, и след тяхното зареждане AmigaOS 4.1 стартовия екран се появи след което промпт с грешки и след което заби скоро след като натиснах Proceed на AmigaOS 4.1 приветствения прозорец, с жълта guru meditation тревога. Това беше поради причината че AmigaOS 4.0 модули бяха заредени, но се опитаха да изпълнят AmigaOS 4.1 програми. След това опитах да стартирам CD чрез заместване на вторичната и първичната IDE шина, чрез изключване на първичната шина, без някакъв успех да стартирам от CD-то. Премахването на AmigaOS 4.1 CD-то от устройството и оставянето на всичко както обикновено, ме доведе до моята AmigaOS 4.0 инсталация, така че бях почти там от където бях започнал, преди да сложа CD-то. Сложих Amiga OS 4.1 CD-то в устройството и някой икони на Workbench-а бяха показани. DVD устройството работеше нормално, и единственият проблем беше че U-Boot не го виждаше. След допълнително разследване видях че DVD-то беше на IDE device 3 и IDE device 2 беше празен. Тогава в гениално просветване реших да отворя кутията отново и погледна устройствата. Забелязах че DVD устройството имаше джъмпер настройки като Slave, които смених на Master, според етикета на DVD устройството. Затворих кутията отново и отидох в U-Boot промпта да видя дали всичко е нормално и дали DVD устройството е показано. Войла, всички свързани устройства бяха разпознати и показани:

U-Boot промпт екран

Написах reset натиснах Enter и след това избрах стартиране от Onboard VIA IDE CDROM. След това избрах Boot this configuration след малко забавяне за сканиране на устройствата, AmigaOS 4.1 CD-то започна да зарежда kickstart модулите:

Избрано стартиране от Onboard CD

Стартирането беше бавно защото всичко се зареждаше от CD-то, което е с порядъци по-бавно от хард диска. Но това беше споменато в ръководството и бях подготвен. След около 2 минути AmigaOS 4.1 сплеш екрана се появи след това приветствен прозорец отново, този път без никакви съобщения за грешки. Моят първи AmigaOS 4.1 опит започна:

Първи AmigaOS 4.1 прозорец

Натиснах на Proceed. След още едно малко забавяне за зареждане от CD-то Locale preferences (Локални предпочитания) прозорец се появи. Избрах Preferred languages (Предпочитани езици)bulgarian_Amiga-1251 и english след това натиснах Use (Използване). След това се появи прозорец казващ че ще бъда попитан за моите входни предпочитания. Първото което забелязах бяха новите закръглени горни ръбове на прозорците, за разлика от квадратните ръбове на AmigaOS 4.0 прозорците. Натиснах клавиша Enter, който може да бъде използван вместо натискане на Proceed (Продължавам). Следва това се появи Input preferences (Входни предпочитания) прозорец, където първо избрах Mouse speed 2:1 (Скорост на мишката 2:1) натиснах на Accelerated (Ускорена) и избрах Bulgarian ISO-8859-5 клавиатура. Натиснах на Keyboard test (Клавиатурен тест) кутията и натиснах някои случайни клавиши. За моя изненада български Кирилски букви се появиха, същите букви на долната дясна част от клавишите - българската БДС подредба. Натискане на b ми даде българско ф

Входни предпочитания на AmigaOS 4.1

Тествах също така някои други клавиши. Всички букви работеха както се очаква, затова натиснах Use (Използване) и пристъпих към моето първо стартиране на AmigaOS 4.1 до Workbench. След още едно малко забавяне картината на AmigaOS 4.1 се появи - същата от корицата на ръководството и видях че моите дялове бяха свързани и показани правилно с истинските им икони:

Стартиран Workbench 4.1 от CD с моите стари дялове

На екранното заглавие (c) 1985-2008 Hyperion Entertainment and others беше написано и нямаше споменаване на Amiga inc. Amiga inc би трябвало да попада в частта на others(други), тъй като вече не разработва AmigaOS. Бях нетърпелив да отворя моите дялове и стартирам нещо от AmigaOS 4.1, но реших да продължа със стандартната написана в ръководството процедура и натиснах два пъти на AmigaOS 4.1-Installation (АмигаОС 4.1-Инсталация) иконата. Прозорец Installation Utility (Инсталационен Инструмент) се появи с AmigaOS 4.1 банер отгоре и текст Working on Installation, please wait... (Работа върху Инсталацията, моля почакайте) и скоро след това Приветствения текст на AmigaOS 4.1 Инсталационния Инструмент. Когато натиснах върху моите Workbench икони по време на чакането, прозореца беше полупрозрачен и можех да виждам фоновата картина и покритата от прозореца част на AmiDock.

Welcome to the AmigaOS 4.1 Installation Utility for the AmigaOne
Добре дошли в АмигаОС 4.1 Инсталационния Инструмент за AmigaOne

This program will guide you through the installation of AmigaOS 4.1 onto your machine.
Тази програма ще Ви напътства през инсталацията на АмигаОС 4.1 на вашата машина.
If you have not done so, it is advisable to make a backup of your files now.
Ако не сте го направили вече, е препоръчително да направите бекъп на вашите файлове сега.


