Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисияРевю на GSD-1988 (Nintendo NES клонинг)

Покупка

Nintendo NES конзолата е най-популярната осем битова конзола за всички времена. Поради широката и известност, тя е и най-клонираната конзола. Буквално съществуват стотици клонинги на оригинала, така наречените Famiclones (Фамиклонинги). Някои от клонингите са наистина с лошо качество и не предлагат нищо съществено повече от възпроизвеждане на няколко вградени игри, но други са по-развити, представяйки нов дизайн, съвременни спецификации и допълнителен софтуер. Когато разглеждах за ретро конзоли в стоков базар Илиянци, забелязах множество Фамиклонинги от различни производители. Някои от тях изглеждаха точно както оригинала, докато други приличат на нови конзоли, имат пистолет и мишка. Единствения начин да се идентифицират тези конзоли какви точно са, е да се пита продавача продавача да покаже демо или да каже какви игри възпроизвежда. Най-честия отговор за игрите на конзолата е Super Mario, което изчиства съмненията относно типа на конзолата. Докато купувах друг клониран хардуер - 16 BIT Mega Drive 2 (Sega Mega Drive 2 клонинг), сключих сделка да купя друга конзола, която харесах, защото имаше клавиатура на която мога да програмирам. Втората конзола беше GSD (GD-1988) 48 в 1, с включени две касети. Сделката беше за конзолите и общо осем касети, за 80 лева. След като калкулирах цената на Мега Драйв 2 конзолата на 40 лева, Фамиклонинга също ми струва 40 лева. Получих две Sega Mega Drive касети - Davis Cup World Tour Tennis и Superman, и шест NES касети - 2 включени в GSD пакета - 48 in 1 и 17in1, и четири касети отделно - 133in1, 1000000in1, Iron Tank и 80 in 1. След като се прибрах у дома, след успешно инсталиране на Sega съвместимата, пристъпих към пробване и на Фамиклонинга.

Опаковка

GSD-1988 конзола - опаковка. Конзолата идва в голяма цветна кутия, с размери 56.5/31/6.3 см. Кутията има герой, GSD лого и списък на 48-те включени игри, в горната част. В центъра има снимка на две жълти касети, в ляво с 48 in 1 касетата и компилационна касета. В дясно на касетите, е разположена снимка на самата конзола, която изглежда като обикновена клавиатура с QWERTY подредба, с единствената разлика, капака за касети, с бутон в центъра и един червен светодиод, и бутон в дясно. Идващ под клавиатурата е кабела за мишката снимана под нея. Има заснети и два контролера, изглеждащи подобни на Плейстейшън падове, но със шест бутона отпред и без странични бутони. В дясно на клавиатурата има снимка на малко момиченце играещо някаква игра за обучение със старец, включваща хартия, моливи и карти. Текста LEARNING SOFTWARE PLAY & LEARN (ОБУЧАВАЩ СОФТУЕР ИГРАЙ & УЧИ) е над тях. Долу са името на модела GD-1988 и HIGH TECH COMPUTER EDUCATIONAL TV GAME (ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧНА КОМПЮТЪРНО ОБУЧАВАЩА ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА) текст, след това на червен фон е MADE IN CHINA (НАПРАВЕНО В КИТАЙ) изречението. От другата страна на кутията са същите снимки, така че няма лице или гръб на кутията. На върха и дъното са отново героя, GSD логото и списъка на 48-те игри заедно с девиза. От дясната и лява страна са само героя, GSD логото и девиза.

GSD-1988 конзола - съдържание на опаковката. След отваряне на пакета, съдържанието е запечатано в найлон и поставено в Стиропор. Включени от горе ляво към дясно са контролер, две касети, друг контролер, самата конзола (клавиатурата), TV-GAME AC АДАПТОР и мишката. Включени под касетите са също и RF кабел и Audio/Video чинчови кабели. Целия пакет е много лек и лесен за транспортиране. Кабелите на контролерите са къси - само 60 см, докато кабела на мишката е 72 см. Мишката е от типа с топче, малка с два бутона. Поне аудио/видео кабела е дълъг 130 см, така че мога да поставя конзолата далече от телевизора или монитора. На клавиатурата е написан модела с червени букви - GSD-1988, а в дясно е текста COMPUTER, също с червени букви. На капака е изографисан китайски текст, докато в дясно са изографисани планета със сателит, LED и POWER съответно под светодиода за захранване и бутона за включване. Клавиатурата има клавишите Windows, плюс Rest в дясно на Scroll Lock клавиша. Освен тези малки различия, липсата на Num Lock, Caps Lock и Scroll Lock светлини, останалата част от клавиатурата изглежда като обикновена клавиатура. В горната дясна част са RF, V, A и DC входовете. От дясната страна в горната част са двата порта за контролери, без никаква индикация на номера на портовете. Под клавиатурата е сложена OPERATION INSTRUCTION (ИНСТРУКЦИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ), състояща се от шест страници със снимка на три различни клавиатури и девиз долу в дясно:

