Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисияГрадина (Амига)

Градина е най-ранната Амига игра направена от мен. Първата работеща версия беше създадена през 1994-та на АмигаБЕЙСИК. Идеята е взета от играта Случка в Градината, публикувана като листинг за въвеждане в единственото българско компютърно списание през 1980-те - "Компютър за Вас", която от своя страна е базирана на играта Digger, широко известна при Правец 16 (български IBM PC XT клонинг). Играта беше за българският Oric Atmos клонинг - Правец-8Д, който имах в ранните 1990 години. AmigaBASIC версията използваше същата концепция както оригинала, който усвояваше предефинирани букви за графиката на играта. За звук вградените Орик БЕЙСИК аудио команди - PING и EXPLODE бяха използвани, които ги няма в AmigaBASIC, затова звука беше първоначално отрязан. Първата работеща версия възможна за игра използваше почти същите БЕЙСИК команди както оригиналният Орик БЕЙСИК, дори БЕЙСИК номерата на редове бяха запазени. БЕЙСИК номерата на редове не са задължителни за AmigaBASIC, но бяха запазени за автентичност. Геймплея беше достатъчно бърз дори с интерпретираната AmigaBASIC версия, но след като свикнах с Амига Си компилаторите, я портнах към Си, добавих селектор за екранен режим, звук и направих изпълнимия файл малък и бърз. По-късно я подобрих със звук, по-бързи процедури и заглавен екран.

Първа снимка на играта Градина за Амига на ранно ниво. Втора снимка на играта Градина за Амига на късно ниво.


Графиката е в осем цвята, подобрена от оригиналната Правец-8Д версия, която използва само два цвята - бяло мастило на черна хартия. На Правец-8Д (Орик) има на разположение осемцветна палитра, обаче има ограничения в използването и. Например, не можете да поставите зелена трева и до нея жълт играч, поради това че трябва да имате поне един знак пространство оставено, за контролен код на следващия цвят. Това не е проблем в Амига версията. Екранните измерения са запазени еднакви съответстващи на оригинала, въпреки че има много по-широко пространство на Амигата. Информационния текст за Резултата и Рекорда за запазени почти непроменени от оригинала, само използват малки букви, които обикновено ги няма на Правец-8Д шрифтовия набор, но са лесни за редефиниране. Амига звукът също се различава от оригинала, имайки няколко 8 битови семпъла. Всичкият звук и графиката - направена от специален шрифт са включени в главния изпълним файл. При първото стартиране играта отваря селектор за екранен режим, който се записва при излизане, заедно с рекорда. Като плюс на Амига версията има смешна история в прочетиме файла. Играта може да се играе на всеки Амига модел, включително AmigaOne и други PPC машини. Градина също има версии и за Ейпъл 2, Синклер и Орик, всяка от тях имаща особености свързани със съответната платформа.

Изтегли Градина за Амига (в1.4)
Изтегли Градина за Амига (в1.3)

Коментари:

Назад към Амига

Назад към индекс