NOTE: Some of the materials present on this CD are not covered by the End-User License Agreement but various other (software) licenses.
ЗАБЕЛЕЖКА: Някой от материалите представени на това CD не са покрити от Лицензното Споразумение на Краен Потребител а различни други (софтуерни) лицензи.
User are referred to the terms of the specific license accompanying said materials.
Потребителите да се насочат към термините на специфичните назовани материали.

If you are ready, click "Next" to go on with the installation.
(Ако сте готови натиснете "Следващ" за да продължите с инсталацията).


Натиснах Next (Следващ) > и бях представен с Amiga OS 4.x Software license agreement (Амига ОС 4.x Софтуерно лицензно споразумение) което беше точно същия текст както на страници 3 и 4 от ръководството, така че бях вече съгласен, натиснах на I have read and agree to the license agreement (Прочетох и съм съгласен с лицензното споразумение) отбелязващата човка и Next (Следващ) > бутона беше отмъглен, който натиснах веднага. Следващия текст се появи с две кутии за избиране:

AmigaOS 4.1 can be installed on a clean partition ("Install") or on top of an existing installation ("Upgrade").
АмигаОС 4.1 може да бъда инсталиран на чист дял ("Инстал") или върху съществуваща инсталация ("Ъпгрейт").
Selecting Upgrade will make backups of modified data (like Env-Archive, internet settings etc)
Избора на Ъпгрейт ще направи бекъпи на модифицираните данни (като Env-Archive, интернет настройки и т.н.).
This will require some additional space on your system partition
Това ще изисква известно допълнително пространство на Вашият системен дял.


Избора по подразбиране беше Install (Инстал) и аз натиснах Next (Следващ) > защото исках чиста инсталация и затова купих нов хард диск. След това малък текст относно SWAP делът се появи който също е еднакъв с този от ръководството:

The SWAP partition
SWAP делът

Starting with 4.1, AmigaOS supports paging of memory to disk.
Започвайки с 4.1, АмигаОС поддържа прелистване на памет към диск.
For that purpose, you should create a swap partition
За тази цел, би трябвало да създадете swap дял.
The swap partition can be located on any disk in your system.
Swap делът може да се намира на всеки диск от вашата система.

Use of a swap partition is optional, but highly recommended.
Използването на swap дял е по избор, но за препоръчване.


The Swap partition should have the following characteristics:
Swap делът следва да има следните характеристики:

Name: SWAP
Automount: Yes
Bootable: No
File System Type: SWAP
Blocksize: 4096

Нямаше нищо за избиране затова набързо натиснах на Next (Следващ) >. Следващият текст казваше че ако не ъпгрейтвам, АмигаОС 4.1 е нужно да бъде инсталирана на празен дял:

If you are not upgrading an existing installation, AmigaOS 4.1 needs to be installed on an empty partition.
Ако не ъпгрейтвате съществуваща инсталация, АмигаОС 4.1 е нужно да бъде инсталирана на празен дял.
It is recommended that you adhere to a certain layout of partitions;
Препоръчително е да се придържате към определено оформление на дяловете;
Media Toolbox supports so-called "Templates" that allow you to set up a disk quickly and without effort.
Media Toolbox поддържа така наречените "Шаблони" които позволяват настройка на диск бързо и без усилие.
If you want to partition your disk, either automatically via templates or manually, with Media Toolbox now, click the button below.
Ако искате да разделите Вашият диск, или автоматично чрез шаблони или ръчно, с Media Toolbox сега, натиснете бутона по-долу.
Note that starting with AmigaOS 4.1, you should create a swap partition.
Отбележете че започвайки с АмигаОС 4.1, би трябвало да създадете swap дял.
Afterwards - or if you do not want to partition your drives now - click on "Next" to continue.
След това - или ако не искате да разделите вашите устройства сега - натиснете на "Следващ" за да продължите.


След това един широк бутон Run "Media Toolbox" (Пусни "Media Toolbox") след което друг текст:

If you need to format the disks you have just partitioned, click the button below and choose the disk to format in the window that pops up.
Ако имате нужда да форматирате дисковете които току що се разделили, натиснете бутона по-долу и изберете диск за форматиране в прозореца който ще изскочи.


и друг бутон Format disk(s) {Форматирай диск(ове)}. Моят нов хард диск не беше все още разделен, затова натиснах Run "Media Toolbox" (Пусни "Media Toolbox") бутона.

