Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


МазезаМ (Ейпъл 2)

МазезаМ е пъзел игра базирана на идея от Орик-1 играта за въвеждане "Fall Guy" (Падащ човек) по-късно разширена от Malcolm Tyrrell (Малкълм Тайрел). През 2002-ра година Sinclair ZX Spectrum версията беше пусната, въз основа на която направих Амига версията. Програмният код за Амига написан на Си програмен език, по-късно беше фундамента за Ейпъл 2 версията. Дори и по-лесно да се програмира на Си, играта за Ейпъл 2 беше направена изцяло на асемблер и дълбоко оптимизирана за скорост и размер. Получената 4 килобайтова игра се състезава в Minigame Compo 2004 (Състезание за Миниигра 2004) където завърши 23-та от 42 участия (Най-добро Ейпъл 2 участие). Високите оптимизаци за размер и скорост не промениха принципа на играта който е да се премине през МазезаМ-а от коридора в ляво, до коридора в дясно, чрез влачене на стените хоризонтално. Задачата звучи лесна, но веднъж след като играча премине няколко нива, открива себе си в много по-труден МазезаМ, но пък мотивацията да се разреши пъзела и продължи към следващото ниво не е изгубена.

Първа снимка на Играта МазезаМ за Ейпъл 2 - Заглавен Екран. Втора снимка на играта МазезаМ за Ейпъл II на четвърто ниво.


Играта използва режима с висока разделителна способност на Ейпъл 2, със специална процедура за имитация на псевдографиката на Sinclair ZX Spectrum и Oric. Шестте цвята от палитрата на режима с висока разделителна способност са използвани, както и смесици за да се показва имитация на повече цветове. Музика и звукови ефекти са също представени в играта. Героя може да се контролира с клавиатура или Джойстик. Играта има 10 нива и изходен екран. Работи на всички Ейпъл II 8 битови модели, а също и на Ейпъл IIGS. Малкият размер прави играта много бърза за зареждане от флопи, и само малко забавяне се забелязва в началото, което е за декомпресия на играта в паметта от заредения файл. Същата игра но направена в текстов режим на Ейпъл 2 е също на разпожение, която има 13 нива и е направо прехвърлена от CP/M версията на играта:

Първа снимка на играта МазезаМ (Текстов Режим) за Ейпъл II - Заглавен Екран. Втора снимка на играта МазезаМ (Текстов Режим) за Ейпъл II на четвърто ниво.

В МазезаМ (Текстов Режим) липсват много от характеристиките на нативната Ейпъл 2, като резултат от директната конверсия от CP/M. Няма анимации, графики, музика, звукови ефекти или Джойстиково управление, но може да се играе. МазезаМ има версии и за други платформи с широк спектър от характеристики на всяка платформа. Понастоящем я има като Джава аплет и версии за Синклер, Амига, Епъл Mac OS X, Windows, Орик, Комодор 64, Super Nintendo, Nintendo Gameboy, Колеко Вижън и Колеко АДАМ, CP/M и Rockbox (Рокбокс). Истинска мултиплатформена игра с особености за всяка различна платформа за която я има, започвайки от компютри от 1970-те години, през конзоли и компютри от 1980-те и 1990-те години до най-новите компютри и електронни устройства.
Изтегли МазазаМ за Ейпъл 2
Изтегли Текстов МазезаМ за Ейпъл 2
Коментари:

Назад към Ейпъл

Назад към Индекс