Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


Нокиа Ен-Гейдж (Мобилен телефон)

Нокиа Ен-Гейдж е мобилен телефон разработен от Nokia, предназначен за геймъри които обичат да имат всичко в едно решения и са уморени да носят наведнъж две джаджи в тях - мобилен телефон за говорене и преносима конзола за игра. Бидейки превъзходен производител на мобилни телефони, Nokia реши да опита в тази неизследвана от тях територия и директно да се конкурират с добре известния и застопорен играч - Нинтендо, чийто конзоли се продаваха много добре, но им липсваше тази готина способност на телефон. Пуснат през 2003 година, имаше добри спецификации за джобно устройство, но слаб маркетинг, съчетан със съревнованието от Нинтендо и слабия дизайн, направиха телефона един от най-слабо продаваните продукти на Нокиа за всички времена.

Ен-Гейджа направи своя дебют и след това почти се провали, но аз бях все още заинтересован от игрова конзола и мобилен телефон в едно. Спомняйки си времето когато имах джобна конзола и Гейм Гиър, бях много щастлив с портативно игрово устройство, особено когато лаптопите не бяха широко разпространени както сега. Телефона е много трудно да се намери в магазините, но пък и аз не исках да плащам пълна цена. На 13ти Декември 2005 година отидох в заложна къща и купих един за 180.00 BGN лева, без кутия и ръководство, но с една игра на 32MB MMC карта, зарядно и USB кабел. Зарядното не работеше, но нямаше гаранция от заложната къща, затова трябваше да купя ново зарядно за 15.00 лева от магазина на Handy и след това си купих предплатен пакет за 9.90 лева и вече бях готов да използвам моята нова придобивка.

Размера на телефона е 12.5 сантиметра широк в горната част и 13.37 см широк в долната част, 7 см висок в центъра и 2 см дебел със полуовална, необикновена за телефон форма:

Телефон Nokia N-Gage след успешен старт.


Самият телефон не е тежък и прекрасно пасва в повечето джобове, и е лесен за носене, дори при каране на колело. Състоянието му не беше прекрасно. Имаше няколко драскотини и също малки напуквания, но работеше безупречно. Беше зелената версия с класическият външен вид и изглед. Потърсих нови панели за да променя външния вид но не успях да открия нито един в няколкото магазина където попитах. Лицевата част на телефона има LCD дисплей в центъра. В ляво на дисплея е зеления бутон за приемане на разговори, под който е кейпада с курсорните клавиши и под него има три бутона - първият за музикален плейър и нотен знак, втория за радио плейър с радио знак и третия бутон е Symbian бутона с логото на Symbian на него. Под трите бутона са бутоните изчистване и лява селекция. В дясно на диплея е бутона за затваряне, стандартен числов телефонен кейпад и под него са бутоните дясна селекция и молив. На екрана, макар и малък, изписаните текст и графика са лесни за четене и различаване.

В долната лява част са жаковете за слушалки и дупката на микрофона. Популярен мит е че поради необикновеното положение на микрофона, трябва да извършваш странично-говорене (side-talking), което никога не беше необходимо когато говоря.

Телефон Nokia N-Gage изглед в гръб.
натиснете на снимките за изображения с по-висока разделителна способност...

Но и никога не съм бил от другата страна, за да чуя как е със и без side-talking, така че е трудно да се каже дали страничното говорене подобрява звука за слушателя. В лявата част на телефона са конекторите за зарядно устройство и USB кабела и в дясно е бутона за включване, който трябва да се натисне за няколко секунди за стартиране на устройството. На гърба на телефона има широк черен бутон, който след като се натисне прави махането на задния панел много лесно. След като се отвори се виждат батерията, слота за SIM карта и слота за картата с памет. За да се смени картата с памет или SIM картата, батерията трябва да се извади от слота, което прави смяната на тези части един нежелан процес. Затова първо купих 512MB MMC pqi карта, а по-късно 1 GB MMC+ pqi карта, така че да не ми се налага да я сменям за инсталиране на нов софтуер или добавяне на mp3 песни.

Телефон Nokia N-Gage с отворен гръбен капак.