Play while you learn (Играй докато учиш)
learn while you play (Учи докато играеш)

GSD-1988 конзола - съдържание на пакета махнато от стиропора и отворен капака за касетите. Intruduction (Въведението) описва клавишите, което е забавно за четене с правописните грешки и описанията например: F1-F12 is peculiar keys (F1-F12 са особени клавиши). They have different functions in different programme. (Те имат различни функции в различни програми), след това е описанието с ръководство къде да се поставят различните части и ръководство за computer repair (ремонт на компютър). Други обяснения за захранването, кабелите и самата конзола са на следващите страници. Джойстиковите обяснения слагат светлина относно какво още правят допълнителните три бутона освен главните - те са клавиши за continuous emmision (продължителна емисия). На гърба са страниците за Simple problems diagnose and clear (Диагностика и изчистване на обикновени проблеми), с някои лесни за следване стъпки за поправка на конзолата. Инструкцията е направена от много тънка хартия с качество на вестник и когато четеш, можеш да видиш текста на отсрещната страница, но е достатъчно информативна за съдържанието на пакета и как да се свърже конзолата към TV SET и портовете за контролери. Капака на касетното гнездо се отваря лесно, където касета трябва да се пъхне преди да се стартира конзолата.

Инсталация

GSD конзола на телевизор с 17 in one касета. Инсталацията на конзолата трябва да е толкова лесно, колкото свързването и към телевизор чрез RF или A/V кабелите, пъхане на касетата в слота за касети, свързване на кабела на адаптора с конзолата, и след това пъхане на адаптора в захранващия контакт и натискане на бутона за включване. Отново се оказа че не е толкова лесно, поради това че адаптора не влиза в Шуко контакт. Имайки същия опит с адатора на Sega, вече разполагах с Шуко към USA преходник, но исках да използвам и двете конзоли по едно и също време. Пристъпих към друг избор - куших Шуко към троен Шуко преходник и отрязах пластмасата в горната част на един от външните контакти и след това го покрих за да бъде безопасен. Адаптора пасна прекрасно, и беше също така здраво застопорен. Свързах конзолата към телевизора с 17in1 към стария SAMSUNG CK21S1TB TV, и натиснах Power. Оказа се че 17in1 касетата беше 72in1 вместо това, но показаната картина и музиката беше добра индикация че конзолата работи прекрасно. Опитах да включа конзолата без касета, но не се показа нищо - нямаше вградени игри. Оказа се че 17in1 позната и като 72in1 беше дефакто само пет игри с различни нива и имена, но това не беше изненада за мен. Пробвах и другите касети и всички те работеха без проблем.

Използване

GSD конзола на телевизор с 48 in 1 касета и G BASIC. Ползването на конзолата е така лесно, както всяка друга конзола. Джойстиците, дори и не от най-високо качество, са достатъчно добри за игра. Мишката се оказа много полезна в 48 in 1 касетата, при екрана с менюто и след това в игрите. Мишката е много бърза, дори и да е с топче. Може да се използва за навигация дори като се сложи на крак или друга малка повърхност. Клавишите на клавиатурата са трудни за натискане и изискват допълнителна сила приложена за някои клавиши, но работи и може да се използва, например в G BASIC, или другите заглавия включени с конзолата. Клавиша Rest работи безупречно за рестартиране на конзолата, което използвах доста, докато пробвах 1000000in1 касетата, която има само няколко игри, но с различни графики, нива или букви. Установих за дразнещо това че мишката и Контролер 1 са на един и същ порт, така че трябваше да сменям мишката и контролера често, докато играех. В някои обучаващи заглавия, функционалните клавиши също имат своето приложение, така че клавиатурата е почти напълно използвана. Но все още не съм открил употреба на Windows и Alt клавишите. Липсата на Caps Lock светодиод не направи употребата по-трудна, веднъж като си свикнал. Пробвах конзолата през RF и показаната картина изглеждаше по-ясна от картината през RF кабела от Mega Drive 2, но не и толкова чиста, както при използване на A/V кабели.

