# Градина - игра за Ейпъл 2
Към индекс страницата. Информация относно уебсайта. Секция за компютри Амига. Ейпъл неща. Компютри Комодоре. Орик (Правец 8Д) продукти. Сега конзоли.. Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер. Неща за конзолите на Нинтендо. Други неща за различни компютри. Различна информация, ревюта и файлове. Връзки към други интересни сайтове. Select section


Анлийски език


Български език

Click here for donation information


Открий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


Градина (Ейпъл 2)

Градина за Ейпъл 2 беше първо направена през 1992, с БЕЙСИК компилатор и използване на HIRES (висока резолюция) букви напомнящи на оригиналните Орик редефинирани букви. По-късно след като соурс кода и самата игра бяха изгубени, я пренаписах от начало на 6502 асемблер, след Амига и Синклер версиите. Както и при другите портове, идеята е взета от играта за Правец-8Д - Случка в Градината, която от своя страна е основана на идеята на IBM PC DOS играта - Digger. Соурс кода е асемблиран с DASM асемблер, но би трябвало да не е проблем и за други асемблери да направят изпълним файл. Главният герой на играта се управлява с джойстик и трудността нараства с напредването на играта.


Заглавен екран на играта Градина за Ейпъл 2. Екранна снимка на играта Градина за Ейпъл 2 по време на игра.


Графиката е в шест цвята, представени от Ейпъл 2 стандартната високо резолюционна палитра - малко повече от оригиналната Правец-8Д игра, която използва само два цвята - черен и бял, но по малко отколкото Амига и Синклер версиите, където са използвани осем цвята. За графиките концепта на редефиниран буквен набор е използван, както при оригиналната Правец-8Д игра, но начертани на HIRES екран. Заради Ейпъл 2 спецификата където можеш да чертаеш определен цвят само на четен или нечетен хоризонтален пикселов координат, играта има различни цветове за цветята и препятствията без никакъв допълнителен труд, което е уникално за Ейпъл 2 версията. Текста има главни и малки букви, които ги няма нормално на Правец-8Д поради това че малките букви са използавни за Кирилска азбука. Размерите на екрана са запазени както на оригиналната Правец-8Д игра. За звук се използва Ейпъл 2 говорителя който е по-малко възможности от на Правец-8Д аудио изхода управляван от AY-3-8912A звуковия чип. Играта е предоставена на самозареждаща се DOS дискета, която само е нужно да се пъхне в Ейпъл флопито и да се рестартира, но е лесно инсталируема и на твърд диск или PRODOS диск. Градина има версии и за Амига, Синклер и Орик, всяка от тях имаща особености свързани със съответната платформа.


Изтегли Градина за Ейпъл 2

Назад към Ейпъл

Назад към Индекс