Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


Хатари (Амига)

Хатари е емулатор на 16/32 битовите Атари машини - Атари СТ, Атари СТе, Атари ТТ и Атари Фалкон. Атари беше главния съперник на Амигата през 1980-те и ранните 1990 години. СТ семейството беше най-големия конкурент на Амигата. Имайки същия CPU процесор само малко по-бърз, но пък с липсващи допълнителни копроцесори за звук и графика, СТ компютрите бяха много по-евтини отколкото Амигата и продадоха много системи на домашните потребители и ентусиасти. Огромен продаваем плюс е вграденият MIDI порт, който за Амигата трябваше да се закупи отделно. Ранни Амига игри бяха направо СТ конверсии, което правеше компютрите да изгелждат почти еднакви при сравнение. По-късно нативни Амига игри използващи преимуществата на всички Амига възможности изместиха Атари СТ-то от сферата на развлеченията. Демосцената също се фокусира повече на Амигата, където можеше да се разпростре таланта много по-широко. Въпреки това Атарито все пак успя да получи някои готини игри и страхотни демосцени продукти, и същото така имаше известна магическа атрактивност като Амигата. Много геймъри бяха собственици и на Амига и на Атари СТ и се наслаждаваха на най-доброто от двата свята. Някои игри и програми бяха пуснати едновременно или само след кратко забавяне за Амига и за Атари СТ. Два подобни примера са игрите по-долу:

Снимка на Хатари с играта Obsession Pinball на Desert Run масата. Снимка на Хатари с играта Batman the Movie на първо ниво.


Играта Obsession Pinball първоначално само за СТе, беше на разположение няколко месеца след Атари пускането, направена в същото качество за Амига. Същото е и за играта Batman The Movie, която има много близка версия за Амига. Други примери са Blood Money (Psygnosis), Chuck Rock (Core Design), Ghost Battle (Thalion), Locomotion (Kingsoft), Menace (Psyclapse), Pang (Ocean) и много други.
Емулатора извършва точна емулация на всички хардуерни ресурси на Атари СТ компютрите с растерни прекъсвания, циклово прецизни рамкови гранични ефекти и акуратен PSG звук. Атари Фалкон компютрите имат DSP на дъното за разлика от всеки Амига модел. Хатари също емулира Фалконовия DSP, заедно с 68000, 68010, 68020, 68040 процесорите и FPU. Поддържана е и блитерова емулация. Джойстиците могат да бъдат пренасочени към истински Джойстици или Джойпадове, благодарение на вградената AmigaInput поддръжка. За всички геймъри, емулатора е задължителен, а за Амига геймърите, може да ги поизпоти при Атари версиите на популярни Амига игри. Някои популярни Амига игри като Dungeon Master, произхождат от Атари СТ. За истинския ретро фен и запаления геймър, Хатари емулатора е интересен като точна репрезентация на една от главните гейминг платформи през периода. Сега на разположение и за АмигаОС. Безплатна ROM разработка на вградения софтуер е включена в архива, но повечето от старите игри извършват директен достъп до стария ROM, и те няма да работят. Приятелските към системата игри би трябвало да работят без проблеми. За пълна софтуерна съвместимост, сдобиването и използването на оригинални Атари СТ ROM-ове е препоръчително.

Изтегли Хатари (в1.9.0) за АмигаОС 4

По-стари версии на емулатора са на разположение от тук.
Снимки и видео на различни Хатари емулационни настройки и софтуер могат да бъдат видяни тук.Коментари:

Назад към Амига

Назад към индекс