Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


PlayStation 2 (PS2 Slim) ревю

Покупка

Имайки голям интерес към различни ретро компютри и конзолни платформи, реших да добавя към колекцията си друг страхотен хардуер от миналото. Вече имам два Nintendo Фамиклонинга под формата на конзолата GSD 1988 и Hamy PocketGame. Имам и Sega Mega Drive клонинг наречен Extreme Land 16 BIT Mega Drive 2. Този път исках нещо по-ново, което има игри пуснати по-отскоро. Оригиналният Sony PlayStation беше много добра конзола, която ми даде неизброми часове забавление. Имах и двата модела на PS1 - оригиналния и след това по-малкия вариант. За съжаление, не много игри се продуцирани след 2000-ната година за стария Sony PlayStation, който беше сложен настрана, когато PlayStation 2 се появи на пазара. Това е напълно разбираемо, имайки предвид факта че PS2 има много по-добри характеристики и възпроизвежда повечето от PS1 заглавията почти безупречно. След разглеждане на магазините и проверка на наличностите от игри, предоставените опции и фактора на удоволствие на различни конзоли, купих Sony PlayStation 2 SingStar кутия за 280 лева. Купих за конзолата и 8 MB карта с памет (Memory card), допълнителен DualShock 2 контролер, игрите Metal Gear Solid 2, SEGA Classics Collection и Capcom Classics Collection Vol.1, което беше на цена от 80 лева. По-късно купих за ползване с конзолата и USB Мишка, USB клавиатура, 4 GB Flash устройство и 4-гнездов USB хъб на цена от 35 лева.

Пакет

PlayStation 2 - съдържание на Singstar пакета. Конзолата дойде в единична кутия с размери 32 X 28.5 X 14.2 cm. От предната страна на кутията има снимка на черна PS2 конзола на бял фон и черен DualShock 2 аналогов контролер. На фона са също и знаците на четирите главни бутона на PlayStation контролерите - триъгълник, кръг, кръст и квадрат. В долната лява част на предната страна е написано в син кръг на немски - Enthalt SingStar DEMO mit 5 Songs & Mikros, означавайки че кутията съдържа демо на играта SingStar с 5 песни и микрофони. В долната дясна част на предната страна на кутията има снимка на съдържанието на пакета и цвета на конзолата - CHARCOAL BLACK (въгленово черен).
На гърба на кутията в ляво има кратко описание на демото на SingStar със снимки и песните на немски. В дясно на английски, френски, италиански, немски, испански и холандски, текста казва:
PlayStation2: your complete entertainment experience.
Плейстейшън2: вашето цялостно развлекателно изживяване.


Experiencing is believing - with its slimline design and a games catalogue of over 3300 compatible titles, there's something for everyone on PlayStation2.
Почувствайте за да повярвате - със своят тънък дизайн и игрови каталог от над 3300 съвместими заглавия, на PlayStation2 има по нещо за всеки.
Enhance your gaming experience - be the star of the game on your own TV with an interactive EyeToy USB Camera, become a pop idol with a SingStar Microphone or direct multiplayer missions with a USB Headset (For PlayStation2) - all using the built-in USB connectors.
Подобрете вашето игрово изживяване - бъдете звездата в играта на вашия телевизор с интерактивна EyeToy USB Camera, станете поп идол с SingStar Микрофон или режисирайте мултиплейър мисии с USB Headset (За PlayStation2) - всичките използващи вградените USB конектори.
Immerse yourself in DVD home entertainment - enjoy the latest DVD video releases with exclusive special features as well as your personally recorded DVDs.
Потопете се в DVD развлечение у дома - насладете се на най-новите DVD видео заглавия с ексклузивни специални функции, както и на вашите собственоръчно записани ДВД-та
Discover living, breathing online worlds - thanks to the built-in network connector, thousands of gamers are waiting to welcome you to an ever-growing online community.
Открийте живи, дишащи онлайн светове - благодарение на вградения мрежови конектор, хиляди играчи чакат за да ви посрещнат в постоянно нарастващото онлайн общество.

PlayStation 2 тънка конзола SingStar пакет - заден изглед на кутиите. Упоменато е че EyeToy USB камерата и USB комплекта за глава (за PlayStation2) се продават отделно и широколентова Интернет връзка са необходими за мрежово развлечение от текста под въведението. В текста със спецификациите под въведението е написано:
Specifications:
Спецификации:

This product outputs PAL signal only when playing PlayStation and PlayStation2 format software.
Този продукт извежда само PAL сигнал когато се възпроизвежда PlayStation и PlayStation2 софтуерен формат.
This product can not be used to record DVD content.
Този продукт не може да се използва за запис на DVD съдържание.
PlayStation and PlayStation 2 software are sold separately.
ПлейСтейшън и ПлейСтейшън 2 софтуера се продава отделно.
Some PlayStation or PlayStation2 format software titles may perform differently on this product than on previous PlayStation or PlayStation2 consoles, or may not perform properly on this product.
Някои ПлейСтейшън или ПлейСтейшън 2 софтуерен формат заглавия може да се държат различно на този продукт, отколкото на предишни ПлейСтейшън или ПлейСтейшън 2 конзоли, или може да не оперират правилно на този продукт.

