Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисияVodafone 225 (Мобилен телефон)

Vodafone 225 е мобилен телефон насочен към хората, желаещи да изхарчат възможно най-малко за подобно устройство. Има красив, стилен дизайн, малък е, ултра лек и лесен за използване. Много е евтин, но предлага 65 хил цвята екран, полифонични мелодии, огромен списък с контакт и игри. Работи достатъчно добре за говорене, плюс това е достатъчно малък за да се събере във всеки джоб. Ниската цена се вижда при ползването, но ако някой желае нещо за телефонни разговори, това може да е Водафон 225.

Опаковка

Телефон Vodafone 225 - съдържание на кутията - телефон, зарядно и ръководство. Телефона идва в стилна червена кутия, с размери 130 X 105 X 75 mm. Кутията е поставена в сива плъзгаща се опаковка, където е сложено логото на вносителя до логото на Vodafone, и са отпечатани, заедно със снимка на телефона, модел (VF 225), производител (VTE), страна на произход (Китай) и идентификационни данни на вносителя, адрес и телефон. Има също и кратък текст, казващ че телефонът е кодиран и може да работи само със SIM карти на вносителя, който е и мобилен оператор. В кутията са самият телефон, батерията, зарядното и ръководството на потребителя. Устройството е голямо 105 X 46 X 13 mm. Има черни преден и заден панели и светлосребриста основа. От предната страна на телефона е слушалката, в горната част. Под нея в дясно е номера на модела - 225, под който е диплея. Под дисплея са логото и текста vodafone. Клавиатурата е поставена под логото и направена от пластмаса, издаваща готин цъкащ звук, при натискане на клавишите. Ръководството е описателно, въпреки това малко и лесно за четене. Състои се от 28 цветни страници, в червени корици. Ръководството има глави за Notice (Предупреждение), където е написано:

Copyright © 2007 ZTE CORPORATION (Авторско право © 2007 ЗТЕ ООД )
All Rights Reserved (Всички права запазени)
Your Vodafone 225 is made exclusively for Vodafone by ZTE CORPORATION. (Вашият Водафон 225 е направен изключително за Водафон от ЗТЕ ООД)

Изглежда че Водафон са аутсорснали продукцията на телефона към китайският производител ЗТЕ ООД. В ръководството са също и Important safety precautions (Важни предпазни мерки за сигурност) - от страница трета до страница четиринадесет. Your Phone (Вашият телефон) е на страници петнадесет до двадесет и шест и има много детайлно описание на всички важно, което потребителя трябва да знае за телефона, неговите Interface Icons (Интерфейс икони), Battery (Батерия), How to insert the SIM card (Как да поставим СИМ картата), How to Charge the battery (Как да заредим батерията), Power on/ off Your Phone (Включете/изключете телефона), Display information (Информация на дисплея), Menu Tree (Дърво на Менюто), Writing Text (Писане на текст), How do I add people to my Contacts (Как да добавим контакти към списъка), How to make and receive calls (Как да проведем или да приемем разговор), How to Send and Receive Text Messages (Как да изпратим и получим текстово съобщение) и Menu Functions (Функции на менюто). На страница двадесет и седем е Declaration of RoHS Compliance (Декларация за съответствие) и на страница двадесет и осем е текста Disposal of your old appliance (Изхвърляне на Вашето старо устройство). Зарядното е малко и леко, с кабел дълъг 1.8 метра. Батерията е почти с квадратна форма с размери 39 X 38 X 6 mm. Тя е 670 mAh и също много лека. Всички части в пакета са грижливо сложени в найлони.

Инсталация

Телефон Vodafone 225 - изглед отзад с махнати панел и батерия. Инсталацията на телефона изисква махане на задния панел, с използването на отверка или нокът на пръст. Този панел е много лесен за махане и може да се извърши за по-малко от две секунди след известна тренировка. Под панела се открива гнездото на телефонната батерия и гнездото на SIM картата. Махнете батерията, ако е вътре, сложете SIM картата в гнездото за карта с отрязаната част наляво и конекторите надолу. След това поставете батерията с конекторите ориентирани наляво и надолу, докато кликне. Накрая, затворете задния панел. Телефона вече е готов за употреба. Включването става чрез натискане на червения (Край/Изключване) клавиш за приблизително три секунди. Червено vodaphone лого и текст се появяват, и телефона е готов да работи. За разлика от Nokia N-Gage, този телефон може да се използва напълно също и без СИМ. Но тогава ще бъде полезен само за вградените инструменти и игри, но не и за други цели. Не е възможно да се сложи СИМ карта, без махането на батерията, което добавя допълнителни усилия когато се превключват или махат карти.

