Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


Знаков Редактор (Правец-8Д/Орик Атмос)

Знаков Редактор за Орик (Правец-8Д). Снимка преди редактиране на знак. Знаков Редактор е приложение, написано от Борислав Захариев, което позволява на потребителя да редактира знаковия набор на Орик Атмос компютър и вижда резултата незабавно на екрана. Програмата беше приложена като листинг за въвеждане, в страниците на един от броевете на първото българско компютърно списание - "Компютър за Вас". Беше публикувана за българския Орик клонинг, Правец-8Д, в период, когато компютъра беше относително нов и нямаше много приложения налични за него. Интерфейса е изцяло управляван от клавиатурата и написан на български. С клавишите I, J, K и M, може да се избере знака за редактиране. E редактира знака. Стрелки движат вътре в знака. Клавишите Z и X слагат, съответно изтриват точка. С клавишите A и S, цяла линия може да бъде начертана/изтрита. Клавишите Q и W са за поставяне/изтриване на цяла колона. RETURN потвърждава знака. Когато знака е потвърден, редакцията резултат може да бъде видяна на екрана незабавно. Редактора позволява не само стандартния набор от знаци да бъде редактиран, но също и алтернативния, който рядко се използваше на Орика, предимно за симулация на графика в ниска разделителна способност. След като потребителя е модифицирал всички знаци, които желае, може да запише резултата на касета с натискането на комбинацията CTRL-S. Или предварително записан знаков набор може да бъде зареден с CTRL-L. От програмата се излиза с натискане на комбинацията CTRL-Q.

Знаков редактор за Орик (Правец-8Д). Снимка след редакция на един знак. Изходният код, написан изцяло на BASIC е много компактен и дълъг само 91 реда, включително коментарите. Програмата освен редакторските възможности, също така извежда направо ново дефинирания байт за шаблона. Тези стойности може да бъдат записани на лист и използвани за по-късно в програми, без нуждата да се записва целия знаков набор. Също така адреса на знака е показан, така че потребителя да знае точно коя клетка, с каква стойност да промени за да има модифицирания знак. Освен това, знаците са показани в решетка, където техния адрес може лесно да се изчисли, според стойностите написани на редовете и колоната. При разработките за Орик, предимно използвах Personal Paint и по-късно преработвах графиките към данни за Орик знаков набор, със собственоръчно написани програми. Но със Знаковия Редактор, модифицираните букви се виждат направо на 8-битовия компютърен екран, което понякога се различава от това което изглежда на екрана на пикселовия редактор. Също така за многознакови фигури и спрайтове, използването на редактора е в плюс. БЕЙСИК-овата програма може да бъде използвана за обучение или с цел бъдещи софтуерни разработки. Въпреки наличността на по-сложни приложения за Орик и други машини, Знаковия Редактор и прекрасен софтуер от историята, съхранен за ползване от Орик феновете наоколо.


Изтегли Знаков Редактор за Правец-8Д (Орик)
Коментари:

Назад към Орик

Назад към Индекс