Пакета е от 2009-та година.
Вътре в кутията е игровата конзола в отделна кутия изглеждаща като оригиналната кутия, само че по-малка, с размери 31 X 26 X 9 cm, без SingStar екстрите. На гърба е почти същия текст както този на гърба на по-голямата кутия, разделен на няколко изречения На гърба на по-малката кутия са също описани PlayStation2 аксесоарите продавани отделно - аналогов контролер DUALSHOCK2, Карта с Памет (8MB), Multitap, DVD дистанционно управление, вертикална стойка, EyeToy USB Camera и SingStar Microphone. Моята конзола е произведена в Китай, както е написано и на двете кутии. В по-малката кутия, заедно с тънката PlayStation конзола и DualShock2 контролера са също и дебело ръководство, на осем езика, включващи португалски и арабски, дълъг 2.5 метра TV кабел, заедно с RCA към SCART адаптор. Захранващия кабел е дълъг около два метра. Дългите кабели на козолата са голямо преимущество при поставянето и в домашни условия, където не винаги е възможно да бъде близо до телевизора или монитор и близо до играча. С PS2 няма да имам същите проблеми както с Extreme Land Sega Mega Drive клонинга, където късите кабели са много често пречка. В по-малката кутия е PS2 уникален код за достъп до мрежа за регистрация на PlayStation уебсайта. В по-голямата кутия са играта SingStar - демо - DVD сложено в хартиен плик, два микрофона (червен и син), USB към микрофони адаптор, кочан за отбелязване на точки за играта SingStar, въведение към играта SingStar и ръководство за SingStar микрофонен пакет на пет езика. Няма пълна игра идваща с конзолата, така че направих добре като купих няколко допълнителни игри заедно с PS2-то.

Инсталация

PlayStation 2 Slim - поглед откъм гърба. Настройването на конзолата готова за игра е много лесно. Пъха се по-малката част на захранващия кабел в конзолата чрез AC IN входа и след това другия край на кабела в контакт за електричество. След това се връзва конзолата към телевизор чрез видео кабел в AV MULTI OUT входа използвайки RCA или SCART жак. Накрая се вкарва DualShock контролера в конзолата чрез предния вход, вкарва се играта, която ще играете в DVD устройството, намиращо се в дясно от предната част и натиснете захранващия бутон, намиращ се отпред в дясната част на конзолата. Свързването на карта с памет към конзолата не е задължително за игра, но повечето от игрите, които опитах, ме предупреждават да използвам възможностите за запис на игра на конзолата и винаги ме питат дали съм сигурен да продължа без да мога да записвам. Добре е да знам че купих карта с памет, така че спрях да получавам досадните съобщения всеки път когато започвах да играя, но само след създаване на файлове със записи на игрите за повечето от игрите. Включването на втори DualShock контролер се изисква само за игри с двама играчи.
Инсталацията на SingStar микрофоните е също много лесна. Пъха се USB конвертора на микрофоните в който и да е от двата USB входа намиращи се отпред на конзолата и се включват микрофоните към USB конверторите. Стартирайте игра използваща микрофоните, като SingStar, настройте опциите и започнете да пеете. Свързването на машината към мрежа е така лесно както и свръзването на всяка друга машина с LAN вход. Свържете кабела от локалната мрежа към NETWORK входа на гърба на машината.

