Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


Toshibo V9+i (Мобилен телефон)

Toshibo V9+i е телефон с две SIM карти с напредничави характеристики и мултимедийни способноси. Продуциран от Toshibo и направен в Корея, има Nokia текст на лицето и на гърба на телефона. Всъщност няма нищо общо с Nokia, но някои от характеристиките са подобни на тези в PDA Nokia телефоните от висок клас, на много евтина цена, и дори не е под лиценз от Nokia. Използвах Nokia N-Gage (оригиналната версия) в период от около 2.5 години, но тя започна да си показва възрастта. Търсих заместник дълго време, но не успявах да намеря достатъчно добър за моят вкус мобилен телефон. Исках телефон с дълго издържащо време на батерията в стендбай и говорене, да има няколко игри с него, да може да свири всякакви музики и прожектира филми, да има голям екран и да е лесен за манипулация. През Май 2008-ма година приятел ми предложи този Toshibo V9+i и бях впечатлен от възможностите му. Купих го от него за 430 лева заедно с 4GB microSD SanDisk карта с памет, зарядно устройство, USB кабел, слушалки и празно Toshibo miniCD със софтуер на него.

Първото впечатление след като го видях беше - Какъв голям екран!

Toshibo V9+i телефон със зарядно върху хартия с размер A4 за сравнение.


Телефона е дълъг 11.5 сантиметра, 5.5 сантиметра широк и 1,5 сантиметра дебел. Екрана е 6.4 сантиметра дълъг и 4.5 сантиметра широк. Има тъчпанел с пет икони на дъното на екрана дълъг 0,4 сантиметра, което означава че истинската област за показване на екрана без панела е дълга 6.0 сантиметра и широка 4.5 сантиметра. Над екрана се вижда модела в ляво V9+i, две големи дупки, първата от тях покрита и малка камера за видео разговори в дясно. Под екрана е текста Nokia, клавиатура с 5 бутона и 16 клавиша, единия от клавишите е с три зелени кръга на горния ляв ъгъл и друг с три червени кръга в горния десен ъгъл. От горната страна има малко легло за тъч химикалката, в ляво, и малка дупка в центъра. На дъното на телефона има малка кръгла дупка за микрофона и леглото на антената в дясно. От лявата страна има гумена тапа с USB знак на нея, под която е буксата за свързване на USB кабел, слушалки и зарядни устройства.

Изглед в гръб на Toshibo V9+i телефона с извадена антена и тъч химикалка на хартия с размер A4 за сравнение.
Натиснете на снимките за изображения с по-висока разделителна способност...

От дясната страна в центъра са бутона за усилване и намаляване на звука, под тях са TV бутона и бутона за камера. Разширена антената е дълга 27 сантиметра, докато тъч химикалката разширена е 8.6 сантиметра. Антената се използва само за приемане на телевизионен и радио сигнал и няма ефект по време на разговор. На гърба на телефона има високоговорител с камера в центъра му с текст 3.0 MEGA PIXELS DIGITAL CAMERA във външния кръг и DIGITALZOOM във вътрешния кръг.

Toshibo V9+i телефон близък поглед в гръб.

Под високоговорителя и камерата е задния капак който има огромен вертикален NOKIA текст и четири икони под него TVmobile, FM..., MPEG4 и Blue tooth. Моята версия на телефона е с черни и сребристи цветове. Телефона е много лек, N-Gage е много по-тежък от него. Махането на капака на гърба на телефона е много трудно и изисква специална техника с манипулация на четири пръста държащи целият капак и пързаляне назад, докато петия пръст бута телефона напред, което е плюс защото телефона трудно може да се отвори докато е в джоб и се тича или кара колело. След отваряне се вижда батерията която е голяма колкото капака, но дебела само 0.6 сантиметра и антената за мобилния телефон която не се разширява. След премахването на батерията са изложени леглата на SIM картите и картата с памет:

Toshibo V9+i телефон с махнат капак и батерия - близък поглед.

