Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


Морски шах (Амига)

Морски шах е една от ранните игри написани от мен. Идеята и първите работещи версии датират от 1995-та година когато си настройвах AmigaBASIC и SAS C компилатора записани на няколко дискети и исках да компилирам нещо набързо използвайки само предоставените системни библиотеки. AmigaBASIC не беше достатъчно бърз и беше интерпретиран език, винаги изискващ зареждане на AmigaBASIC изпълнимия файл. С помощта на прекрасно написаната АСЕ (Амига Си Енциклопедия), можех да я направя за няколко дни с най-трудната част изработката на стратегия на компютърния играч. Компютърната стратегия е проста, но все пак трудна за биене, чрез изследвания на комбинации на игралната дъска и случайни числа ако няма печеливш ход. Има непобедима стратегия за този вид игри, чрез използване на малка математическа формула, но не я осъществих в играта защото предпочетох да остане интересна за играча.

Снимка на Морски шах за Амига взет от A4000 Втора снимка на Морски шах за Амига взета от E-UAE


Както се вижда на снимките, графиките са минимални с дълбочина от осем цвята, използвайки само основните графични примитиви - линии, точки и кръгове (направени от точки) и малък текст с информация за спечелените и изгубени игри. Играта е изцяло контролирана с мишката, с бърз интерфейс и поради чистия достъп до Амига ресурсите работи на всеки Амига модел от A1000 до A1 и също така под Амига ОС 4. Няма музика. В дните на A500 използвах mod плеъри като EdPlayer или shell базирани плеъри на фона, защото отнемаше няколко минути и няколко сменяния на дискети за да се компилира, но пък работеше, така че не беше нужно да го правя на 68000 асемблер за който имах много малко информация тогава. За пръв път публикувана на Aminet през 2001 година, получих безпатно Aminet CD за нея, заедно с другите качени от мен неща през тези дни, така че е невъзможно да се каже дали е точно заради тази игра. Името идва от българското наименование на Тик-Так-Тоу - Морски шах (Sea Chess). Изходния код е малък, чист и лесен за портване към други платформи. Има също така и версия за Орик (Правец-8Д).

Изтегли Морски шах за Амига Виж прочетиме файл
Коментари:

Назад към Амига

Назад към индекс