Използване

Днес, главното преимущество на гейминг конзолите е тяхната лесна употреба. Графичните, звукови и обработващи способности на компютърните система надхвърлят игровите машини вече доста време, но конзолите са все още предпочитани от хората които обичат просто да играят, без да следват сложни инсталационни процедури за всяка игра, операционни системи и защитници от зловреден софтуер. С конзолата, използването е много лесно и игрането на игра е така лесно както поставяне на игрово DVD или CD и натискането на захранващия бутон. PlayStation 2 не е изключение от правилото. За да се използва конзолата за игри не се изисква допълнително усилие. Вградения ROM позволява лесно менажиране на съдържанието на картата с памет, настройка на правилно изографисване за PlayStation драйвера, възпроизвеждане на DVD-та, аудио CD-та и PlayStation или PlayStation 2 игри. Фирмуера на конзолата (SCPH-90004 за моя вариант) позволява проверка на версии на вградения софтуер. За моята тънка PS2, версиите са както следва: Browser 1.4, CD Player 2.00, PlayStation Driver 2.00, DVD Player 3.11E. Показан е и MAC адреса. В системната конфигурация, достъпна от BIOS-а са възможни за настройка вградения часовник за реално време, езика (английски, френски, испански, немски, италиански, холандски и португалски), дистанционно управление, Component Video Out режим, Digital Out (Оптичен) и размера на екрана (Пълен, 4:3 или 16:9). Тествах конзолата на стар телевизор с кинескоп Samsung CK21S1TB, където изведената картина трептеше повечето време, заради високата разделителна способност и използвания преплитащ режим. По-късно свързах конзолата към LG M228WA 22 инчов TFT монитор, където изведената картина беше много по-добра, без трептене, с използването на същия кабел. Използването на конзолата на стар CRT телевизор не е препоръчително заради трептенето което може да предизвика напрежение в очите, особено когато е необходимо да се чете текст от екрана.

Хардуер

PlayStation 2 Slim конзолата, която имам е много малка и лесна за поставяне навсякъде. Има размер само 23 X 15.3 X 2.7 cm. Препоръчва се конзолата да се инсталира настрани от стени или загряващи обекти заради възможността от прегряване, обаче по-време на моето използване за вече повече от седмица, не забелязах конзолата загряла. Поставих конзолата върху HP Photosmart C6280 All-in-One (мултифункционално устройство), където няма проблем да работи.

Софтуер


Игри - буквално хиляди игрови заглавия бяха разработени за PlayStation 2 през последните десет години. Има представени игри във всеки жанр, който някой може да си представи - приключенски - Silent Hill: Shattered Memories, The Lord of the Rings: Aragorn's Quest, музика - SingStar, Guitar Hero 5, American Idol, спорт - FIFA Soccer 11, Pro Evolution Soccer 2010, NBA 2K10, PDC World Championship Darts, Agassi Tennis Generation, кеч - All Star Pro-Wrestling, WWE SmackDown vs Raw 2010, ролеви игри - Mana Khemia 2: Fall of Alchemy, автомобили - Need for Speed Hot Pursuit, Gran Turismo 4, Ferrari Challenge Trofeo Pirelli, TOCA Race Driver, бой - Fight Club, Fatal Fury: Battle Archives Vol. 1, Tekken 5, пъзел - FantaVision, ретро римейкове - SEGA Classic Collection, Capcom Classics Collection Vol.1 екшън - God of War, Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Добре познати компании публикуващи игри постоянно разработват и пускат нови заглавия за платформата дори и сега, като Bandai, Namco, Sega, Acclaim Entertainment, Electronic Arts, Atari, Codemasters, Midway Games, THQ, Capcom, SunSoft, Cryo Interactive, Activision и много други. Някои от тези компании бяха активни и през Амига ерата, и сега те са все още активни на новите платформи, което е чудесно да се види. Допълнително към PS2 игрите, конзолата можа да въпроизвежда и PlayStation (PSX) игри. Пробвах няколко игри, включително USA Racer и те работеха прекрасно. PS1 игрите, играни на PS2 конзола нямат никакви подобрения, въпреки че се играят на по-мощен хардуер. Графиките и звука са същите както на старата конзола, предизвиквайки истинско ретро усещане. Има опция в PlayStation драйвера да се настрои Smooth (плавно) картографиране на текстурите, но то много не подобри графиките. Старите игри изглеждат много остаряли на тази конзола, особено с ралитата, където сгради и препятствия се появяват от никъде. Възможността да се играят стари PlayStation игри на PS2 е истински плюс, но за хващащ окото изглед на старите игри, е по-добре да се използва PlayStation емулатор и 3D графичен драйвер като Warp3D GPU плъгина за FPSE на AmigaOS 4.
Комерсиалните игри за PlayStation и PlayStation 2 не са всичкия софтуер наличен за конзолата. Има активна сцена от домашни разработки за конзолата която направи уникален за PS2 софтуер, портна игри, емулатори и дори операционни системи. Тънка PlayStation 2 - BlackRhino Linux с Dillo браузър. Имаше официална Linux дистрибуция за PlayStation 2 пусната от Sony за оригиналните стари PS2 конзоли, която има възможността за инсталация на твърд диск. За съжаление, официалния Linux за PS2 вече не се поддържа от Sony и е много труден за намиране. В допълнение се нуждая от стара конзола за да мога да го използвам. Въпреки че главната цел на PS2 конзолата е за игра, разглеждайки по-задълбочено възможностите на машината, успях да пусна Linux - дистрибуцията BlackRhino, която има Live DVD във версия 2. Инсталацията на Linux протече почти направо - стартиране от Live DVD, и почнах да го ползвам. Обаче за звука, който липсваше в началото, беше нужно да открия специфични версии (версия 2.0 или по-малка) на LIBSD.IRX и SDRDRV.IRX файловете, които са представние на почти всяко PS2 DVD в което погледнах, но те имаха по-нови версии. За радост, открих демо на играта SSD, която е една от първите пуснати игри за конзолата, която имаше правилните версии, копирах ги на картата с памет и избрах звуковите модули от Linux Boot менюто и звука работеше много добре. С Linux Live DVD версия 2 дистрибуцията за PS2 е включен XMMS - медия плейър. Медия плейъра възпроизвежда чудесно Интернет радио, така че влезе в употреба Етернет адаптора на конзолата. Инсталирани на Live DVD-то са Dillo - Интернет браузър който е стар, но достатъчно добър за обикновено сърфиране, слайдшоу програма, програма за снимане на екрана (ShutterBug), BitTorrent клиент (Transmission), чат клиент (PidGin), файлов браузър, файлов редактор, виртуална клавиатура, която може да се ползва ако няма клавиатура свързана към PlayStation 2, Pysol пасианс, MPlayer, C64 емулатор (VICE) и IBM PC емулатор (DOSBox). Linux операционната система е много стабилна, напълно многозадачна, но на PS2-то, малкият обем памет (32 MB) е главния стопиращ фактор за използването и по-сериозно. При опит за отваряне на няколко приложения наведнъж, някои от по-ресурс интензивните стартирани приложения се затварят заради недостига на свободна памет. Например пускането на медия плейъра и браузъра не е възможно с толкова малко памет. Беше трудно да се стартира браузъра и други приложения, но някак успях да пусна приложението за заснемане на екран, и успях да взема снимка, която след това беше изпратена по имейл към моята Amiga машина, където можех да я ползвам за това ревю. Конзолата може да се използва за по-сериозни задачи от игране, но Linux инсталацията не беше възможно да се инсталира на USB за повече скорост. Само началните модули беше възможно да бъдат настроени да се зареждат от USB-то, но след това приложенията се стартират от DVD-то, което е много по-бавно. Няма live USB налично за конзолата. Отгоре на това Linux USB поддръжката за PS2 тънкия модел е докладвано че е нестабилна, за момента използването на DVD-то е по-добрия избор. Въпреки ограниченията, сега имам още една машина обитаваща домашната мрежа, до MacOS X 10.4 (Tiger) и AmigaOS 4.1 Update 1.