Картата с памет и SIM картите са поставени в специални плъзгачи и след това застопорени от метални капаци за повече стабилност. Вижда се текст Made in Korea и на батерията и на платката на мобилния телефон. След поставянето на моята SIM карта и новата карта с памет и поставянето на батерията обратно, затворих капака което беше много по-лесно от отварянето. Пасна прекрасно.

Другите части идващи заедно с телефона също имат някои специфичности. Зарядното устройство е малко и леко и има червена лампа за индикация дали работи, което е полезно ако не си сигурен дали контакта е захранен, например на летища. Всички разширения на телефона се свързват от лявата страна на телефона чрез буксата с USB знак, и те са нестандартни, което означава че не можете да използвате джаджи от други марки телефони. Понякога гуменият капак на буксата не е лесно да се отстрани, и има нужда от остър обект за да се извади.

Пускането на телефона се извършва чрез натискането на червения бутон за около три секунди. В началото син приветсвен екран се показва с MobileTV лого и след това Welcome текст и екран за въвеждане на PIN. Въвеждането на PIN кода може да се извърши или с бутоните, или с тъч екрана. След успешно въвеждане на PIN, много силна мелодия се чува и се показва главния екран на телефона:

Телефон Toshibo V9+i - главен екран след пускане.

На екрана са показани с голям шрифт времето, дата, деня от седмицата и CITRON текста, който не можах да премахна, може би създателя на телефонния вграден софтуер. На горния ляв ъгъл е показана силата на мрежовата връзка и икони за музика, аларма и заключване. Те са показани/променени/скрити според настройките на телефона. За разлика от Nokia телефоните, Toshibo не показва мрежовия доставчик и оператора на мобилния телефон към който е свързана SIM картата, което може да е объркващо за хора използващи две SIM карти към различни оператори. На дъното на екрана в ляво е Menu, малък телефон в центъра и Name в дясно. Тези пунктове са достъпни чрез натискането върху тях на тъч екрана или с левия и десен бутони. Избирането на менютата на тъч екрана може да става или с тъч химикалката или с пръсти, за предпочитане първият метод бидейки по-точен и по-безопасен за тъч екрана, пазейки го далеч от мазнина, мръсотия или дори повреди от остри или неправилно изрязани нокти. Под видимата област на екрана е тъч панела с 5 икони от ляво на дясно: Home - същият като натискането на Меню водещ до главното меню на телефона, Писмо за бърз достъп до менюто за съобщения, Книга за бърз достъп до телефонния бележник, Телефон за избиране на номера и Нота за бърз достъп до музикалния плейър. Друг бърз достъп се извършва с бутоните на лицето или страничните бутони. Натискането върху ляво на кейпада довежда Video Recorder, надолу стартира FM Radio плейъра, дясно е пряк път към Tone Setup и нагоре на кейпада довежда Video Player. Клавишите от дясната страна се обясняват сами - TV довежда TV Play и camera е за вземане на снимки с камерата.

След натискането на Menu, дванадесетте Меню Пункта са показани на екрана:

Телефон Toshibo V9+i екран с главно меню.

Първи пункт от горе надолу и от ляво надясно е Business Zone, където са опциите за Black List - полезно ако желаете определени индивиди да не ви притесняват, SMS Firewall за блокиране на всичкият рекламен SMS които получавате, Theft Track - за проследяване на откраднат телефон, Private Protect за защита на телефона от неоторизирано потребление с парола, Switch SIM - най-полезната функция от всички тези - веднъж като сте свършили с едната SIM (например номер използван само за работа), вие превключвате на другия SIM и започвате да получавате обаждания само от приятели. Притежанието на две СИМ карти в един телефон е много по-добре от два телефона, особено когато първата СИМ е за работа. Спестявате си неприятностите да носите, зареждате, грижите и поддържате два телефона, докато имате гъвкавостта на два телефонни номера за различни цели. Дори и двата телефона да са лични или за работа и използвани за спестяване на пари, при набиране на различни хора от различни оператори, телефона с две SIM карти спестява неприятностите по отварянето на телефона и смяната на SIM картата, практика която виждам много пъти сред тийнейджърите, което е загуба на време ако имаха телефон с две SIM карти. Или носенето на два телефона от един човек, честа практика сред хората на бизнеса. Последния пункт в Business Zone менюто е Email където се извиква E-mail клиент с пълни характеристики.