Встъпителния прозорец на "Media Toolbox" се появи където трябваше да направя Select device (Избор на устройство). Имах две възможности тук - a1floppy.device и a1ide.device. Нямам флопи и устройството не е много в полза за Media Toolbox, избрах a1ide.device, оставих Program mode (Програмен режим) на Normal (Нормален) и натиснах на Start (Старт). До Start (Старт) имаше малък текст на състоянието:Status: MediaToolbox 52.11, SP_Engine 52.4 Media Toolbox прозореца се появи със заглавието:
Media Toolbox:working on Exec device 'a1ide.device', total number of units 3
Media Toolbox:работа върху Exec драйвер 'a1ide.device', общ брой на елементи 3
Моят нов хард диск беше избран по подразбиране, бидейки първият - Id, LUN 0,0. Натиснах на Edit RDB/Reinstall... (Редактирай RDB/Преинсталирай) бутона. Прозореца с RDB/disk geometry editing(RDB/редактиране на дискова геометрия) се появи, където имах Disk characteristics (дискови характеристики), Physical data (Физически данни) и Logical size (Логически размер) информация. Под тези данни имаше AmigaOne boot code (SLB) {AmigaOne стартиращ код (SLB)} с празна кутия и Install (Инстал), Remove (Премахни) и Save to file (Запази към файл) бутони. Натиснах на Install (Инстал) бутона и ASL заявител се появи с Select AmigaOne boot code (Изберете AmigaOne стартиращ код) текст. Изненадващо за мен ASL прозореца изглеждаше малко по-различно от моя стар ASL на който бях свикнал. Имаше много по-добри списъчни способности с Name (Име), Size (Размер), Date (Дата) и Comment (Коментар) колони, при натискането на върха на колоните върху техните имена, сортира списъка по тази колона, така че не беше нужно да избирам сортиращ метод с десния бутон на мишката. Разделението по колони също така прави списъка много по-лесен за следене. Бях насочен към l: Чекмеджето и към файла slb_v2, датиран 18.12.2006. Натиснах Ok (Добре). След това натиснах Ok - accept changes (Добре - приеми промените) бутона и се върнах към прозореца с елементите. Моят нов хард диск сега беше със Статус модифициран. Следващата част беше да го разделя. Натиснах на Edit partitions and filesystems (Редактирай дялове и файлови системи) бутона. () Новият прозорец наречен Edit partitions for disk ST350063 9QG8 (Редактирай дялове за диск ST350063 9QG8) се появи където добавих 3 дяла, един за стартиране - Bootable (Стартируем) наречен DH0 (2.132 GBytes, SFS\00 filesystem), един SWAP дял (1.061 GBytes SWAP filesystem) и останалото оставих с името ARC (462.568 GBytes JXF\04 filesystem). Различните дялове се показваха с различни цветове на прозореца:

Media Toolbox с направени дялове.

След разделянето натиснах на Ok - accept changes (Добре - приеми промените) след това на Save to disk (Запази към диск) бутона. Кратко предупреждение се появи питащо ме дали наистина искам да запазя, което аз натиснах с Yes, save. (Да, запази) след което друг заявител се появи
You need to reboot (Нужно е да рестартирате)

The changes made require a reboot of the machine to take effect.
Направените промени изискват рестартиране на машината за да вземат ефект.
Do you want to reboot now?
Искате ли да рестартирате сега?


Натиснах на Yes, reboot NOW! (Да, рестартирай СЕГА!)

След още един стартиращ процес с избиране на Местни и Входни предпочитания бях на Workbench екрана отново, където DH0:Uninitialized се виждаше, но не се виждаше SWAP и ARC дяловете. Оставих това да разследвам в по-късен период и натиснах два пъти на AmigaOS 4.1-Installation иконата. След приемането на ЛСКП отново и избирането на Инстал бях отново на прозореца с Run "Media Toolbox" (Пусни "Media Toolbox") и Format disk(s) {Форматирай диск(ове)} бутони. Този път натиснах върху Format disk(s) {Форматирай диск(ове)} бутона. Прозорец с име Format (Формат) се появи с Select Device To Format (Изберете Устройство да Форматирате). Имаше опции за CD0: моите стари дялове и новосъздадената DH0: но не ARC: и SWAP: дяловете. Избрах DH0: след това Continue (Продължи), махнах Put Trashcan (Сложи Кофа) човката и смених New Volume Name (Име на Нов Том) на AmigaOS41, тъй като Workbench името вече беше използвано на моят стар AmigaOS 4.0 инсталационен дял. След това натиснах на Quick Format (Бърз Формат). На следващите предупредителни заявители натиснах Format (Формат) и след това Format (Формат) отново.

След успешно форматиране на дяла, натиснах Next (Следващ)> в прозореца на Installation Utility (Инсталационния инструмент). Следващата част от инсталацията се появи, питаща ме къде да инсталира AmigaOS 4.1 с избран DH0 по подразбиране:

Инсталация на AmigaOS 4.1 на хард диска.

Натиснах на бутона Next (Следващ)> и след това се появиха опциите с избора на моите настройки на монитора и подразбиращ се изглед. Тук моите преди това написани на хартия Мониторни настройки дойдоха под ръка, и ги сравних с записите по подразбиране и ги промених според разликите. За подразбиращ се изглед избрах AmigaOS 4.1:

Инсталация на AmigaOS 4.1 - монитор и GUI настройки.

Натиснах Next (Следващ) > и след това се появи текст показващ кратко Обобщение и предупреждение:

Installation Summary
Обобщение на Инсталацията
Install destination : DH0:
Инсталационна дестинация : DH0:
Monitor : 1280x1024@60
Монитор : 1280x1024@60
Default GUI style: AmigaOS 4.1
GUI стил по подразбиране: AmigaOS 4.1
Installation mode: Install
Инсталационен режим: Инсталация


If you are ready to install, click on the "Next" button.
Ако сте готови да инсталирате, натиснете на "Следващ" бутона.

