Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


Атари800 (Амига)

Атари800 е емулатор на 8 битовите Атари компютри и Атари 5200 игровата конзола. Първоначално емулатора беше написан през 1995 и пуснат под GPL, след това много хора работиха по подобряването на изходния код и характеристиките на емулатора, довеждайки го до сегашното му значително зряло състояние. 8 битовите Атари компютри бяха разработени през късните 1970 и ранните 1980 години. Машините са много способни, използвайки концепцията на отделните копроцесори за графика и звук. Същата концепция беше по-късно използвана за Амигата. В същност някои от първоначалните Атари дизайнери по-късно създадоха Амигата. Различни игрови идеи произхождат от Атарито, което беше най-способният 8 битов компютър за времето си, надминат само от Комодор 64 след 1982-ра в аспект на способности и налични софтуерни заглавия. Атари 5200 игровата конзола, пусната по-късно, беше пълен провал, най-вече заради нестандартните Джойстици, но все пак и тя успя да получи някои игри на касети. Атари800 емулатора разработван вече повече от четиринадесет години е много бърз, прецизен и полезен.

Снимка на Атари800 емулатора за Амига с Атари 800 играта Scorpions (Скорпиони) на нормален прозорец. Снимка на Атари800 емулатора за Амига с Атари 800 играта Reaxion (Реакция) от Cosine Systems.

Емулатора предлага широк спектър от възможности като прецизна емулация на звук, графика, спрайтове и периферни устройства. Поддържани са и хардуерни приставки като стерео POKEY-та, Педали, Тъчтаблет, Амига мишка, R-Time 8 емулация, четене на палитра от файл, експорт към WAV файлове на звука, различни дискови формати, принтер, файлове със състояния. Благодарение на Амига Менюто, стартирането на програми или зареждането на дискове е наистина лесно само с няколко натискания. Игрите могат да бъдат играни с Джойстик чрез библиотеката LowLevel на АмигаОС, или с клавиатура. Оптимизираните за АмигаОС графични и звукови ядра подобряват значително изпълнението. Емулатора е удивително бърз и отзивчив. Това се забелязва дори и на класически Амига машини. Може да се гледа на малък прозорец, разтегателен прозорец или свой собствен екран. Когато не е използван, емулатора може да се иконифицира, тогава той ще спи, стои тихо и остави ресурсите за другите задачи. Активната 8 битова Атари сцена прави компютъра атрактивен за широка публика от ретро компютърни ентусиасти и фенове на стари игри. Някои класически заглавия си струва да се играят дори и днес. Игри като Draconus (Драконус), Montezuma's Revenge (Отмъщението на Монтезума), Flowers Mania (Мания по цветя), Scorpions (Скорпиони) и Beach Head (Плажна глава) са сериозно предизвикателство дори и за опитни играчи. Поради правни причини, оригинални Атари ROM изображения не са включени в емулаторния пакет, но те са лесни за придобиване от PC Xformer пакета.
След копирането на ROM файловете в Атари800 инсталационното чекмедже, прекрасните 8 битови Атари продукции могат да бъдат насладени на АмигаОС 4. Заедно с Atari++, Атари800 предлага възможността да се играят игрите от целия спектър от 8 битови Атари компютри на Амига.


Изтегли Атари800 (в2.1.0) за АмигаОС 4 Виж снимка
Изтегли Атари800 (в2.0.3) за АмигаОС 4 Виж снимка

Посетете официалната Атари800 Страница на Sourceforge.netКоментари:

Назад към Амига

Назад към индекс