Втори пункт в главното меню и с TV икона и е за TV Play. Същото може да бъде извикано просто чрез натискане на страничния десен бутон с TV изписан на него. Телевизионния тунер работи и действа независимо от главните функции на телефона. Може да има до 36 канала и да се настрои с 3 нива на яркост. След като разширих антената открих че е лесно да се хване сигнал от местните излъчващи телевизионни станции и да гледам телевизия. Картината може да се гледа вертикално и хоризонтално, което открих че е по-добрия изглед, смятайки използването на широк екран:

Телефон Toshibo V9+i прожектирайки телевизия.

Телевизионния тунер има икона за силата на получения антенен сигнал, но не беше точно освежаван. Всъшност той никога не се премести, което ме накара да си мисля че е само икона, а не мярка. В опциите на телевизионния тунер има опция за Channel List, където 20 могат да се запазят и след това превключвани мигновенно. Функцията Search and Setting е за автоматична настройка на каналите, докато Country and Zone е за някои регионални настройки, където 28 държави са представени. Последната функция в опциите на телевизионната прожекция е Restore която изчиства промените направени в опциите на телевизионното прожектиране.

Третата икона на главното меню е за настройките, където седем меню пункта са на разположение: Pen Calibration - за калибрация на тъч екрана, Phone Setup - за вътрешни настройки на телефона. Time and Date (Час и Дата), Schedule Power On/Off (График на Включване/Изключване), Language (Език), Preferred Input Method (Предпочитан Метод на Въвеждане), Display Characteristic (Характеристика на Дисплея), Greeting Text (Поздравителен текст), Speed Dial (Бързо Набиране), Dedicated key (Специален клавиш), Auto Update of Date and Time (Авто Обновяване на Дата и Час), Flight Mode (Режим на Полет) и LCD Backlight (Осветление на Дисплея) могат да бъдат конфигурирани в тази втора опция за настройки. Трета опция е Call Setup за настройки на Caller ID (Идентификация на Обаждащия се), Call Waiting (Изчакване на Обаждане), Call Divert (Пренасочване на Разговор), Call Barring (Изключване на Разговор), Line Switching (Превключване на Линия), Call Time Reminder (Напомняне за Време на Обаждане), Call Time Display (Показване на Време на Обаждане), Auto Redial (Автоматично пренабиране), Closed User Group (Затворена Потребителска Група) и IP Number (ИП Номер). Четвъртата опция на Settings менюто е Network Setup (Настройка на Мрежата) където три опции са на разположение, бидейки Network Selection (Селекция на Мрежа), Preferred Networks (Предпочитани мрежи) и GPRS Connection (ГПРС Връзка). Пета опция е Security Setup (Настройка на Сигурност) за настройка на SIM Lock (СИМ Заключване), Phone Lock (Заключване на Телефона), Auto Keypad Lock (Авто Кейпад Заключване), Fixed Dial (Фиксирано Набиране), Barred Dial (Изключване на Набиране), Self Help (Самостоятелна Помощ) и Change Password (Смяна на Парола). Шеста опция е за Restore Factory Setting (Възстановяване на Фабричните Настройки) където след въведена парола, всичките текущи настройки се възстановяват, и е много полезно ако нещо е настроено погрешно. Последната опция в менюто за настройки е Sound Effect (Звуков Ефект) опцията, където Еквалайзера може да се настрои на различни музикални стилове от Normal до Bass, Dance, Classical или Treble, Party, Pop, Rock.

