Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


XRoar (Амига)

XRoar е емулатор на Драгон и Тенди компютрите. Драгон и Тенди са 8 битови домашни компютри базирани на 6809 процесора. Първоначално продуцирани в Уелс в ранните 1980 години, по-късно пораждат някои варианти и в други страни. Дори и използвайки много мощен процесор - 8 битовия по-малък брат на много успешните на Motorola 16/32 битови процесори от семейството на 68000 и 68008, липсата на добри периферни устройства, некачествен софтуер и малка потребителска база, направиха компютъра слабо популярен, въпреки разумните спецификации за периода в който беше пуснат. Независимо от това с XRoar Вие можете да усетите Драгон и Коко компютрите и да почовъркате софтуера който има за тях.

Снимка на XRoar на Амига с играта Frogger (Жабка) на по-малък прозорец. Снимка на XRoar на Амига с игра на по-голям прозорец.


Амига версията използва ASL файлов селектор за избора на виртуални дискети, магнитни касети или касетки. Има три видеорежима на разположение за избор. YUV овърлей видео изход режима показва на уголемяващ прозорец, който може да се използва директно на Workbench. Емулатора поддържа Джойстик чрез AmigaInput, има звук и разпознава няколко формата за дискови изображения, записи и касети. XRoar е нова разработка, често е обновяван и вече го има за GP32, Nintendo Dual Screen, Linux и PSP. Амига версията е добавка към широкия спектър от различни платформи за които го има. Поради правни причини, оригиналните вградени ROM изображения не са включени в архива, а само безплатна замяна с много ограничена функционалност. Замяната дава възможността да се зарежда софтуер, без нуждата от оригинални вградени ROM файлови изображения. Ако нямате никакви вградени изображения, можете да опитате него. Не върши нищо освен да се опита да стартира OS9 (Драгон версията), и само няколко касетки работят с него (най-вече CoCo софтуер - Драгон касетите изглежда винаги съдържат много повече директни скоци в ROM). Ако имате изображения, но пък искате да опитате това, запишете го и използвайте "-extbas ИМЕФАЙЛ" за да го заредите вместо нормалния Драгон 64 образ.


Известни софтуерни заглавия за Драгон компютрите включват игри
 • Manic Miner (Маник Миньор),
 • Frogger (Жабка),
 • Chuckie Egg (Чъки Яйцето),
 • Jet Set Willy (Джет Сет Уили),
 • Donkey Kong (Донки Конг),
 • Cassette 50 (Касета 50),
операционни системи
 • OS9 (ОС9),
 • Dragon DOS (Драгон ДОС),
софтуер за продуктивност
 • Dragon Graphic Studio (Драгон Графично Студио),
 • File Master (Файлов Мастър),
 • Rainbow Writer (Редактор Дъга),
 • 6809 editor assembler (6809 асемблер редактор).

Има софтуер за Драгон написан от мен, на разположение в Други секцията. Дори и да не е толкова известен, XRoar емулатора доставя Драгон емулация с подобрена функционалност в сравнение с другите Драгон емулатори за Амига. Емулатора дава добро забавление на хората да се наслаждават на още един от ретро компютрите и софтуера написан за тях.


Изтегли XRoar (в0.30.3) за АмигаОС 4

Стари версии на XRoar емулатора са налични от тази страница.Коментари:

Назад към Амига

Назад към индекс