WARNING: There is no turning back once you pass this page.
ВНИМАНИЕ: Няма връщане назад след като преминете тази страница.

Please review the above choices you made, and if they are wrong go back and correct them. Otherwise, click "Next".
Моля прегледайте изборите които направихте, и ако те са грешни върнете се назад и ги коригирайте. Иначе, натиснете "Следващ".

Без да преглеждам много изборите натиснах Next (Следващ)>. Появи се голям текст Installing AmigaOS 4.1 AmigaOne (Инсталиране на АмигаОС 4.1 АмигаУан), с две процентови ленти отдолу, първата показваща общия процентен прогрес на инсталацията и втората показваща процентния прогрес на инсталацията на текущия файл, чието име беше написано отдолу. Двете ленти на прогреса се движеха много бързи, най-вече долната, но първата също беше бърза и за по-малко от 3 минути инсталационния процес завърши успешно. С малко информационен текст на следващия прозорец:

Configuring your new system Installation. This will only take a few moments.
Конфигуриране на Вашата нова системна Инсталация. Това ще отнеме само няколко момента.
Copying language preferences...
Копиране на езиковите предпочитания...
Copying default preferences...
Копиране на предпочитанията по подразбиране...
Enabling screen blanker...
Включване на екранен затъмнител...
Removing install monitor drivers...
Премахване на инсталираните мониторни драйвери...
Creating default monitor driver...
Създаване на текущ мониторен драйвер...
Copying post-install script...
Копиране на след инсталационен скрипт...


Done. Click 'Next' to continue.
Направено. Натиснете 'Следващ' за да продължите.


Натиснах Next (Следващ) >. Нов текст се появи със съобщение за завършена инсталация:

The installation is complete
Инсталацията е завършена

You should now click on "Finish" and remove the CD-ROM from your machine, then perform a cold reboot (case button reboot).
Сега трябва да натиснете на "Финиш" и махнете CD-ROM-а от Вашата машина, след това да изпълните студен рестарт (бутон рестарт на кутията)
If your system does not boot afterwards, you should reboot from the installation CD and consult the installation guide for more information.
Ако вашата система не се стартира след това, трябва да рестартирате от инсталационното CD и консултирате с упътването за инсталация за повече информация


Have fun with AmigaOS 4.1!
Забавлявайте се с АмигаОС 4.1!


Само Finish (Финиш) бутона беше отмъглен. Извадих вратичката на DVD устройството и натиснах на Finish (Финиш). AmigaDOS заявител с No disk present in device CD0 (Няма представен диск в устройство CD0) изскочи. Върнах обратно вратичката на DVD устройството с AmigaOS 4.1 CD-то в нея и натиснах на Retry (Опитай отново). Прозореца Installation Utility (Инсталационен Инструмент) изчезна и махнах CD-то от устройството и натиснах три клавишната комбинация на студения рестарт - Ctrl+LAlt+RAlt.


Този път системата се стартира много бързо до AmigaOS, от моят нов хард диск, AmigaOS 4.1 сплеш екрана се появи и за по-малко от 10 секунди прозорец AmigaOS 4.1 Post-Install Procedure (АмигаОС 4.1 Процедура След Инсталация) се появи. Избрах Execute command (Изпълни команда) от Workbench менюто и тествах моята клавиатурата:

AmigaOS 4.1 След Инстал прозорец.

Клавиатурната подредба беше Българска БДС, но когато натисках клавиш заедно с Alt клавиша, можех да пиша Латински букви, така че имах най-доброто от двата свята, без нуждата да превключвам клавиатури когато имах нужда да пиша смесени Кирилски/Латински текстове. Тествах още малко клавиатурата и след това натиснах на Proceed (Продължи) бутона в прозореца на AmigaOS 4.1 Post-Install Procedure (АмигаОС 4.1 Процедура След Инсталация).Прозорецът на ScreenMode preferences (Предпочитания на Екранен режим) се появи където избрах моята резолюция от 1024x768 ARG с 16M Цвята и Автоскрол. Натиснах Save (Запази). Сега моята екранна резолюция беше 1024x768, за разлика от оригиналната 800x600 екранна резолюция доставена от AmigaOS 4.1 стартиращото CD. Следващ на AmigaOS 4.1 Post-Install Procedure (АмигаОС 4.1 Процедура След Инсталация) беше въпрос Do you want to configure your soundcard now? (Искате ли да конфигурирате вашата звукова карта сега>) на който натиснах Yes (Да) и след това AHI preferences (AHI предпочитания) прозорец дойде и избрах CMI8738:HiFi 16 bit stereo++. След това запази отново. Следващ въпрос дойде: Do you want to configure your internet connection now? (Искате ли да конфигурирате вашата интернет връзка сега?), на който също натиснах Yes (Да). Следващо беше информационен прозорец You will first be prompted to create a new connection.
Първо ще бъдете запитани да създадете една нова връзка.
This can be a modem connection, PPPoE, or ethernet if you are on a local network.
Това може да бъде модемна връзка, PPPoE, или етернет ако сте на локална мрежа.
Please refer to the documentation for more information
Моля обърнете се към документацията за повече информация
на което натиснах Ok (Добре). Прозорец Internet connection wizard (Магьосник за Интернет връзка) се появи където избрах Ethernet (LAN, Router, Cable modem) {Етернет (ЛАН, Рутер, Кабелен модем) и натиснах Next (Следващ), след това избрах Manual configuration (ръчна конфигурация) и натиснах Next (Следващ) отново. След което прозоречно съобщение Please pick a device driver from the list, or enter its name (Моля изберете драйвер за устройството, или въведете неговото име). Там бяха AmigaOne вграденият Етернет - eth3com.device, който за нещастие вече не работи след буря със светкавици, но за моя наслада там имаше 3 RTL избора и един ADMtek. Несигурен коя точно е моята RTL карта, избрах RTL8139 знаейки че е най-популярната и след това видях бутон Test this configuration (Тествай тази конфигурация) който натиснах веднага. За моя изненада бях избрал правилната, и прозорец с информация за успешен конфигурационен тест изникна:

