Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисияFreax - Кратка история на комютърната демосцена, Том 1. (Ревю на книга)

Купих книгата Freax - the brief history of the computer demoscene, Volume 1. през лятото на 2006-та година от онлайн магазина на Vesalia за 24.80 Евро без ДДС. Поръчката беше с The Encyclopedia of Game Machines, така че ще направя същата калкулация за доставката на книгата, бидейки пропорционална част от стойността на доставката за цялата поръчка. Цялата доставка струваше 38.40 Евро за поръчка от 405.24 Евро, или за тази единична книга, доставката ми струваше само 2.35 Евро. След заплащане на допълнителен 20% местен ДДС, защото не бяхме в Европейския Съюз тогава, занесох целия пакет у дома. По-късно започнах да чета книгата, след като свърших с много интересната Енциклопедия на игровите машини, която също описва част от историята на компютрите, но от техния игрови аспект.

Книга Freax - задна и предна корици. Фен съм на демотата и демосцената, след като видях за пръв път демото Extension от Pigmy Projects на Amiga 600, през 1994 година. Дълго преди интереса ми към демосцената, съм също и компютърен историк, който обича да чете истории за разработките на компютрите през годините. Книгата Freax, Volume 1., е с размер A4, съставена от 224 страници. Има дебели корици и е направена от хартия с много високо качество, която не пожълтя вече пет години, откакто я купих. На предната корица отгоре е заглавието FREAX (Фрийкс), написано със специален шрифт, под което в дясно е подзаглавието - THE BRIEF HISTORY OF THE COMPUTER DEMOSCENE (КРАТКАТА ИСТОРИЯ НА КОМПЮТЪРНАТА ДЕМОСЦЕНА). Под заглавието и подзаглавието има снимка на типичен тийнейджър от средата на 1990-те години, държащ Amiga 1200 в дясната си ръка и имащ 3.5 инчова флопи дискета в задния си джоб. Флопи дискетата не е пъхната изцяло в джоба, така че няма да се счупи когато човека седне или ходи твърде бързо. Самата снимка е много символична, представяща лицето отиващо на копи парти или демо парти. Изображението случайно или не толкова случайно също представлява и мен през периода на 1990-2000 година, когато се разхождах наоколо с моята Amiga и флопи дискети в джобовете. Със сигурност това корично изображение може да се асоциира с висок процент от Amiga сценерите през славните години на Амигата. В действителност тези тогава млади момчета, сега по-зрели, са главната целева група като читатели на книгата.
Книгата започва със Table of contents (Съдържание) на страница пет и на страница шест е информация за издателя, без ISBN на книгата. На страница седем е предговора написан от автора на книгата - Tomas Polgar или по-добре познат като Tomcat от Madwizards в демосцената. Доста странно предговора е единственото място, където може да се види името на автора. Друг намек за автора и неговата страст към Amiga компютри е фотоса на задната корица, където той се вижда пред шест монитора, показващи различни сценични продукции. Пристрастеността му към Амигата е очевидна от изображението на повдигната с големи крака Amiga 1200. Само запалени Amiga фенове, които са инсталирали 68060 ускорителни карти в техните настолни Amiga 1200 машини, повдигат машината по този начин за по-добра вентилация и избягване на прегряване. След предговора, където автора изразява благодарностите си и признателност към много хора, които са помогнали за книгата, по-интересните части следват. Първата част е за Основите. Какво е сцената, началото на компютърните графики и музика за нашите уши. Не се признава участие на централния процесор, дори и еволюцията на процесорите през годините да е дала тласък за развитието и на демосцената.

Книга Freax - Част за Commodore сцената. Част втора на книгата е за C-64. Commodore 64 беше толкова популярен през 1980-те години, че може да се види в много филми от епохата, включително Electric Dreams (Електрически Сънища) и Police Academy 3 (Полицейска Академия 3). На първите страници на втората част на книгата е запознанство с Commodore International, как започва, как компанията навлиза в производството на електронни устройства и кратко въведение на предшествениците на C-64 - Commodore PET и Commodore VIC-20. Различните Commodore 64 модели са описани в главата, заедно с Commodore 128, Commodore 16, Commodore 116, Commodore Plus-4, Commodore LCD и дори компютъра C-One. Напълно всеобхватно въведение в света на 8-битовите Комодор машини, което е доста интересно за хора обичащи да знаят за историята на компютрите и историята на един от най-големите производители на компютри в миналото. Въведението завършва с интервю с един от инженерите на Commodore в ранните 1980 години - Bil Herd. Следва кратко описание и история на кракерската сцена, какво е тя точно, защо стана толкова популярна на времето, как кракерите са живяли, защо са избирали псевдоними вместо да използват истинските си имена, как софтуерните компании са луднали заради тях и много интересен стенопис на отворената дискусия на телевизионния канал WDR за софтуерните авторски права с Theuth Weidemann, MWS от Radwar и Von Gravenreuth. След историята на кракерската сцена идва наистина интересната част за възхода на демотата на C-64, как те еволюират с времето и как посрещат надпреварата с новите машини, в специфичност Амигата. След това ревю на C-64 сцената през океана, където тя се развива много по-различно сравнено с европейската сцена и защо е било различно там. Частта завършва с ревю на статуса на C-64 в днешни дни в епохата на емулаторите и Интернет. Почти шестдесет страници пълни с куриозни истории, интервюта, сценични продукции и селекция снимки от най-добрите демота за старата, но незабравена 8-битова машина.

