Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисияNokia E72 (Мобилен телефон)

Nokia E72 е Symbian смарт телефон, имащ пълна клавиатура, GPRS навигация, оптичен Navi клавиш, 5.0 мегапиксела основна камера със светкавица, 0.3 мегапиксела вторична камера, цветен дисплей с 16.7 милиона цвята и голяма батерия. Освен външните подобрения, има много невидими на пръв поглед нови характеристики, правейки го един от най-добрите бизнес телефони на Нокиа, налични на пазара днес. Оповестен през Юни 2009-та година, телефона беше наличен за закупуване в края на 2009-та година. Все още си запазва относително високата цена. Към Май 2010-та година, в магазините Nokia E72 е в ценовия диапазон между 550 BGN и 700 BGN за телефона, без договор с мобилен оператор. За всичките екстри, които телефона може да предложи, си струва цената.

Опаковка

Съдържание на пакета Nokia E72 Zodium Black. Телефона идва в бяла кутия с размери 14.4 x 19.4 x 7.4 см. Отгоре на кутията е снимка на телефона, заедно с текст NOKIA Eseries и името - Nokia E72 долу. Дясната страна на кутията е червена, имаща само с черен шрифт текста NOKIA Eseries. На лявата страна, заедно с текста Nokia E72 е обозначена с червен стикер една главна продаваейма характеристика - Local maps, device lifetime global walk navigation and 10 days drive navigation included (Включени местни карти, доживотна глобална пешеходна навигация и 10 дни навигация за шофиране). Други главни продаваейми характеристики на телефона са написани на дъното на пакета, както при другите кутии на Nokia модели: Designed for the way we work (Разработен за начина по който работим) -Best in class messaging (Най-добър в класа съобщения) -Optical Navi key for easy navigation (Оптичен Navi клавиш за лесна навигация) -High quality voice calls (Висококачествени гласови повиквания) -5MP camera with single touch auto focus (5 МП камера с автоматичен фокус от един допир). Вдясно на текста са три снимки на телефона в лице, странично и гръб, но тези снимки не дават много информация за истинския размер и пропорции на телефона. Следва същия текст на шест различни езика, след това са отпечатани лога на други главни характеристики на телефона. Те са от ляво към дясно - 3G, WLAN, HSDPA HSUPA, VoIP, email, web, camera, A-GPS, security, speakerphone, two modes. Има също и лога на Bluetooth, Real player, S60 и Java. В пакета са самия телефон, зарядно, слушалки заедно с шест бели гумени пръстена, USB кабел, MicroSD картов адаптер, каишка за китка, калъф, две черни щипки, две черни кърпи за почистване, ръководство от деветдесет страници на един език, ръководство за най-добри практики на два езика и брошура от дванадесет страници на шест езика, за безплатната доживотна навигация за пешеходци. Размера на телефона е 11.4 x 5.8 x 1 см. Разликата със съдържанието на пакета на друг Nokia Eseries телефон с които съм имал допир - Nokia E51, е по-голямото зарядно. Предпочитам по-малките и по-елегантни Nokia зарядни. За хората, които пътуват, голямото зарядно е компенсирано при Nokia E72 с възможността да се зарежда телефона през USB кабел от компютър, една от характеристиките, които обичам в мобилния телефон Toshibo V9+i. Липсата на инсталационно CD, която забелязах, е компенсирана с наличието на софтуера в самия телефон, достъпен при свързване като носител към компютър. Нов аксесоар за телефон с които съм имал допир е каишката за китка, задължителен елемент за дигитални камери. Каишката за китка се закача на телефона в долната лява част, правейки го идеален за туристи, които искат да заснемат снимки, но нямат достатъчно големи джобове за дигитална камера и телефон.