Пета икона на главното меню е Multimedia, където различни мултимедиини функции на телефона могат да се достигнат. Първата опция е за Camera (Камера). Въпреки че има 3 Мега Пикселова камера, заснетите снимки са много неясни. Могат да се заснемат в различни разделителни способности от 160x120 до 1280x1024, но дори и в най-високата разделителна способност, трудно може да видите каквото и да е:


Тошибо V9+i телефон снимка на взето заснемане с вградената камера.

Както се вижда на снимката взета с гръбната камера, част от лещата е покрита, и взетата снимка не е на фокус. Дори и заснета на всеобхватна светлина, снимките пак са неясни, и ако са взети по време на движение, те са размазани. Камерата има опции за избиране на Image Size (Размер на Изображението), Image Quality (Качество на Изображението), White Balance (Бял Баланс), Scene Mode (Режим на Сцена). Човъркането на тези настройки не подобрява много качеството на снимката. Интересни са настройките на ефекти, където има на разположение четиринадесет ефекта Normal, Greyscale, Sepia, Sepia Green, Sepia Blue, Color Invert, Gray Invert, Blackboard, Whiteboard, Copper Carving, Blue Carving, Embossment, Contrast и Sketch. Всички тези ефекти могат да бъдат прегледани направо на дисплея преди вземането на снимката, но е по-добре да се вземе първо оригиналната картина и да се обработва с ефекти по-късно. В опцията Device Setting (Настройка на Устройството) може да бъде избрано използването на гръбна или лицева камера. Лицевата камера няма покрити лещи, но качеството е същото. Лицевата камера може да се използва и като дискретно огледало. В Album (Албум) {Image Viewer (Прегледвач на Изображения)} частта от Multimedia менюто, заснетите изображения могат да се видят в списък по Matrix (Матрица) или List (Лист) стилове. Изображенията там могат да бъдат видяни, увеличени, изпратени, преименувани, изтрити или сортирани. Следващо в Multimedia менюто е Video Recorder (Видео Записвач) на който за разлика от камерата, може да се използва дигиталното увеличение за фокусиране на близки предмети, до 3x. Има и EV настройка. След записвача е Video Player (Видео Плейър) където заснетите филми могат да се прожектират, и след него в менюто е Photo Editor (Фото Редактор) който има много функции включително Photo Artist (Фото Артист) с функции за ефекти, текст, икони, рамки, разположение, обръщане и разширяване на таблото. Image Tile (Плочка Изображение) е за поставяне на няколко изображения в едно, имайки избора за 2, 4 и 9 изображения. Slide Show (Слайд Шоу) има опции за музикално парче, тип на ефектите, скорост, звукови ефекти и Horizontal View (Хоризонтален Поглед). След фото редактора е Audio Player (Аудио Плейър) опцията, която е за музикалния плейър. Плейъра има поддръжка за автогенериране на плейлисти, еквалайзери, размесване, фоново свирене, блутут стерео изход и дори лирики. Всички характеристики, които могат да се очакват от един модерен MP3 плейър. Със слушалките и 4GB карта с памет, телефона спестява нуждата от MP3 плейъри и най-добрите Amiga Remix песни са вече там. Фоновото свирене означава че мога да слушам тази музика докато върша друга работа на телефона - пълен мултитаскинг. Единственият малък проблем е неспособността на файловата система на Toshibo V9+i да манипулира файлове с интервали в техните имена. Например файла "My Supercool Hit.mp3" не може да се манипулира, преименува или свири, затова преди да го копирате на телефона, по-добре го преименувайте на "MySupercoolHit.mp3" или още по-добре "My_Supercool_Hit.mp3". След музикалния плейър е звуковия записвач, който е просто устроен с единствена настройка за File Format (Файлов Формат) поддържащ AWB, AMR и WAV. След звуковия записвач е FM Radio (FM Радио). Радио и ТиВи модулите на телефона използват изваждащата се антена и не са свързани с телефона в смисъл че не засягат неговите операции. За разлика от TV тунер, FM радио приемника може да записва изхода. Излъчваната музика или шоута могат да се запишат. Дори има опция след FM радиото наречена Schedule FM Record (Насрочи FM Запис), където запис на радио излъчвания могат да се настроят за определен период или за всеки ден, или за определени дни от седмицата. Много полезно ако например спите, купонясвате или работите през това време, може да имате шоуто записано за по-късно прослушване. Последната опция в Multimedia менюто е Melody DIY (Направи си сам Мелодия) която е обикновен музикален редактор с налични десет инструмента и нотен редактор.