Използване

Използването на телефона е толкова лесно, както всеки друг телефон. За да наберете номер, въведете цифрите с Числовите бутони и натиснете зеления (Изпращане) клавиш. 4-посочните навигационни клавиши могат да се използват за бърз достъп на части от менюто в режим на готовност. Нагоре е за History (История), Надолу е за Contacts (Контакти), Наляво е за Profiles (Профили) и Надясно е за Alarm (Аларма). Натискането на Десния мек клавиш, извежда менюто Messaging (Съобщения). На екрана в режим на готовност, в горната част в левия ъгъл е показана силата на мрежовия сигнал. В горния десен ъгъл е иконата за статуса на заряда на батерията. Горната част на екрана се използва и за показване на други Interface Icons (Интерфейс икони) - Call diverting (Прехвърляне на повикване), Keypad locked (Заключване на клавиатурата), Roaming (Роуминг), New message (Ново съобщение). Silent profile is activated (Активиран е профила за тих режим) and Alarm clock set (Настройка на алармата). Тези икони не са произведения на изкуството, но са достатъчно цветни и лесни за различаване. Екрана по подразбиране има син тапет със скачащ делфин, който може да се смени само с един алтернативен - сива картинка с някакво петно, но тя не изглежда добре на този телефон. Синята картинка поне има известни градиенти и тема. Показаната картина от дисплея е много добра. Пикселите не са лесни за различаване и видими, за разлика от Nokia 1208, където всеки може да види разделените пиксели. Ползването на телефона за говорене може да бъде трудно. Издавания звук е нисък и не лесен за чуване, дори и на най-силната настройка за звука, затова е по-добре да се ползва на тихи места. Няма високоговорител, нито вибрация, така че по време на среща е безполезен за получаване на съобщения, без да се поглежда, или настройка на дискретни аларми. Телефона има само десет вградени мелодии за звънене, повечето от които не са много интересни за слушане. Алфа-нумеричната клавиатура няма букви на кирилица, което я прави много трудна и болезнена за въвеждане на текст или имена на български или руски езици. Има функция за автоматично завършване на дума, която изисква известно време да се свикне, но може да е полезна при писане на съобщения. Клавишите светят с известна сила, когато дисплея свети, но не индикират нищо когато екрана е изключен. Особено харесвам функцията на Toshibo V9+i, където клавишите винаги светят, дори и съвсем малко. Малката светлина от клавишите, правят устройството много лесно за откриване в тъмни стаи или през нощта, въпреки факта че екрана е изключен.

Телефон Vodafone 225 - главно меню с показани иконите. Натискането на централния навигационен клавиш, или Левия мек клавиш, извежда главното меню на телефона. Главното меню е правилно организирано и има девет възможности. В центъра е подменюто Messaging (Съобщения), което идва първа опция като на другите телефони. Всеки меню избор има прекрасна икона, която се анимира с два или три кадъра, когато рамката за избор премине върху него. Опциите могат също да бъдат избрани директно с натискането на съответното число на Алфа-нумеричната клавиатура, точно както на Symbian. Над иконата за съобщения е Call Menu (Меню повиквания). В дясно на менюто повиквания е Tools (Инструменти), където само четири инструменти са налични. Те са Calculator (Калкулатор) - много обикновен, World clock (Световен часовник) - със само най-големите градове за часовите зони, но може да е полезен за проверка колко е часа в други места по света. Инструмента Calendar (Календар) е само това - календар, без възможност да се добавят бележки, събития, аларми или напомняния към датите. Последният инструмент е Conversion (Конвертор), който позволява само конверсия на валути. Всяка валута е нужно да бъде предефинирана в подменюто Exchange rate (Обменен курс), преди Conversion (Конвертор), правейки инструмента тромав. В ляво от иконата Messaging (Съобщения) е иконата Profiles (Профили), където има налични само четири възможности - Normal (Нормален), Meeting (Среща), Outdoor (Навън) и Silent (Без звук). В дясно от иконата на Messaging (Съобщения) е менюто Alarm (Аларма), където може да се настрои аларма за един път, Daily (Дневна), Weekly (Седмична) или Workday (Работни дни). Алармите може да се покажат в списък, изчистени или определни почивните дни в седмицата от менютата предоставени на потребителя. В долната лява част на меню екрана е менюто SIM Toolkit (STK), което се заменя с менюто на телефонния оператор, след като се сложи SIM карта. В долу от централната икона е иконата Contacts (Контакти), която работи само със СИМ карта. Менюто Settings (Настройки), разположено в долния десен ъгъл, възможно също да се извика с клавиша 9wxyz, има опции за Phone (Телефон), Display (Покажи), Clock (Часовник), Call (Повиквания), Fixed dialling number (Фиксиран номер), Service dialling number (Сервизен номер), Network (Мрежа), Security (Сигурност) и последната Factory (Фабрични) настройки. Възстановяването на Factory settings (Фабрични настройки) е полезно при продажба на телефона, или когато нещо се е случило с настройките и потребителя иска да започне отначало. Открих че използвам Clock settings (Настройки часовник) много често, понеже телефонната батерия се изтощава много бързо, дори и без говорене и често забравям да я презаредя. Ако е изхабена за по-дълъг период, часовника се рестартира и отново трябва да се настрои ръчно.