AmigaOS 4.1 След Инсталация прозорец.

Натискайки на Next (Следващ), прозорец с Интернет конфигурацията се появи, където стойности може да се въвеждат автоматично, но Try dynamic configuration (Опитай динамична конфигурация) човка беше избрана и просто натиснах Next (Следващ). Последната част от Internet connection wizard (Магьосник за Интернет връзка) се появи с избор на файлово име на конфигурацията, човки за Print report (Отпечатай доклад) и Store report in file (Запази доклада във файл) като втория беше избран. Натиснах на Finish (Финиш) и малък изскачащ прозорец се появи с информация за моите конфигурационни настройки. След което друг прозорец с информация:

The interface was saved in 'DEVS:NetInterfaces/RTL8139'.
Интерфейса беше запазен в 'DEVS:NetInterfaces/RTL8139'.

The type of connection you've chosen does not require a PPP dial-up.
Типа връзка която избрахте не изисква PPP набиране.
Therefore you don't need the Dialer to establish an internet connection.
Затова не Ви е нужен Dialer за да установите интернет връзка.
The interface can be edited with the 'SYS:Prefs/Internet' program later, if required.
Интерфейса може да бъде редактиран програмата 'SYS:Prefs/Internet' по-късно, ако е нужно
A report was written to the file "PROGDIR:Reports/RTL8139.report".
Доклад беше записан във файла "PROGDIR:Reports/RTL8139.report".


Следващо се появи информационен прозорец за моите Интернет настройки с текст:
Next, you will be able to configure your internet settings.
Следващо, Вие можете да конфигурирате Вашите интернет настройки
Note that some information need to be obtained from your internet service provider
Забележете че известна информация е необходимо да се предостави от вашия доставчик на интернет услуга
и след това Internet Preferences (TCP/IP) {Интернет Предпочитания (TCP/IP)} прозорец се появи. Напълно неподготвен за това, без да имам моите предишни данни, и знаейки какви големи проблеми имах преди свързвайки моята Амига към Интернет просто натиснах Cancel (Отмени) и след което нетърпелив да проверя дали моята Интернет връзка беше толкова лесна за настройване, отворих SYS:Utilities/IBrowse чекмеджето и натиснах два пъти на IBrowse иконата. Много впечатляващо - работеше без никакви проблеми и можех да чета някои сайтове. Версията на IBrowse е същата както версията на AmigaOS 4.0 CD-то, но се чувства по-бърза. MUI изглежда обновен и по-бърз, също така цялата AmigaOS 4.1 се чувства малко по-бърза. След още сърфиране и търсене на информация за AmigaOS 4.1 в Интернет, се върнах към моята AmigaOS 4.1 инсталация. Сега да оправя проблема с JX дяла. Отворих Media Toolbox и отидох при дяловете на новия хард диск. JX дяла имаше малка мисконфигурация от моя страна - беше с размер на блок от 1024 байта, докато би трябвало да е 512 байта. Също проверих дали моят SWAP дял е наред и забелязах че там е блок размер от 2048 байта вместо написаните в ръководството и в Installation Utility (Инсталационен Инструмент), но в бързането съм подминал това, затова най-вероятно не съм имал никакъв SWAP или допълнителна виртуална памет. Това беше оправено когато след още един рестарт, моят JXFileSystem дял ARC се появи и го Форматирах Бързо. За следващият път трябва да опитам MediaToolbox шаблонът, който не можех да отворя след като веднъж бях направил дяловете. Или да чета ръководството по-внимателно. JX дяла дори и празен беше с едно чекмедже .recycled, което както по-късно тествах е за изтрити файлове и лесното им възстановяване. SmartFileSystem също има .recycled но то е скрито от погледа по време на нормално преглеждане, но можеш да видиш неговото съдържание с писане на list sys:.recycled/ от AmigaShell например. След успешната инсталация на АмигаОС 4.1 и на новото устройство, пристъпих към обширно използване на АмигаОС 4.1 да видя дали е в крак с изискванията на модерния компютърен потребител.