Веднъж стартиран, се появява екран за въвеждане на PIN код и след това се показва N-Gage сплеш анимация. След това пита за текущата дата и час, които не бяха запазени и трябва да ги въвеждам всеки път когато махам батерията. Телефона има малка батерия вътре за времето, но очевидно тя не работеше. След началото, се показва стандартния телефонен Nokia екран. На върха е информационната лента. В ляво на информационната лента е силата на мрежовото покритие, до него часа, мобилния оператор, датата, а в дясно е заряда на батерията. Под информационната лента е тапета, който се сменя лесно и на дъното са две менюта - SIM direc. и New msg., които са достъпни с левия и десния бутони за селекция. До тази част, телефона изглежда като напълно обикновен Nokia продукт и няма нищо впечатляващо. Оттук нормалните телефонни функции могат да се използват - набиране от числовия кейпад, писане на съобщения, набиране на контакт от SIM директорията и приемане на разговори и съобщения.

По-важните бутони са от лявата страна на дисплея. Музикалния бутон активира музикалния плейър, който свири музика от картата с памет. Ако не е сложена карта с памет се появява съобщение (no memory card inserted - не е сложена карта с памет), което го прави безполезен без карта с памет. Радио бутона е за активиране на радио плейъра. Радио плейъра работи само ако са свързани слушалки. Ако е натиснат без слушалки, звук за грешка се чува, със съобщение на екрана Connect headset! (Свържете слушалки!). Телефона използва слушалките за радио антена и е задължително за слушане на радио, което прави телефона безполезен за слушане без слушалки. Но и музикалния плейър също пита за слушалки, което почти изключва телефона от слушане на музика без слушалки. Третия бутон - Symbian бутона въвежда директорията на Симбиан менюто, от където главните меню икони се виждат и където заобиколка може да се инсталира за слушане на мелодии - mp3 плейър като UltraMP3 например или един от многото други на разположение. Меню системата е също обикновена с девет икони видими на екрана, стандартните, вградени в телефона и след тях иконите за новоинсталирания софтуер.

Телефон Nokia N-Gage с иконите от главното меню и FileMan инсталиран.

На горната лява част в менюто е иконата Telephone (Телефон), която връща обратно в екрана на телефона. В центъра на върха е иконата Contacts (Контакти), която води до менюто с контакти, от където телефони може да се набират не само от SIM картата, но и съществуващите в паметта на телефона. Менюто също може да е достъпно направо от телефонния екран чрез натискане в центъра на джойпада. На върха в дясно е иконата Extras, която въвежда подменю с девет икони - за Clock (Часовник), Notes (Бележки), Apps (Приложения), Log (Запис), Favourities (Любими), To-do (Да направя), Calculator (Калкулатор), Converter (Конвентор) и Help (помощ) екстри. В централната лява част на главния меню екран е иконата Tools (Инструменти), която въвежда в подменюто за Инструменти, от където телефонните настройки могат да се променят, инсталира софтуер с App. Manager (Менажер на Приложения), установи Блутут връзка и извършени настройки за Voice mail (Гласова поща), Call diverts (Пренасочване на разговор), Бързо набиране, Фиксирано набиране и SIM директория. Има и икони за Serv. Nos., икона Memory - показва параметрите на картата с памет и някои приложения за нея. В това подменю е и About (Относно) иконата, която показва информация за авторското право в N-Gage, SymbianOS, Java и другите софтуерни части използвани във вградения софтуер на телефона. Ако има някоя специална част инсталирана от доставчика на телефонна услуга, тя ще бъде инсталирана в тази част. В центъра на главното меню е иконата за съобщения, която е за SMS манипулация и в дясно от нея е иконата Media, довеждаща подменю с инструменти за медия и плейъри за изображения, звуци и видеота и инструмент за вземане на екранни снепшоти, което е много полезно при взимане на скрийншотове на игри и приложения за ревюта. В долната част на менюто в ляво е иконата Calendar (Календар), която отваря Calendar приложението, полезно за запазване на събития, записване на бележки и насрочване на срещи. На дъното в центъра е иконата Profiles (Профили), която е за смяна на текущия телефонен профил. Само шест опции са на разположение бидейки General (Общ), Silent (Тих), Meeting (Среща), Outdoor (Навън), Pager (Пейджър) и Offline (Изключен).