Игри

Телефона не е предназначен за гейминг, но производителите са сложили две игри в него, така че хората без резервна СИМ карта за него, да могат да играят, без да се налага да ползват телефона за нещо друго. Иконата Games (Игри), представена от прекрасно нарисувано зарче, е сложена в горния ляв ъгъл в главното меню и може да се избере с натискане на 1 на клавиатурата. Телефонния екран е чудесен за гледане на игри, а лесно натискащите се клавиши, са друг плюс, когато се играе с телефона.

Tetris (Тетрис)

Телефон Vodafone 225 - играта Тетрис след известна игра. Добре позната руска игра е първата опция представена за игра с телефона. Идеята на играта произхожда от средата на 1980-те години, след което тя светкавично завладя света със своята елементарност, но и предизвикателност. Има толкова много клонинги, римейкове и производни, че е трудно да се опишат всички. Играта беше реализирана за всякакви видове електронни устройство и дори на сгради като небостъргачи. Реализацията на този телефон, не е толкова амбициозна, но има известна добра работа вложена в нея. От игровото меню, има опция Help (Помощ), където клавишите за игра са описани, но няма нищо написано за това как се играе играта, предполагайки че всеки я знае. В опцията Set lines (Настой линии), играча може да избере колко линии да има в началото на играта - Zero (Нула), Two (Две), Four (Четири), Six (Шест), Eight (Осем) или Ten (Десет). Започвайки с десет линии е забавно, но за начинаещи играчи е препоръчително да се играе обикновеното - без каквито и да е линии (Нула). Мрежата на игралното поле е 10X17, разположена в лявата част на екрана, докато в дясната е показана следващата падаща фигура, Level (Ниво), Score (Резултат) и Record (Рекорд). Екрана и игралното поле са с красива лилава рамка. Всяка отделна фигура си има свой собствен цвят, правейки играта по-лесна за игра, също така по-приятна. Размазването при движение на ниските нива не се вижда, но на високите, може да е неприятно. Но пък е лесно е да се чийтва в тази игра. Просто натиснете клавиша 3def за да увеличите нивото до 9 след това натиснете отново за да го превъртите на ниво 0. Най-добрия резултат се пази в Record (Рекорд) на играта и се записва дори и след премахване на батерията за кратък период от време. Ако се остави без да се натиска който и да е клавиш, за да падне фигура долу, екрана изгасва, но в тази игра това не би трябвало да се случва често. Няма звук през цялата игра. С играта Тетрис, телефона поне има нещо за занимание за по-дълъг период от време и дори да се опита да победи някой рекорд.

Push box (Бутай кутия)

Телефон Vodafone 225 - играта Push box на ниво 24. Друга класическа игрова идея е реализирана на телефона. Този път е римейк на класическата игра Box World (Кутиен Свят). Това е по-трудна за реализация игра, изискваща повече способности, време и усилия. Игровата Help (Помощ) казва че всички кутии трябва да се бутат в посока със зададената стъпка, което не е много ясно, но целта е също широкоизвестна и лесна за разбиране. Има опция да се Load game (Зареди игра) или една New game (Нова игра) може да се започне от всяко нива, запитано в началото. За разлика от моите реализации на BoxWorld за Амига, Епъл MacOS X и Майкрософт Windows, където 455 главозамайващи нива са на разположение за игра, телефонната версия има само 24 нива. Всяко от тези нива може да се избере в началото. Графиките са добри с много цветове, но няма анимация за движението на героя или бутане на кутии. Също нещо което може да направи играта по-трудна, е липсата на индикация, дали кутия е на правилно място, или не. В продължителна игра, това не е проблем, но когато играча играе през сутринта и след това иска да продължи през вечерта, той може да е забравил, коя кутия, къде е сложена и какво е било под кутиите. Но нивата са малки и не е проблем да се започне отначало. Най-широкото възможно ниво е дванадесет тухли, докато най-високото е до осем тухли. Цялата игра е отново в лилава рамка. В долната част са числата за Level (Ниво), Total (Общо) стъпки и Step (Стъпки) в червен шрифт. Трудността на нивата варира от лесни до нормални, но с такива малки измерения, трудни нива не е лесно да се сложат. Нивата могат да бъдат превъртяни назад и напред с клавишите 1 и 3def, така че може да се прегледа доста набързо. Тук има решения за ниво 1, ниво 2, ниво 3, ниво 4, ниво 5, ниво 6, ниво 7, ниво 8, ниво 9, ниво 10, ниво 11, ниво 12, ниво 13, ниво 14, ниво 15, ниво 16, ниво 17, ниво 18, ниво 19, ниво 20, ниво 21, ниво 22, ниво 23 и ниво 24.

Заключение

Vodafone 225 е много евтин телефон и това се вижда при ползването му. Въпреки това, може да работи като резервен телефон, но за главен телефон, предназначен за ежедневна употреба, не е препоръчителен. Игрите представени в него не са за дълга забава и опциите не са това което може да се очаква за телефон пуснат през 2007-ма година.


Коментари:

Назад към Разни

Назад към индекс