Инсталация

Nokia E72 изглед отзад. Както при другите телефони от бизнес класата произведени от Nokia, инсталацията е много лесна. За да се отвори задния капак, натиснете копчето в долната част и вдигнете плочката от неръждаема стомана. Махането на капака разкрива голямата батерия на телефона. Тя е една от най-големите литиево-йонни батерии, почти не оставяща място за SIM картата и камерата. SIM картата има специален държач над батерията. За да се постави нова SIM карта, батерията трябва да се извади и гнездото на картата трябва да се издърпа надолу. След поставянето на картата с конекторите надолу ориентирана както е показано на диаграмата на телефонната платка, върнете гнездото към изходно положение с бутане нагоре, върнете батерията и сложете капака обратно с поставянето му докато щракне, от горе надолу. Закачането на каишката за китка е по-пипкаво, но след няколко тренировки на проба и грешка, може да се извърши за по-малко от минута. Поставянето на карта с памет не изисква махане на задния капак. От лявата страната на телефона в горната част има два отделени гумени капака - един за USB жак връзка в горната част, и един за картата с памет под USB капака. И двата може да се отворят отделно с лекота, без нуждата от дълъг нокът или отвертка. Слагането или изваждането на карта с памет обаче беше трудно с късо изрязани нокти като моите, изискващо допълнително усилие и допълнителна грижа за да се избегне инцидент и лош опит с малката и лесна за счупване MicroSD карта. Изваждането и поставянето на карта с памет може да се извърши и на работещ телефон. Ако телефона работи, е препоръчително първо да се натисне бутона за захранване и избере опцията Remove memory card (Извади карта с памет) за да се избегне повреда на картата с памет и съдържанието и. Всички процедури за инсталацията са описани много добре в професионално направеното ръководство. За да стартирате телефона, натиснете бутона разположен от горната страна на телефона за около три секунди. Стартирането на телефона е известено с кратка вибрация. След няколко секунди на вътрешни проверки, анимацията Nokia със здрависващи се ръце и музика се появява, казвайки на потребителя че всичко работи изрядно. След това екрани за избор на датата и часа се появяват. Датата започва от 9-ти Октомври 2009 г., предполагайки първите дати на продажба на устройството.

Използване

Използването на телефона е много лесно. Големият екран и пълната клавиатура наистина помагат много. За да наберете лице от контакт листата, натиснете първата буква от неговото или нейното име или фамилия и изберете името от появяващия се списък. Натискането на повече букви от името намалява наличните имена, ако телефонния бележник е запълнен с много подобни имена. Мениджъра на контакти дава много възможности за копиране, дупликация, изтриване, групиране, отпечатване и архивиране на имената и другата информация свързана с лицата. На голямата клавиатура има бутони за главното меню, календара, контакти, съобщения, Bluetooth, Тих профил, браузър и дори използване на светкавицата на телефона като фенер - много удобна функция в тъмни места. Използването на телефона за разговори е много лесно. Високоговорителя е на гърба на телефона в ляво от светкавицата на камерата. Произведения звук от високоговорителя понякога не е достатъчно силен за да бъде чут на много шумни места в града. За слушане на музика също така не може да произведе силен звук. Определено Toshibo V9+i предлага преимущество при използване на шумни места или просто слушане на музика по време на поход. За походи има компас за помощ на хората ориентиращи се по пътеките. Навигацията за пешеходци е безплатна за устройството, налична за повече от шестдесет държави. Навигацията за шофиране има по-ограничен лиценз. Широкия 320 x 240 пиксела екран доста помага с ориентирането по картите. Друга силна разработена част на телефона е пакета за съобщения, заедно с възможностите за имейл споделяне на информация със сървъри за обмен, чат и социални мрежи. Мощния Calendar е друга прекрасна софтуерна част, която не трябва да се пренебрегва. Отиването в браузъра също е възможно с бърз клавиш, позволявайки телефона да се използва за много задачи едновременно. Оперирането и превключването между отделни приложения е плавно, без забележимо забавяне. Използването на рекламирания оптичен Navi клавиш е лесно за свикване, но предпочитам класическия начин с натискане, където не чувствам болка в пръста след продължителна употреба. Също така натискането на клавиша, отколкото припълзването върху него е по-прецизно насочване. Има два профила в телефона, които може да бъдат превключени по всяко време - Business и Personal. Двата различни профила могат да имат напълно различни конфигурации и настройки, така че Вашият персонален живот не влияе на работата и обратно. Телефон за бизнес и забавление извършващ дейността изключително добре.