В главното меню до иконата Multimedia е иконата Messages (Съобщения), където опции за SMS, MMS, Chat, Voice Mail Server и Broadcast Message са на разположение. Предоставените опции са лесни за разбиране, но пък много мощни за SMS, MMS и Chat приятели и прави използването на съобщения с телефона много лесно и интуитивно.

Иконата Phone Book (Телефонен Указател), следваща иконата Messages е за много мощният и развит менажер на телефонен указател. Опции за Quick Search (Бързо Търсене), Search Entry (Търсене на Запис), Add New Entry (Добавяне на Нов Запис), Copy All (Копиране на Всички), Delete (Изтриване), Caller Group (Група на Обаждане), Extra Number (Допълнителен Номер), Settings (Настройки), Caller Picture (Снимка на Обаждащ се), Caller Ring Tone (Мелодия на Звънене на Обаждащ се) и Caller Video (Видео на Обаждащ се) се на разположение. За всеки обаждащ се, снимка, клип и песни могат да се асоциират, така че може да знаете кой се обажда дори и телефона да не е наблизо. Записите в телефонния указател могат да бъдат на всеки един език и азбука и лесно добавих имена на Кирилица за моите контакти.

Седмата икона в главното меню, която може да се извика също така чрез натискане на клавиша 7 на клавиатурата е за Organizer (Органайзър). Всички нужни за органайзър функции са представени и дори няколко повече. Първо е най-важната за органайзър - Calendar (Календар) с опции за View Tasks (Поглед на Задачи), Add Task (Добавяне на Задача) и Jump To Date (Прескочи До Дата). Календара работи за периоди между 1970-2030 година и ако опитате да изберете 2031 година, съобщение за грешка се показва казвайки Valid Date is 1970~2030! (Валидна Дата е 1970~2030!). До Organizer менюто е To Do List (Списък На Задачи) опциите където задачи и планирани работи може да се добавят. Следващия избор е Alarm (Аларма), където пет различни алармени настройки могат да се приложат. Много полезно за алармата са Repeat (Повторение) - Days (Дни) опциите, които са за настройка в кои дни на седмицата ще работи алармата. Аз съм го настроил за от Понеделник до Петък и ме събужда само през работни дни, но не и в Събота и Неделя. Много удобно, само ме прави ядосан когато ме събуди на някой национален празник. Alert Type (Тип на Звънене) може да се настрои на Ring (Звънене), Vibration Only (Само Вибрация) и Vibra and Ring (Вибрация и Звънене). Vibration Only е много полезно ако работите на фиксирани часове и тогава ще ви алармира дискретно че времето е свършило, без да притеснява другите наоколо. Функцията World Clock (Световен Часовник) след Алармата дава местното Ви време и можете да изберете различна времева зона по света и видите колко е часа там. За бизнес хора това е удобно да знаят кога да се обаждат на чуждите държави. Следващото е Calculator (Калкулатор), което е калкулатор с паметови функции както стандартните калкулатори - M+ (Memory plus, Добави в Паметта), M- (Memory minus, Извади от Паметта), MR (Memory Recall, Извикай Паметта) и MC (Memory Clear, Изчисти Паметта). След калкулатора е Unit Converter (Конвентор на Единици), който може да конвентира Weight (Тегло) от Килограми към Паунди и обратно и Length (Дължина), което конвентира от Километри към Мили и обратно. Под Unit Converter е Currency Converter (Конвентор на Валута), където курсовете на местните и чужди валути се настройват и след това лесно може да се използва за конвентиране от локалната валута към чуждите или обратно, бързо и чисто. Следваща е Health (Здраве) опцията, която има обикновен BMI калкулатор с даден пол, височина и тегло, извежда процента на мазнина в тялото, показва дали човека е слаб или дебел и извежда нормалните граници на мазнина. В опцията Health има също и обикновен женски календар. Следващата опцията е E-Book Reader (Четец на Електронни Книги), който има опции за лавица с книги и може да извежда текстови файлове, но PDF файловете които тествах не бяха отворени. Последна опция в органайзър менюто е Bluetooth (Блутут), което е некоректно сложено тук и ми беше много трудно да го открия, когато се нуждаех да изключа блутута по основни причини за сигурност (Има вируси разпространявани чрез блутут).

