Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


QLView (Amiga)

QLView на AmigaOS 4 workbench екран. QLView е приложение за показване на Sinclair QL файлове с изображения записани в Mode 4 и Mode 8 екранни формати. Sinclair QL (Quantum Leap) е компютър базиран на процесора 68008, пуснат през 1984 като продължение на легендарната серия Sinclair ZX. За съжаление не беше съвместим с Sinclair ZX и не предизвика много внимание от обществото, въпреки целите му към бизнес употреба. Пуснат една година преди Амигата, той е първия компютър, наличен в магазините, с вградена преемптивна многозадачна операционна система (QDOS). Благодарение на това че има процесор от семейството на Motorola 68000, Sinclair QL и неговата операционна система са много лесни за емулация на Амига. Предоставената емулация е бърза и лесна за ползване, предлагаща всички плюсове на Амига хардуера като по-бърза скорост, повече памет и допълнителни периферни устройства, без нуждата от допълнителна инвестиция в Sinclar QL съвместим хардуер. Често емулирах Sinclair QL, но нямаше възможност да показвам QL екраните на AmigaOS. За да мога да показвам и обработвам QL изображенията на AmigaOS, трябваше да напиша собствено приложение, което по-късно беше подобрено и разработено в настоящото форма на QLView. Първоначално разработено за AmigaOS 3, по-късно беше лесно прехвърлено към други операционни системи. Приложението може да се използва от AmigaShell с CLI аргументи и от Workbench с менюта и клавиатурни комбинации.

QLView прозорец. След стартиране на приложението, има възможност да се избере файла с изображение и да се покаже в прозореца. Ако изображение е вече предоставено чрез CLI аргумент, то ще бъде показано вместо помощния текст. С клавиша W, потребителя може да превключва между различните цветови палитри, докато клавиша C превключва между Mode 4 и Mode 8 за дисплея. Промените се виждат веднага в прозореца на приложението. Показаните изображения може да бъдат прегледани как те биха изглеждали с различните режими, а също и с различни цветови конфигурации, например на черно-бял, зелен, червен, син, жълт, лилав и сив дисплей. Когато потребителя е доволен от показаното, изображението може да се запише като Amiga IFF файл за по-нататъшна обработка от друг софтуер. Изходния код е предоставен в архива, заедно с компилации за AmigaOS 3, AmigaOS 4, MorphOS и AROS. Също така включени в архива са няколко изображения за тест. Техния препоръчителен режим е написан като коментар към всеки файл. За хората, които имат QL файлове с изображения, стоящи в техния оригинален формат и невъзможни за показване на други платформи, освен самият QL, QLView е доста удобен за конвертиране на изображенията, правейки ги налични за преглед и обработка на днешни платформи.


Изтегли QLView за AmigaКоментари:

Назад към Амига

Назад към индекс