Приложения

Nokia E72 подменю приложения. Телефона в мрежови изглед показва 4 X 3 икони на един екран, за разлика от другите телефони на Nokia, включително Nokia N-Gage, който показва само 3 X 3 икони наведнъж. Подменюто Applications (Приложения) е достъпно от долната дясна икона в екрана на главното меню. Идва стандартно с осем икони. Ако мобилния оператор има меню в SIM картата, то е деветата икона в долния ляв ъгъл. Всички допълнителни приложения инсталирани се появяват като икони след иконата на мобилния оператор. Вградени в телефона са Clock (Часовник) с възможността за настройка на аларми, Games (Игри) - за игра и забавление, Home media (Домашна медия) - с възможността за споделяне на съдържание през мрежи, GPS - с Maps (Карти), GPS data (GPS данни) и Landmarks (Маркировки). На втория ред в менюто за приложения са иконата Voice functions (Гласови функции) за запис на гласови команди, Search (Търсене) - за търсене в Интернет или съдържанието на телефона, World Traveler (Световен Пътешественик) за Weather data (Метеорологични данни), World clock (Световен часовник), Currencies (Валути) обменни курсове, Travel plan (План за пътуване) и Worldmap (Карта на света). Телефона може да бъде използван като уоки-токи с избора на иконата Push to talk (PTT). Ако приложение вече работи във фона, неговата икона има зелен кръг в горния десен ъгъл. Nokia E72 - уеб браузър възпроизвеждащ YouTube видео. Разглеждането на Интернет с телефона е плавно и безпроблемно. Има блокиране на изкачащи прозорци и възможност за изключване на Java/ECMA скрипт за дори още по-сигурно сърфиране. Вградения в телефона браузър се декларира като Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.3; Series60/3.2 NokiaE72-1/022.007; Profile/MIDP-2.1 Configuration/CLDC-1.1 ) AppleWebKit/525 (KHTML, like Gecko) Version/3.0 BrowserNG/7.1.19974, изобразяващ правилно страниците които тествах. Youtube видеота работят перфектно, с двете версии на плеъра, но видеотата на hirudov.com не бяха показани с текста че се опитвам да инсталирам Adobe Flash Player на неподдържана операционна система. Надявам се в бъдеще Adobe да отвори фирмените си формати за повече Операционни Системи.

Офис софтуер

Иконата Office е над Applications в главното меню. Извиква друго меню с тринадесет икони - File manager (Файл мениджър), Dictionary (Речник), Intranet (Интранет), Quickoffice (Бърз офис), Converter (Конвертор), Font Magnifier (Увеличител на шрифтове), Calculator (Калкулатор), Notes (Бележки), PsilocWirelessPresenter, Multiscanner (Мултискенер), Zip manager (Zip мениджър), Adobe Reader (Adobe четец) и Active notes (Активни бележки). Използвайки Файлов мениджър, всички операции свързани с файлове се извършват бързо и лесно, включително преместване, копиране и слагане на пароли. Dictionary (Речника) е инсталиран с английски, но други езикови пакети са лесни за изтегляне чрез безжична връзка през Интернет от уеб сайта на Nokia. Използването на иконата Intranet (Интранет) е за връзка с локални мрежи {Local Area Network (LAN)}. Приложенията Quickoffice (Бърз офис) позволяват създаване и обработка на Document (Документ) (Съвместими с Word файлове), Workbook (Таблица) (Съвместими с Excel файлове) и Presentation (Презентация) (PowerPoint файлове). С Converter (Конвертор) изчисления за Currency (Валута), Area (Площ), Energy (Енергия), Length (Дължина), Mass (Маса), Power (Мощност), Pressure (Налягане), Temperature (Температура), Time (Време), Velocity (Скорост) и Volume (Обем) са така лесни, както въвеждането на количеството им и виждането на съответното количество в конвентираната единица. С Font Magnifier (Увеличител за шрифтове) телефонните шрифтове може да бъдат увеличени до 140% или смалени до 50% от оригиналния им размер. Смяната на размера на шрифта изисква рестарт на телефона. Calculator (Калкулатор) е много опростен, имайки наум че е налице софтуер за електронна таблица за сериозни изчисления. Notes (Бележки) е за водене на записки, но има и Active notes (Активни бележки) за по-важни записки. Друго страхотно приложение е WiPresenter (Psiloc Wireless Presenter {Psiloc Безжичен Презентатор}): идеалния инструмент за управление на Вашите PowerPoint презентации и показване на телефонния екран върху PC-то в реално време. Прекрасно приложение за хора извършващи много презентации, способно да засича времето на продължителност на речта. Това което открих удивително в телефона е приложението MultiScanner (Мултискенер), което използва камерата на телефона за да заснеме и разпознае текст. Има Card Reader (Четец на Картички) за визитки, вкарвайки ги направо в контакт листите и Text Scanner (Текстов Скенер) за текстови файлове. Тестовете, които направих разпознаха английски текст много добре, дори при различни шрифтове на единични страници. За текст на кирилица, резултатите не бяха толкова добри. Заснемането на текста от различни ъгли и разстояние също влияе на качеството на разпознатия текст. С приложението Zip, всички създадени текстови файлове и други документи може да бъдат компресирани в един файл за по-лесно управление и трансфер към други устройства. Приложението Adobe Reader LE за прочит на документи в Adobe формати е представено с версия 1.5.0.