По време на рестартиранията, забелязах че няма стартираща мелодия за която четох в Интернет. В звуковите настройки когато натиснах Play a test sound (Изсвири тестов звук), имаше звук, така че проблема не беше в моите кабели свързани към монитора. В Звуковите Предпочитания (SYS:Prefs/Sound) Play System startup sound (Свири Системен стартиращ звук) беше отписан. Избрах го и оставих текущият Hirasawa.wav звук който е много релаксиращ и добър за ушите. Не се свири на склеш екрана, а веднага след като Workbench се появи. Има 3 други звуци представени в SYS:Prefs/Presets/Sounds/ чекмеджето, един от тях бидейки оригиналната Amiga 1000 стартираща мелодия, една с камбани и два звука с ветрове. На AmigaOS 4.1 CD-то има отделно Media чекмедже където две други чекмеджета са представени. Едното от тях е наречено Susumu Hirasawa и има два релаксиращи mp3 файла от автора на текущата стартираща мелодия. Библиотеката mpega.library за просвирване на mp3 файлове е представена в AmigaOS 4.1 инсталацията, но там няма плейър за mp3 песни, който трябва да бъде инсталиран отделно. Другото чекмедже е Danny and Stephen Fellner и има анимацията представена на средната екранна снимка на гърба на AmigaOS 4.1 кутията. Може да се покаже с OEM версията на DVPlayer включена в AmigaOS 4.1 инсталацията. Само натискане на mpeg файла отваря DVPlayer автоматично и започва да го показва. Новият АмигаОС 4.1 файлов списък е обновен и подобрен. Сега като избираш имена, файловете са показани в колони, за Име, Размер, Тип и Дата на всеки файл. Натискането на лентата с Име сортира файловете в азбучен ред по име, на Размер лентата по Размер, на Тип лентата по типа на файла и на Дата лентата по дата. В колоната за имената от ляво на колоната е показана умалена икона на файла, взета от истинската икона, и ако няма истинска икона, показва замъглена стандартна икона за определения тип на файла. Нова много полезна функция е лентата със списъка Тип, където се показва типа на файла. Забелязах много различни типове файлове: Ascii, Drawer, Png, Tool, Handler, Doc, Project, MP3, PREF, Device, Rexx, Postscript, Outlinefont, Font, Filesystem, LoadModule и вероятно има още. Тези типове не са разпознати от разширението на името на файла, защото двата Font и Outline font са с .font разширение например. Font също се показва и за .ttf файлове, които нямат .font разширението. Същото важи и за Filesystems и Tools които нямат определено разширение. Трябва тепърва да разбера как тази разпознаваща система работи, но е много полезна и дойде в употреба веднага след като започнах да разглеждам AmigaOS 4.1 инсталацията и CD-то. До голяма степен подобрява положителния ми Амига опит. В Workbench списъка и в ASL заявителя има Български имена за дните на седмицата и днес и вчера. Не забелязах някъде другаде български език но дните са добре за начало. Добавянето на нов език е само предмет на инсталиране на няколко locale файла, но и без това съм свикнал на английски Workbench. В Workbench менютата има нов предмет Open volume (Отвори том) от където потребителя може да отвори представените томове, но само тези които не са скрити чрез Workbench preferences (Workbench предпочитания) (SYS:Prefs/Workbench). Полезно ако имаш много икони и не можеш да ги видиш в Workbench, или ако са покрити от прозорци.

Докато разглеждах чекмеджетата видях че моята AmigaOS фонова картина не изглеждаше много центрирана. Само Am от Amiga името се виждаше. Да го поправя отидох WBPattern preferences (WBKройка предпочитания) (SYS:Prefs/WBPattern) и избрах за фонова картина оформлението да е Scale well (Мащабирай добре) и тя стана наместена на екрана:

AmigaOS 4.1 workbench кройка предпочитания.

Има също така преконфигурирани теми в SYS:Prefs/Presets/ чекмеджето, където натискането на иконите зарежда всичко вече настроено. Идват за различни резолюции от 640x480 до 1600x1200 с избор за OS4.0 изглед и без hwaccel. Хубаво за хора които не искат да губят време с конфигуриране на текущия изглед на тяхната система. Когато се отварят много прозорци, особено композиционните демота намиращи се в OS4Depot.net, моята система значително се забави от бидейки бърза до внезапен стоп за секунда или две докато местя прозорци. Оправих това чрез отиване в GUI Preferences (GUI предпочитания) (SYS:Prefs/GUI), натиснах на опции, след това махнах Compositing mode for layers (3D acceleration required) {Композиционен режим за слоеве (изисква се 3D ускорение)} кутията и натиснах Запази. Сега всичко беше отново нормално без никакви забавяния. Забавянето е mAmigaOne-C недостатък, която имайки само 32MB графична памет за съжаление не е достатъчна за луксозни 3D ефекти и много прозорци на 32 битови екрани. Когато тези 32 MB са употребени, AmigaOS 4.1 започва да използва другата памет на разположение, която е много по-бавна за графиките, и се показва в отговора на интерфейса.