Аксесоари

Аксесоара Карта с Памет (Memory Card - 8MB) е задължителен за почти всички игри за PlayStation 2 и повечето от игрите за PlayStation. Ако няма карта с памет, PlayStation 2 игрите, които пробвах изискват одобрение от моя страна че знам че не използвам карта с памет, което е дразнещо след време. Покупката на Memory Card беше нещо за което не съжалявам, тъй като я използвах за запис на Linux настройки и постиженията в трудни за победа игри. По-големи от 8 MB карти е възможно да се купят за конзолата, които не са направени от Sony, но не успях да намеря такива карти и да тествам как те работят. Другите възможни аксесоари включващи безжични контролери, пътеки за танци, аркадни джойстици, камери и мулти-преходници е чудесно да се притежават, но тъй като не се нуждаех от тях, не ги тествах колко добре работят с конзолата. SingStar микрофоните, които дойдоха с моят пакет работеха идеално на компютър и можех да ги ползвам за говорене през Skype, без нужда от драйвери или допълнителен софтуер. Просто ги пъхаш и почваш да говориш. Не може да е по-лесно от това. Знаейки че USB PS2 аксесоарите работят безупречно на друг хардуер ги прави по-привлекателни за покупка, отколкото специално направените DualShock Controller и Memory card.

Заключение

Не е нужно да се чудя защо PlayStation 2 е най-продаваната конзола на всички времена. PS2-то си удължи очаквания живот с много години. Високото качество и издържливост на хардуера, пристрастяващите и много добре разработени игри, широкото разпространение и лесните за намиране аксесоари и софтуер, много малката инвестиция, необходима за превръщането на конзолата в напълно използваема компютърна машина и многозадачна операционна система са само някои от факторите които правят конзолата страхотна. С PlayStation 2, Sony добре защити водещата си позиция на пазара за игри за дълги години. Все още се разработват игри за старата но незабравена конзола, което ще ми гарантира забавление за много години.


Коментари:

Назад към Други

Назад към Индекс