Nokia N-Gage използва затворената система Symbian OS v6.1 правейки всичкия наличен софтуер за S60 серията Nokia телефони да тръгва на него. Цветния екран с 4096 цвята прави по-сложни игри на разположение и мощния ARM процесор пуска всичките на сносна скорост. Множество инструменти, приложения и игри са на разположение и лесно инсталируеми. Първото приложение което инсталирах е файловия менажер. Използвах го за трансфер, изтриване и местене на файлове от и към картата с памет, вградената памет в телефона и с други устройства. Второто приложение което инсталирах беше MsvDriveE, което трансферира всички съобщения от телефонната памет в картата с памет, което не е възможно от телефонните настройки. Понякога ако са получени много съобщения, паметта може да се напълни, и тогава MsvDriveE е добра застраховка. Друг плюс на съобщенията да бъдат на картата с памет е това че лесно може да ги трансферирам другаде, дори и телефона да се развали. Рекламиран като телефон за игра, след настройката на тези жизненоважни приложения, инсталирах няколко игри за да го пробвам. Има много страхотни игри на разположение, но наистина добрите игри са единствено комерсиални и продавани на карти с памет. Пробвах няколко игри - Ashen, Asphalt Urban GT, Call of Duty, Rayman 3, SonicN и Tomb Raider. Всички тези игри са наистина добри, изгладени и бързи, независимо че някои от тях са чисто 3D игри, теоретично нуждаейки се от бързи процесорни ресурси и дори 3D копроцесори. Те се играеха прекрасно, само от време на време замръзваха и правеха прескачания, причините за което бяха необясними за мен. Но аз не купих нито една от тези игри поради няколко причини. Една от причините беше че тези комерсиални игри имаха нужда да се смени картата с памет с вече инсталираната такава, означавайки че ако исках да правя нещо от моята карта с памет, трябваше да извърша отегчителната процедура по размяната на картите, отново и отново. Анимацията макар и много добра не беше плавна за да и се наслаждавам за дълъг период, но тези игри изискват дълга игра, затова предпочитам по-обикновени игри за игране в по-кратки периоди от време. Най-големия проблем на Ен-Гейджа, особено с по-добрите игри беше много бързото изхабяване на батерията. Някои игри можеха да се играят с напълно заредена батерия само за два, максимум три часа и след това ново презареждане беше нужно, така че ако исках да играя тези игри, трябва да стоя у дома. Ако беше такъв случая, по-добре да играя Playstation версиите на тези игри под Free PlayStation Emulator (FPSE) на моята Амига, отколкото да гледам в малкия екран на Ен-Гейджа. Опитах за няколко пътувания, но това само увеличи вече получения лош опит с телефона. След отказването на комерсиалните игри за Nokia N-Gage, потърсих в мрежата за емулатори, да видя дали мога да се наслаждавам на някои други игри под емулация. Има много емулатори за Symbian, портове от други операционни системи и те спасиха моят Nokia N-Gage телефон като игрово устройство. Има EEMAME, което дори и да е порт на стара версия на MAME емулатора, играе много игри прекрасно. Наслаждавах се на всички стари игри и особено на Green Beret, превъртайки я. С EEMAME батерията все още се нуждаеше от презареждане само след 3-4 часа, но изхабяването беше по-бавно отколкото с комерсиалните игри. Друг емулатор който инсталирах е E32Frodo - порт на Frodo Commodore 64 емулатора. Благодарение на него можех да играя C64 игри разработени от мен за тестване по време на пътувания. Имах успех с BoxWorld:

Телефон Nokia N-Gage с Frodo емулатор работещ с играта Box World.

и след това MazezaM, AntiISDA Warrior и дори Crapoid. Комерсиални C64 игри могат също така да се играят, както и демота. Малък проблем с този емулатор е това че всички файлове трябва да бъдат изпратени като съобщения и да стоят в папката със съобщения. Не можеш просто да копираш твоите D64 файлове в картата с памет и просто да ги стартираш от там. Но те може да се трансферират чрез блутут, което направих с помощта на друг телефон, но не директно от Амигата. С EEMame това не е проблем и за него аз просто копирах файловете в картата с памет. Друг емулатор представен за Symbian и работещ лесно на N-Gage са SNES емулатора vSun (Който за нещастие е Shareware), NES емулатор - vNes (също Shareware, но по-евтин), Sega MegaDrive (Genesis) емулатор - Picodrive, Sinclair емулатори - Spectrian и ZXBoy и емулатори за повечето други стари системи. Джойпада на N-Gage прави използването на диагонали лесно, докато на другите от S60 серията е трудно или невъзможно на някои модели. Много игри изискват специални движения или диагонални движения за да се преминат, а някои области без диагонал не е възможно да се завършат.