Други приложения

Телефона има огромно количество софтуерни приложения вградени като стандарт. Има още повече налични чрез магазина Ovi Store и в Интернет. Бидейки Symbian S60 смарт телефон означава че хиляди приложения са вече съвместими с устройството. Налично е и приложението Garmin Mobile XT, използващо способностите за навигация, но то не идва безплатно с телефона. Приложението Radio (Радио) позволява запазване на петдесет радио станции. С приложението Music player (Музикален плеър) всички песни могат да се организират по Artists (Изпълнители), Albums (Албуми), Playlists (Плейлисти), Genres (Жанрове) и Composers (Композитори). Има и списък All songs (Всички песни). Допълнителна музика може да бъде закупена и изтеглена с използването на Music store (Музикален магазин). Музика и видео могат да бъдат изпратени на други хора с Share online (Сподели онлайн). С Video center (Видео център) филми могат да бъдат изтеглени и видяни чрез Video feeds (Видео емисии).

Камери

Nokia E72 - заснета снимка с 5.0 мегапикселова камера в тъмно. Nokia E72 - заснета снимка с 5.0 мегапикселова камера. Телефона Nokia E72 има основна 5.0 МегаПикселова камера заснемаща изображения с разделителна способност от 2592 x 1944 пиксела. На всеобхватна дневна светлина заснетите изображения са с много добро качество. За по-тъмните сцени светкавицата върши изключително добра работа за близки обекти. Камерата може да се използва и за заснемане на видео, в VGA разделителната способност от 640 x 480 пиксела във формат video/mp4v-es, лесно възпроизвеждан на всеки плеър, включително MPlayer на Amiga. Светкавицата може да се използва и за видео осветление за заснемане на видео филми в по-добри светлинни условия. За съжаление, при свързване на USB кабела към телефона, няма опция за използването на която и да е от камерите като уеб камера. Друга полезна функция е режима панорама за заснемане на гледки в 180 градуса. Всичките заснети по време на тестовете ми снимки, бяха с впечатляващо за телефон качество, със запазено цветно насищане и множество детайли.
Nokia E72 - снимка заснета с втората камера на телефона. Използването на втората камера, разположена в предната част на телефона за заснемане на снимки не е препоръчително. Изображенията се заснемат в разделителна способност от 640 x 480 (VGA), цветовете са наред, но снимката има изкривявания и нисък детайл в периферията. Дори Nokia 2330 Classic може да произведе по-добри изображения. Втората камера е за използване при видео разговори, където ще трябва да си върши работата идеално за снимки нуждаещи се от бърз трансфер през мрежата.
След като изображенията са заснети, има богат на функции софтуер за обработка на изображения и бърза редакция на произведените изображения. Завършените изображения могат да бъдат отпечатвани с настроен принтер или друго устройство веднага с опцията To printer or kiosk (Към принтер или павилион). Цветния тон може да бъде настроен да извършва обработка на изображения в реално време за видео филми. Оставащото пространство за изображения или видео е показано в горната дясна част на екрана за по-добра преценка. Заснемането на изображения може да бъде настроено на по-лошо качество, за да може да има повече снимки, ако пространството е ограничено. Предпочитам да заснемам изображенията във възможно най-доброто качество и след да намалявам резолюцията и качеството им, ако е нужно.

Игри

Бидейки Symbian телефон, означава че Nokia E72 вече има огромна библиотека от игрови софтуерни заглавия, възможни да се играят на прекрасния голям екран. Navi клавиша е лесен за натискане и напълно функционалната клавиатура правят играта дори още по-забавна. Предоставени безплатно, вградени в телефона са две игри. Игровото меню е втората икона в екрната Applications (Приложения).

Block Cascade Fusion

Nokia E72 телефон с играта Block Cascade Fusion.