SYS:Utility чекмеджето на АмигаОС 4.1 има нови софтуерни попълнения. Амига версията на CSS способния браузър OWB (Origin Web Browser) версия OWB 1.25 е инсталирана но към момента на пускането на AmigaOS 4.1 той има няколко нови подобрения, които са лесни за изтегляне. С OWB има проблем пиле и яйце - не можеш да изтеглиш негова по-нова версия, защото той няма способност да тегли, но IBrowse върши работата прекрасно и също така е представен в Utilities папката. SGrab - програмата за екранни снимки е също представена в инсталацията. Има също YAM - имейл програма, но аз имам твърде много имейла в моята по-стара AmigaOS 4.0 YAM инсталационна папка, така че просто копирах S:User-Startup редовете за него от моята стара инсталация и започнах да използвам същият YAM на AmigaOS 4.1 без проблеми. Копирането на User-Startup редовете също проработи за моите други инсталации и можах лесно да прехвърля моята среда за разработване чрез обикновено копиране на редовете към AmigaOS 4.1 S:User-Startup файла. Друга прекрасна особеност е съвместимостта назад на AmigaOS 4.1 с AmigaOS 4.0. Когато са заредени AmigaOS 4.1 kickstart модули, натискането на левия и десния бутони на мишката отива в Меню за Ранен Старт, представено на всяка Амига от AmigaOS 2.0. От там аз само избрах да стартирам от моят стар хард диск и бях назад в моя AmigaOS 4.0 без нещо да е променено. Сега лесно мога да проверя дали даден софтуер работи и на двете - AmigaOS 4.0 и AmigaOS 4.1 и също така моите стари файлове са достъпни от там, тъй като посочвам към същите инсталации от AmigaOS 4.1, не отделни чекмеджета. Всичко на моята AmigaOS 4.0 инсталация беше абсолютно същото, включително мрежата. Дори отворих JXFS дяла без проблеми. Истински МултиОС опит. Да го направя дори по-добре, стартирах Partition Wizard. Оптимизирах всички мои дялове, и беше много по-бързо от преди, дори за Smart File System дяла. JXFileSystem дяла няма опция за оптимизация. Може би се оптимизира сам. Ще видя в бъдеще.

След нагласите по Предпочитанията и трансфера на инсталациите реших да опитам дали мога да оптимизирам моята AmigaOS 4.1 инсталация за скорост, както направих във всички мои предишни AmigaOS инсталации започвайки от AmigaOS 1.2 до 1.3, 2.04, 2.1, 3.0, 3.1, 3.5, 3.9 и 4.0. Всички тези системи бяха оптимизирани до известна степен от мен, което направи машините използващи тези Операционни Системи да не остаряват толкова бързо. Нямам много познания относно AmigaOS 4.1, така че пристъпих към оптимизация на базата на това което направих в AmigaOS 4.0. Отворих SYS:Kickstart/Kicklayout файла с NotePad и след това моят стар AmigaOS 4.0 Kicklayout файл и сравних кои модули съм изключил чрез откоментирането им и изключих същите модули на AmigaOS 4.1. Те не са от полза за мен и моята настройка, така че изключих следните модули: a1floppy.device.kmod, it8212ide.device.kmod, lsi53c8xx.device.kmod, sii0680ide.device.kmod, sii3112ide.device.kmod, sii3114ide.device.kmod, sii3512ide.device.kmod и 3dfxVoodoo.chip След запис на новия оформящ файл, направих студен рестарт и моята AmigaOS 4.1 сега стартира по-бързо и има повече свободна физическа памет. Откоментирах принтерното прехвърляне в S:Startup-Sequence и накрая преместих неизползваните монитори в SYS:Devs/Monitors към SYS:Storage/Monitors и оставих само Radeon монитора там. Най-накрая премахнах ScreenBlankerEngine от SYS:WBStartup/ и сложих ClickToFront. След още един рестарт, оптимизациите бяха готови за момента.

AmigaOS 4.1 софтуерната база е изградена на основата на многото софтуерни заглавия вече налице за AmigaOS 4.0. За обработката на изображенията за това ревю исках да използвам добре познатия класически софтуер ImageFX но поради някаква причина той не проработи с причина че не може да отвори модули. Вероятно конфликт с новата система за памет. Използвах flphoto вместо това, който свърши работата добре, дори по-лесно. Единствен проблем с този софтуер беше че използваше Unix стил за пътища така че моето AR:Web/ чекмедже трябваше да бъде избрано /AR/Web/ междувременно с няколко съобщения за грешка относно не откриване на a: връзка.

На емулаторния фронт освен емулаторите показани на екранната снимка на гърба на AmigaOS 4.1 кутията, други емулатори работят прекрасно дори по-бързо от преди. Hatari, Sim Coupe и Atari800 работят чудесно:

AmigaOS 4.1 3 емулатора по едно и също време.