След иконата Organizer в главното меню идва забавната част с иконата Games (Игри), която извиква Fun & Games (Забавление & Игри) опциите - Games (Игри), Themes (Теми) и Stopwatch (Хронометър). Themes е за промяна на изгледа на меню слайдерите и е също неправилно сложено тук. Stopwatch може да се използва за игри от истинския живот, за измерване на време при тичане на 100 метра например, но и то може да се сложи другаде. След избор на игрите, за мое огромно разочарование само 3 игри са включени:

Toshibo V9+i телефон - меню за игри.

Mahjong е класическата пристрастяваща игра с плочки където играча трябва да открие и избере еднаквите плочки - Select two brick with same pattern. If two bricks can be connected by making less than two turns, they will disappear and user may gain extra time (Изберете две тухли с еднаква щриха. Ако две плочки може да се свържат чрез извършване на по-малко от два хода, те ще изчезнат и потребителя може да спечели допълнително време). Играта има време за съревнование показано в дясно след плочките и три настройки на трудност. В Easy Game Level (Лесно Ниво на Игра) игралната маса се състои от само 8 колони и 6 реда и е много по-лесна за игра и виждане на съвпадащи плочки. При Normal Game Level (Нормално Ниво на Игра) игалната маса е от 10 колони и 8 реда и при the Hard Game Level (Трудно Ниво на Игра) колоните са 12 и редовете са 10. Графиката е обикновена, с малко количество цветове, плочките са лесни за различаване и избрани с тъч химикалката, но може също да се играе и с клавиатура и само една ръка. Записи на рекордните резултати са пазени в Best Grades (Най-добри Рангове) опцията, която има три отделни номера за Easy (Лесни), Normal (Нормални) и Hard (Трудни) игри. Game Help (Помощ за Играта) опцията е също на разположение давайки кратък текст описващ правилата и управлението. Играта е лесна за изпълнение за всяка платформа и наличието и не показва нищо за способностите на телефона, въпреки това тя може да е забавление за много часове.

Puzzle е друга включена класическа игра, където играча трябва да аранжира разбъркани изображения. Описателния текст от Game Help (Помощ за Играта) опцията е: Move the small pictures to make it become the original image. Touch the small picture around the blank block to make it move toward to the blank block. (Местете малките картинки за да ги направите да станат оригиналното изображение. Докоснете малката картинка около празен блок за да я накарате да се премести към празния блок). Играта има три Game Level (Ниво на Игра) опции - Easy (Лесно), Normal (Нормално) и Hard (Трудно). На лесното ниво колоните и редовете са три (9 блока общо) и картината за нареждане е известният портрет на Леонардо да Винчи - Мона Лиза. По време на игра, оригиналната картина е показана на дъното на екрана, заедно с изминалото време в ляво и направените движения в дясно. След приключване, времето е измерено и записано ако е достатъчно добро в Best Grades (Най-добри Рангове) опцията, където най-малкото е най-добрият резултат. В Normal Game Level (Нормално Ниво на Игра) колоните и редовете са четири (16 блока общо) и снимката е цветна рисунка с планини, път, къща, дървета и човек. При Hard Game Level (Трудно Ниво на Игра) картинката е 5 колони на 5 реда (25 блока общо) и е друга цветна рисунка с цветя и пеперуди. Играта също не е нищо особено, лесна за реализиране на всяка платформа, но снимките правят добре използван цветния дисплей.