Block Cascade е поредния Tetris клонинг, реализиран много добре. Играта е разработена от GAMELION. Телефона има инсталирана версия V 1.0.5 на играта. Първо впечатление от играта е прекрасно нарисуваната заглавна картина. Следва музиката на играта, която ме кара да усиля звука. OPTIONS (ОПЦИИ) на главното меню позволяват промяна на силата на звука, възможно и с натискане на бутоните за сила на звука, от дясната страна на телефона, превключване на вибрацията, ресет на записаните резултати и смяна на езика. За тази игра, езика не е важен, но за прочита на HELP (ПОМОЩ) е полезен. Както и при Tetris, целта на играта е да се постигне възможно най-висок резултат, преди блоковете да запълнят екрана до горе. Падащите фигури се управляват с клавиша Navi. Фигурите може да се завъртат по часовниковата стрелка с натискането на бутона OK. Играе се на мрежа 13 x 17. Разликата между класичеката руска игра и Block Cascade Fusion е в създаването на светещи блокове, които не изчезват веднага. Пет или повече блока от един и същ цвят трябва да съвпаднат във вертикална или хоризонтална линия. Всички светещи блокове се унищожават по време на стопяването (fusion), случващо се през определен период от време, написан в ляво на екрана, под снимката на следващата падаща фигура. Премахването на повече блокове по време на стопяване, дава повече точки, но различните фигури се движат с различна скорост. Освен това, ако фигура е до стената, тя ще пада бавно с вибрация на телефона, симулираща стълкновение. Усложненията на играта, заедно с различната скорост на падане и времето между стопявания, може да принуди играчите целещи се към по-високи резултати, да разработят стратегия за създаване на премахващи се линии, след стопяването, възможно най-бързо, преди следващото стопяване. Сянките на фигурите сочещи позицията, помагат на играча да направи решенията по-бързо. Когато фигурите паднат от високо, разклащат екрана. Прекрасно симулирана физика в играта, реализирана заедно с плавна анимация, цветни графики и пристрастяващ геймплей, ме карат да я играя отново и отново.

Can't Stop Top Hits Solitaires

Телефон Nokia E72 с играта Can't Stop Top Hits Solitaires.

Игрите с карти са много популярни и Nokia E72 не се отдалечава от тази тенденция. Втората игра включена с телефона е колекция от петнадесет пъзел пасианси с карти - Alaska, Calculation, Canfield, Forty Thieves, Freecell, Golf, Klondike, Penguin, Pyramid, Scorpion, Simple Simon, Spider, Towers, Trefoil и Yukon. Играта започва с прекрасен зелен заглавен екран, където в ляво на маса горят две свещи. Три карти са на масата, две от тях с лице нагоре. Версията на играта представена в телефона е 2.1 © 2002-2009 Epocware/Paragon Software Group. След избор, се появява екрана на играта. Картите са на масата. Играча трябва да ги нареди според правилата. Правилата за избрания пасианс може да бъдат прочетени с избор на Game->Game rules (Игра->Правила на игра) от менюто. Играе се много лесно използвайки цифровите клавиши или клавиша Navi и бутона OK. Ако няма повече възможни ходове, играта го засича автоматично и оповестява край на играта. Няма възможност за връщане на ходове, но играча може да избере да Collect all (Събере всички), види Available moves (Налични ходове), Set bookmark (Сложи отметка) и отиде Back to bookmark (Обратно на отметка). Играта има прекрасно нарисувани графики и плавни анимации. Анимациите може да се изключат за скорост. Гърбовете на картите и фона може да бъдат сменени от меню Settings (Настройки) на играта. Статистика на победите и загубите в играта се пазят за хората, които желаят да знаят или обичат числа и проценти. Още една много добре реализирана игра на телефона може да държи пъзел и картовите играчи заети с дни.

Двете игри включени в телефона са професионално представени и добре направени. Тетрис клонинг и пасиансови картови пъзели са вероятно идеални игри за бизнес ориентирани персони, но за мен, игровите предложения на Nokia 1208 и Vodafone 225 са по-добре избрани за хора, които искат да играят и се забавляват.

Заключение

Установих че Nokia E72 е много лесен за използване. Днес, повечето от хората си купуват мобилен телефон не само за разговори, съобщения и комуникация. Днес мобилния телефон е също използван като мултимедийно устройство, навигатор, органайзър, дигитална камера за снимки и видео, записващо приспособление, четец на електронна поща и документи, свръзочник със социални мрежи, Интернет браузър, калкулатор и електронна таблица, игрова конзола, бележник, устройство за склад и пренос на данни. Nokia E72 върши всички тези дела и дори повече. Благодарение на бързия процесор и голямата памет, телефона извършва много добре всички задания. Ако има съмнение за някоя характеристика, има разширен помощник, да напътства всеки по време на използване. За мен си струва цената. Един от многото плюсове е огромната батерия, издържаща дълги часове, правейки телефона идеален за дълги пътешествия, работа, забавление и още.


Коментари:

Назад към Разни

Назад към индекс