И все още имах останали CPU ресурси. За 3 дни ползване досега чувствам AmigaOS 4.1 по-бърза от AmigaOS 4.0 на същия хардуер, също така е по-стабилна и замръзванията са по-малко. Някой програми които забиваха преди или караха системата да замръзне малко след техния изход, вече не замразяват системата. Например AmOric който караше системата да замръзне малко след неговия изход преди, сега след изход системата работи нормално. Все още няма звук, който само веднъж успях да изкарам на моята AmigaOne система преди няколко години с Nallepuh и някои AmigaOS 4.0 предварителни пускания. Друг софтуер под AmigaOS 4.1 функционира не само по-бързо но също така и по-добре. DOS версията на Euphoric на AmigaOS 4.0 показва само сини цветове пусната под DOSBox на пълен екран, сега тя работи прекрасно и по-бързо, което значи че DOSBox функционира по-бързо. FPSE е също по-бърз. Повечето от софтуера който тествах изглеждаше че функционира по-бързо.

Въпреки представените нови функции, и многото корекции на бъгове, използването на AmigaOS 4.1 все още има останали някои проблеми, които бяха повече или по-малко дразнещи с AmigaOS 4.0 и те все още са в AmigaOS 4.1. Най-големия проблем преди с моята RTL карта беше че ако започна да тегля твърде бързо - например над 1Мегабайт/секунда моята интернет връзка става изключително бавна и пада до 160 Килобайта/секунда. Това мога да поправя без рестартиране само чрез извършване на netshutdown и след това addnetinterface devs:NetInterfaces/RTL8139 което е много дразнещо и не беше никога нужно когато моят вграден LAN работеше и използвах eth3com.device. Друг начин да спра падането на скоростта е да оставя файла да се тегли и да не пипам нищо докато завърши. Но много съм свикнал с многозадачност и оставянето на компютъра е лошо. По време на тестовете достигнах скорости на теглене до 7MB/Секунда, ограничени от плана ми на Интернет връзка. Вероятно паданията на скоростта не са дефект на мрежовата карта или на AmigaOS 4, може би на драйвера само, или препълване на буфера, но въпреки това е дразнещо. По време на ползването има и други изникнали проблеми. Например когато пускам Media Toolbox системата става нестабилна и TCP/IP стека забива и трябва да го убия от Grim Reaper, което ме оставя с нестабилна и забиваща система. Двата USB Джойстика които имам и пъхнах там въпреки че са разпознати и показани в AmigaInput preferences (АмигаВход предпочитания) (SYS:Prefs/AmigaInput), техния вход не е разпознат. Когато и да натисна бутона или джойпада, няма нищо показано в Test/Calibrate елемент частта. След като копирах обратно AmigaInput файловете и настройките от AmigaOS 4.0 инсталацията, един Джойстик работеше, но обновена система е много по-добре, поради това че старите AmigaInput бъгове се върнаха когато взех старите файлове. За пример веднъж отворен и след това затворен Джойстика изчезва за системата за което написах малка C програма да отваря и да не затваря Джойстика. Този бъг го нямаше в AmigaOS 4.1 инсталацията. В AmigaOS 4.1 също така двата Джойстика бяха представени за избор от софтуера, докато поради бъг на AmigaOS 4.0 версията която имах, това не беше възможно. По-късно си купих HP Photosmart C6280 който добавих в моята AmigaOS 4.1 инсталация.

Въпреки че има някои малки проблеми и бъгове, AmigaOS 4.1 е внушителна Операционна Система особено като се сравнява с предишните версии на AmigaOS. Тя е огромна стъпка пред AmigaOS 3.9 - последната версия на AmigaOS работеща на 680x0 процесори. Сравнена с AmigaOS 4.0, дори и да е малка стъпка, тя е в правилната посока. Сравнена с АмигаОС 2.0? Амига Дизайна е все още там, така че основата на Amiga е представена. Сравнена с други Операционни Системи - все още трябва да наваксва, но не е далеч назад както преди. Занапред все още мога да остана само с Amiga дори и през 2008. Най-новите софтуерни разработки заедно с AmigaOS 4.1 ме направиха много по-независим от други компютърни платформи, в смисъл че не се нуждая от други Операционни Системи или хардуер за да извършва някоя обикновена компютърна задача. Не се нуждая вече от Windows за да имам Интернет Банкиране, Excel таблици или Google карти. Почти всичкия от днешния компютинг сега е възможен и на Амига, с всички плюсове които Амига предлага и ме задържа тук за последните 15 години. Когато поръчах AmigaOS 4.1, следващото поколение Амига компютинг беше повече или по-малко затънтен край. Реших да похарча парите въпреки това. Искам да кажа затънтен край в смисъл че нямаше нов хардуер и ако моят хардуер се развали, нов хардуер способен да пуска AmigaOS 4.x беше невъзможно да се набави. Офертите са или 11 годишни стари PPC платки със съмнително качество, свързани към дори още по-стар хардуер, или AmigaOne втора ръка модели, почти невъзможно да се намерят. С новините за AmigaOS 4.1 работещ на наличен в магазините хардуер (Acube SAM дъната), означава че може да се съсредоточа на моите Амига дейности дори повече, и посветя повече време. Дори и ако хардуера се развали, мога да се сдобия с ново дъно и продължа от където съм бил. Няма да ме е страх за моят бъдещ компютър. Амига компютинга е все още възможен и не е остарял дори и през 2008. Компютинга е все още забавление. Благодарение на AmigaOS 4.1. На 14-ти Януари 2010, AmigaOS 4.1 беше обновена.Коментари:

Назад към Амига

Назад към индекс