Книга Freax - част за Amiga сцената. По-важната и по-голяма част на книгата е третата част, заемаща почти две трети от книгата. Отнася се за Amiga, главната демо машина през ранните 1990 години, която даде огромен тласък на демосцената. Частта започва с история на създаването на Амигата и първите демота, които в действителност бяха създадени от Amiga разработващия екип за да покажат фантастичните възможности на хардуера. Всички Amiga модели са изброени в първия раздел, заедно с интервю с Dave Haynie, бивш главен инженер на Commodore Amiga, който отговаря много описателно на зададените въпроси. Следва вторият раздел за зората на Amiga сцената и първите кракерски и демо групи, които започват да показва истинските възможностти Amiga машините. Много Amiga сценични продукции, които се смятат за класики днес, са изброени тук, заедно със снимки, които със сигурност предизвикват топли носталгични спомени на хора занимаващи се с Amiga. Следва раздела за тракмотата, където някои от най-добрите Amiga демота са отбелязани, като Enigma от Phenomena, Global Trash от Silents и Voyage от Razor 1911. Четвъртият раздел е за началото на дизайна в Amiga сцената, който измества кода назад като главен фактор и става много важна част от сценичните продукции, давайки им подходящия образ. Петият раздел е за AGA (Advanced Graphics Architecture - Подобрена Графична Архитектура) и как тя завладява сцената и става главната платформа за демо сценерите през следващите години. След частта за възходите и паденията на Amiga сцената, следва частта за залеза на Amiga, който дойде заедно с банкрута на Commodore и възхода на PC сцената. Заключителният раздел на Amiga частта е за Amiga сцената след хилядолетието, който продължава до днешни дни. За радост Amiga сцената и Amiga платформата все още е представена и сценични продукции излизат редовно.

Книга Freax - Част за Amiga сцената - втора снимка. Цялата книга, имаща пълноцветни снимки е доста удобна за хора, които биха желали да знаят повече за демосцената и искат да имат бърз поглед върху избрани сценични продукции. Заглавията на най-добрите демотата за изброени вътре, които днес в ерата на YouTube са много лесни за намиране и гледани във високо качество. Имената на много легенди на сцената от миналото са на страниците на книгата. Въпреки няколкото очевидни фактически грешки, като например че Амигите имат 720 KB капацитет на дисковите устройства, няколкото правописни грешки и използването на странен шрифт, който няма някои знаци и прави нелатинските букви да се появяват като квадрати, книгата е добре написана, с дълбок поглед върху компютърната история и на самата демосцена. Както виждам има ново издание на същата книга наречено Freax Том 1.3, която вероятно е с оправени някои от грешките. Покупката на книгата е голяма добавка към колекцията ми от книги, вестници и списания покриващи историята на компютрите. Наслаждавах се на прочита на книгата няколко пъти през годините откакто я купих. На страниците на книгата има множество споменавания на следващите томове за PC сцената и сцената на другите известни машини. За съжаление, днес - пет години след като купих книгата, втория том все още го няма. Напълно странно, третата част на книгата е налична за покупка - FREAX - The Art Album, която е само за най-добрите арт продукции и снимки, но не и за сцената на различни известни платформи, влючително Amstrad CPC, Apple II, C-64 и Amiga. Въпреки това, препоръчвам книгата на всеки, който иска да знае повече за демо сцената и предпочита да чете за това на хартия, отколкото на екран. За всички компютърни историци и любопитни читатели, книгата е ценна добавка към компютърната литература, дори и да не е толкова техническа.


Коментари:

Назад към Разни

Назад към Индекс