Емулатори и игри не е единствения наличен софтуер за N-Gage. Има софтуер за всичко друго - от приложения за съобщения, обработка на изображения, редактиране и всичко друго, до уеб браузъри и имейл клиенти. Огромна софтуерна библиотека е на разположение и възможна за теглене от Интернет и тогава проблема е откриването на правилното приложение. Риск е и че софтуера може да съдържа вирус, някои вируси бидейки гадни и пращащи съобщения на случайни номера и струвайки ти пари. Никога нямах проблем с вирус, но за причини от сигурност и спестяване на батерия, блутута беше винаги изключен. Безплатни и shareware игри са също налични за изтегляне. Изтеглих много игри за тестване и някои от тях бяха пристрастяващи.

Независимо че притежава широк спектър от софтуер и много страхотни игри, не използвах телефона нито за продуктивност, съобщения или игра. Главни причини спирайки ме от правене на нещо друго на телефона освен говорене, беше бързото изхабяване на батерията. С по-добрите игри или по-изискващите емулатори телефона беше използваем само за максимум 4 часа игра, след това трябваше да се презареди. Опитах с резервна батерия, но настройката на датата и часа всеки път, ме накара да забравя тази опция. Носенето с мен на резервно зарядно устройство също не беше опция, защото не е възможно да се използва навсякъде и е голямо. Намаляването на силата на гръбната светлина, използването само на едно приложение по едно и също време и намалянето на силата на звука или дори изключването му, не подобри ситуацията. Играйки някои игри, потребителската намеса може и да не е нужна за известно време, но тогава гръбната светлина угасва, което инстинктивно те кара да натиснеш някой клавиш, което може да струва живот в някои игри. Телефона е труден за използване за различните от телефон части в него. Липсата на Wi-Fi беше спиращ пункт за мен да го използвам за браузване. Уеб броузери са налични за Symbian OS, но на N-Gage трябва да плащам скъпи Интернет сметки на доставчика, което аз отказах. Ако имаше Wi-Fi, можеше да го ползвам в кръчмите, у дома и навсякъде другаде къдете е наличен WiFi Интернет за ползване. Но има само Блутут връзка. Със Symbian MP3 плейър разреших проблем с медия плейъра, който не беше възможен да се ползва без слушалки, но радиото не беше достъпно за стартиране без слушалки, дори и след това да можеш да го настроиш на високоговорител и да го слушаш. Телефона лесно се свързва към моята Амига чрез USB кабела, но е полезен само за изтегляне на файлове от телефона. Записване на файлове в телефона кара Ен-Гейджа да покаже WSOD (Бял Екран на Смъртта) и забие по незнайни и неразрешени причини. Силата на звука и вибрациите понякога не са достатъчно силни и е трудно да се усети обаждане в шумна градска обстановка. И телефона разви сигурен ритуал след прибиране у дома - първото нещо беше да свържа телефона към зарядното, след това останалото.

Дори с всички тези проблеми с телефона, реших да го пазя и го използвах за повече от две години. Това беше моят пръв мобилен телефон, който някога съм притежавал, но не придобих никаква сантименталност към него. Служи ми относително като телефон и относително като игрова платформа. След като купих Toshibo V9+i мобилния телефон и взех SIM картата от Ен-Гейджа и я сложих в Тошибо телефона, почти забравих за N-Gage за няколко седмици. По-късно реших да го влюча и да изиграя няколко игри и тествам емулатор. За моя лоша изненада, телефона не се стартира без SIM карта със съобщение за грешка да сложа SIM карта. Така че телефона дори и рекламиран и продаван като игрово устройство, беше безполезен без телефонната част. Трябва да купя СИМ карта за да мога да го използвам, което означава още пари изхарчени за играчката. Не купих нова карта. По-късно намерих използвана предплатена карта, която я вкарах поне да мога да го използвам, но не мога да форматирам картата с памет, защото се появява WSOD когато отивам в Memory менюто. Има широк спектър от нов софтуер и компилатори на разположение за Symbian, но Ен-Гейджа няма TV изход да се гледа на него на голям екран, сега когато до държа само у дома. Модела който имам е вече спрян в полза на Nokia N-Gage QD, в който много от проблемите са разрешени и е с по-дълъг живот на батерията. Nokia със сигурност е много добър производител на телефони и прави добри телефони, няма съмнение в това. Като конзолен производител, Nokia трябва да разработва и изследва много повече и по-надълбоко, за да може да се състезава с другите играчи на фронта на преносимите игрови устройства.


Коментари:

Назад към Разни

Назад към Индекс