Magicsushi е третата игра на разположение и най-добрата от тях, показвайки много по-добра употреба на възможностите на телефона. Текста Game Help (Помощ за Играта) на играта казва: Remove sushi before time runs out by the following ways (Махнете суши преди да изтече времето по следните начини): (1) Make three or more sushi with the same pattern align together vertically or horizontally by swapping one sushi with any neighboring one (Направете три или повече суши с еднаква щриха да се изравнят заедно вертикално или хоризонтално чрез размяна на едно суши с някое съседно). (2) Click on the following three special blocks (Натиснете на следните три специални блока): Star block: Randomly remove sushi with a certain pattern (Блок със Звезда: Случайно премахва суши с определена щриха); Cross block: Remove the whole row and whole column it resides (Блок с Кръст: Премахва цял ред и цяла колона където се намира); Ball block: Remove 8 sushi surrounding it (Блок с Топка: Премахва 8 суши заобикалящи го). Играта няма настройка на трудност и само един запис в Best Grades (Най-добри Рангове) опцията се пази - моят персонален бидейки 1283 точки. Играта започва с всичките суши падащи от върха на игралното поле и ако там вече има съвпадащи суши, те се премахват,

Телефон Toshibo V9+i - играта Magicsushi.

след което забавата започва. Играта изисква бързи рефлекси както и концентрация, и добро наблюдение на цялото игрално поле. За разлика от другите игри, при тази игра бързото играене е жизнено важно със създаване на стратегии за комбиниране на повече суши. Допълнителните блокове добавят пикантност на геймплея където блок с кръст например може да развали стратегията за комбиниране на повече суши. Играта има Time (Време) и Remainder (Оставащи) полета на дъното. След като свърши времето (полето за време е празно) играта свършва и Time's up екран се появява с резултата и няколко суши. Време се печели чрез комбиниране на суши или чрез премахване на суши със специалните блокове, което прави блоковете много привлекателни за избиране, дори и само за спечелване на повече време за гледане и комбиниране на суши. Когато Remainder (Оставащи) полето е запълнено, се появява текст Up level!, игралното поле е изчистено и следващото ниво идва където полето за време се изпразва по-бързо. Графиките на играта са цветни и различните суши са лесни за различаване и има прекрасно дърво нарисувано до полетата за Level (Ниво) и Score (Резултат) на върха на екрана. Анимациите са плавни и лесни за гледане. Нарастващите нива, бързият геймплей и пристрастяващата концепция на играта я правят прекрасна, компенсирайки за другите две инсталирани игри. Също така тя използва способностите на телефона много повече от предишните игри. Този вид игра не е лесен да се направи на всички платформи, или поне не с бързите анимации и бързият геймплей както са на телефона Toshibo V9+i.

Четвърта опция в менюто за игри е Game Setting (Настройки на Игра), където направените промени оказват влияние на всички игри. Опциите са Game Audio (Аудио на Играта), което може да се включи/изключи (On/Off) и Game Vibration (Вибрация на Играта), което също може да се включи/изключи (On/Off).

До иконата Games в главното меню е иконата Profiles (Профили) представена от високоговорител. Общо шест профила са избираеми бидейки General с икона на буквата G в квадрат, Meeting с икона представяща високоговорител и знак стоп, Outdoor с икона на слънце, Indoor с икона на къща, Headset с икона на слушалки и Bluetooth с икона на блутут знак. Всички профили са лесни за персонализация и активиране.