Хардуер

GSD-1988 конзола, отворена с показани главна платка, кабели, cables, допълнителни платки, капак и мембрани на клавиатурата. Докато сменях касетите, те не винаги пасваха добре. Често те заставаха накриво и конзолата не се стартираше въобще. Трябваше да погледна в слота за касети и видях че два кондензатора са разположени на пътя на касетите. Поради това касетите не се поставяха правилно толкова често. Кондензаторите са се преместили от приложената сила, което беше опасно и за самата конзола. Първо ги преместих внимателно, далече от слота, но по-късно реших да отворя конзолата, да ги разположа по-подходящо и видя съдържанието на клавиатурата. Вътре в клавиатурата имаше две мембрани за клавишите, а над тях много малка платка със слота за касети. Тъй като не видях никакъв чип на нея, не повярвах че са успяли да я направят без никакви чипове. Премахнах главната платка и чипа беше под нея, плоснат като капка от дънната страна на платката. Един кабел отиваше в дясно, свързвайки я с платката държаща бутона за включване, портовете за контролерите и клавиатурните интерфейси. Малките платки и евтините електронни компоненти на тях, със сигурност намаляват доста цената и правят възможна конзолата на тази ниска цена. След внимателно поставяне на кондензаторите, далече от слота за касети, затворих конзолата и продължих да играя с нея.

Софтуер

GSD-1988 - 48 in 1 cartridge front view. Nintendo NES конзолата, бидейки най-популярната конзола на 1980-те години, има широка вариация от софтуер. Дори и с ограничени способности и стриктна лицензионна политика от създателя, има голям брой игри, обучаващи заглавия и дори езици за програмиране, графични и аудио приложения. Имаше официална комерсиална поддръжка до 1995, но след тази година, получи огромен брой софтуер, също така хакове, преводи, пачове и дори нови заглавия от комерсиални и домашни разработчици. GSD-1988 конзолата като Nintendo NES съвместима, може да възпроизвежда всички тези игри, с плюса от наличието на приложения, използваеми само с клавиатура. 48 in 1 касетата съдържа някои много добри заглавия за игра, обучение, програмиране или чиста наслада. Не успях да намеря нито едно G BASIC ръководство, но от стар опит, проби и грешки, някои малки програми работеха на него, с невъзможността да се записват, спиращо шоуто за програмирането на него директно. Магазина от където я купих, има и други касети, и другите магазини до него предлагат игри за тези конзоли. Беше ми казано че единичните игри струват повече, отколкото компилациите, което не е изненада, виждайки че всички тези компилации съдържат по-малко от десет игри с различни графики и първоначални нива. Дори и касетата 1000000in1 която купих, съдържа само шест игри, повторени отново и отново до впечатляващия брой от един милион. Огромното наличие на касети, ме кара да не се тревожа за сдобиването с нови заглавия в бъдеще. Все пак трябва да гледам какво купувам, или поемам риска да купя някои игри, които имам, повторени продължително.

Аксесоари

Имам само аксесоара мишка, включен в конзолата, и той работи като истинска мишка - много бързо и адекватно, а не като джойстик в кутия на мишка.

Заключителни думи

Притежанието на съвместим клонинг на една от най-популярните конзоли за всички времена е огромен плюс, особено когато имаш клавиатура, набор за програмиране и обучение и няколко касети. Не съжалявам че я купих, дори 24 години след пускането и, тя е прекрасна конзола за имане и барникане. Харесвам си NES съвместимата конзола. Мога да играя игрите на емулатори, които съществуват за почти всяка платформа, включително и класическата Amiga. Играх някои NES игри на моята A1200 и A4000 с емулаторите CoolNES и AmiNES. Сега също така мога да се наслаждавам на играта на NES игри, на много добре клониран хардуер, направо на стар телевизор в ниска разделителна способност, със старомоден контролер. Възможността да се тестват игрите на истински хардуер също не бива да се пренебрегва. Мога да експериментирам и с G BASIC, така че има също така образователна стойност.


Коментари:

Назад към Нинтендо

Назад към индекс