В долната лява част на екрана с главното меню е иконата за File Manager (Файлов Менажер). Файловият менажер е мощен но лесен за използване с опции за създаване на папки, форматиране на карти с памети и автоматично разпознаване на файлов тип с асоциация на икони представляващи файловия тип. За фотосите има малка лента за превю заедно с информация за размера и датата на файла. Файловете могат да бъдат сортирани, преименувани, изтривани, препращани, преместени, копирани и виждани което е това което трябва да се очаква от добър файлов менажер.

На центъра на долната част на екрана в главното меню е иконата Call History (История на Обажданията), където може да се вземе всичката информация за използването на телефона. Има Missed Calls (Пропуснати Обаждания), Dialed Calls (Набрани Разговори), Received Calls (Приети Разговори), Rejected Calls (Отказани Разговори) опции, както и Delete Call Log (Изтрий Запис на Обажданията), Call Time (Време на Обаждане), Call Cost (Цена на Обаждане), SMS Counter (SMS Брояч) и GPRS Counter (GPRS Брояч)

Последната икона в главното меню разположена в долната дясна част на екрана е за Services (Услуги). Там услуги инсталирани в SIM картата от оператора могат да бъдат извикани, както и WAP и Data Account (Сметка с Данни) услугите. WAP е за браузване на Интернет, но понеже телефона няма възможности за Wi-Fi връзка, не успях да го тествам. В Data Account могат да бъдат избрани GSM Data и GPRS.

Заедно с разширените функции, Toshibo V9+i има и друга функционалност, която прави използването му много по-лесно. Една от тях е възможността да се зарежда с USB кабел. Когато е свързан USB кабел към него, ако е свързан към компютър, започва да зарежда батерията, по този начин премахвайки нуждата от вземане на зарядно устройство за презареждане. Нужен е само USB кабел. Друга функция при свързване към USB е възможността за избор като какво да се свърже телефона - като USB масов склад - използвайки картата с памет, или като уеб камера, което може да се използва за базирани на уеб камера онлайн конфренции, докато батерията се презарежда. Може да се ползва и като COM port.

Главен проблем с Toshibo V9+i телефона е това че той не е широко разпространен в Европа. Това означава че е трудно да се намери резервна батерия, кабели или зарядни устройства за презареждане, след като тези които имам се развалят или изчезнат. Попитах в няколко магазина и те казаха че не поддържат тази марка и резервни части и батерии не са широко разпространени. Но все пак с малко издирване е възможно да се открият местни магазини и приятни господа/дами, които могат да ти помогнат с телефона. Кабелите, слушалките и зарядното нямат стандартна букса, така че е трудно да се използват заместители направо от щандовете. Картата с памет е стандартна обаче. Телефона поддържа само 7 езика - Английски, Френски, Виетнамски, Руски, Персийски, Китайски и Тайландски, но няма Български или Немски, което помага да не бъде толкова популярен. Езикови пакети и и обновления на вградения софтуер е почти невъзможно да се открие. Също търсих игри, програми или приложения за телефона в Интернет или местно без някакъв успех. Телефона идва както е, без много възможности за разширение със софтуер или хардуер. Неговата Операционна Система е нестандартна, което означава че е трудно да се намери какъвто и да е софтуер за него. Също не успях да го тествам дали може да пуска Java игри.

Въпреки няколкото неприятности на телефона, грешно поставените опции и трудните за намиране резервни части, Toshibo V9+i се доказа като много добър телефон с високо качество, силен звук и допълнителни функции. В бъдещето се надявам че ще продължи да доказва своята надеждност и функционалност. Функциите и характеристиките копирани от други иновативни марки и включени в телефона като допълнение, го правят добър за цената. След като купих Toshibo V9+i забравих за моята Nokia N-Gage и тя стои безполезна с празна батерия вече няколко месеца. В момента не планирам да си сменям телефона.


Коментари:

Назад към Разни

Назад към Индекс