Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


Sony VAIO VPCF23P1E ревю

Покупка

За разлика от другите ми лаптопи, които закупих от компютърните магазини, историята на това как се сдобих със Сони Ваю е доста различна и уникална. След като си купих моят Dell Inspiron N5010 през Юли 2011-та година, имах лаптоп компютър за дневните ми задачи известно време. За нещастие, Inspiron N5010-та стана много шумна през Септември 2011-та година, а през Ноември 2011 започна често да блокира след дълги работни сесии. Все още беше под гаранция, затова я изпратих за ремонт през Декември 2011-та година. Смениха цялата охлаждаща система на машината, само да покаже същите симптоми една седмица по-късно. Върнах я отново за Коледа 2011-та и трябваше да чакам цяла седмица за да ми я ремонтират отново. Продължи да замръзва, нещо, което беше трудно да се демонстрира на техниците, но чух че и други имат същия проблем. За третия ремонт искаха да сменят твърдия диск. За мой късмет, успях да си взема компютъра у дома за два дни и направих бекъп на всичката информация в него. След като смениха твърдия диск, останах с машина без операционна система и копие на Windows, защото не платих допълнителните пари за резервен Windows на носител, при покупката, очаквайки да не се появяват някога неприятности. След преинсталиране на всичко отново и отново, сблъсквайки се със случайни блокирания и седем посещения на сервиза, накрая се съгласиха да ми позволят да върна машината и взема нова.
Връщайки се обратно в магазина Технополис, дадох им машината и казах че бих предпочел друг модел. Политиката на магазина е да ми даде същия модел, който се предполага че ще работи. Обаче за мой късмет, нямаха същия модел на склад, така че ми дадоха опцията да избера друг модел на същата цена, или по-скъп модел с доплащане на разликата. Чувствайки облекчение че мога да избера друг модел, след като имах няколко месеца главоболия с Инспирона, започнах да търся лаптопи които ще ми предложат същите характеристики, които ме накараха преди това да взема Дела. Гледах за процесор Intel клас поне Core i7 и цифрова клавиатура. След като прегледах множество марки и модели, повечето от които дори не се приближаваха до това което търсех, накрая имах опцията да купя Sony VAIO с 3D дисплей или Sony VAIO VPCF22P1E. Модела с триизмерен дисплей имаше същата цена, но по-слаби възможности, така че избрах Sony VAIO VPCF23P1E, който струваше повече от психологическата граница от 1000 Евро. Цената на Ваю-то беше 2399 лева. След плащане на разликата от 600 лева, на 20-ти Февруари 2012-та година бях щастлив собственик на Sony VAIO машина, очаквайки много повече от това което получавах от предишните ми лаптопи. Продавачите в магазина ме предупредиха че сервизния център за лаптопи на Сони е в Германия и че няма да имам опцията да получавам бърз ремонт замяна, както беше с Дел, но това не ме спря да взема VAIO-то.

Опаковка

Sony VAIO VPCF23P1E стартиращ Windows 7 на батерия, близо до оригиналната опаковка. Лаптопа идва в черна картонена кутия с размери 47 см X 33 см X 14 см. Няма снимки на кутията. В предната страна на кутията е фразата SONY make.believe, заедно с текста - VAIO персонален компютър. На гърба е написано - CAUTION! (ВНИМАНИЕ!) с информация относно Lithium ion battery (Литиево йонната батерия). Отстрани на кутията е написана информация за модела - VPCF23P1E/B, бар код, Адрес за доставка с номер за проследяване, информация за вносителя и произхода - Made in China (Произведен в Китай). В кутията са лаптопа, захранване, цветна VAIO книжка с информация за VAIO Сервиз, Поддръжка, Аксесоари и Софтуер. В кутията открих и Quick Start Guide (Кратко ръководство за потребителя), Recovery Backup and Troubleshooting Guide (Възстановяване, архивиране и отстраняване на неизправности), Safety Regulations and Support Information (Разпоредби за безопасност и информация за поддръжка) и VAIO International Repair Service (VAIO Международна Услуга за Ремонт). Всичките малки книжки имаха отделни версии на английски и български. Измерих теглото на лаптопа на 2.8 килограма с електронния ми кантар. Има размери 40 см x 27 см. Когато е затворен, е по-висок в задната част - 4.5 см, отколкото в предната - 3.5 см. Както обикновено за Core i7 машина - захранването е голямо - 16 см x 8 см x 4 см, с тегло 0,6 килограма. При пътуване от Европа към Северна Америка или обратно, адаптера не се нуждае от превключване.

Инсталация

Както обикновено за днешните лаптопи, машината идва с Windows 7 Home Premium вече инсталиран. Имайки опита с Дела, първото нещо за правене след активация и ъпдейт на Windows, беше да премахна вече инсталирания McAfee антивирус и да го заменя с безплатен софтуер - - AVG антивирус в моя случай. Край на дневния тормоз, че съм незащитен. Една нова възможност за мен, която понякога идва в полза, е възможността да използвам машината без да стартирам Windows. С натискане на бутона WEB отпред на машината, се зарежда splashtopOS Linux дистрибуцията за по-малко от минута. Конфигурацията на безжичната връзка е бърза и лесна и мога да сърфирам мрежата без да е нужно да влизам в личния си профил в Windows и да чакам да се заредят всички разширения, които използвам. Добавянето на WEB бутона към машината и Linux дистрибуцията я правят идеална за кафенета и навън.

Използване

Машината е малко по-голяма от предишните ми лаптопи, а също и малко по-тежка, но това не я прави по-малко преносима. Де факто съм готов да заменя малко преносимост за повече налични ресурси под ръка и Sony VAIO ми дава много повече ресурси от предишните ми машини. Няколко характеристики на лаптопа, които го правят по-лесен за употреба са:

  • Цифров кейпед - дори и нумеричния пад да не е много използван, става много по-лесно въвеждането на голямо количество цифри и статистически данни.
  • Широк екран (36.5 cm x 20,5 cm) с високо дефинирани резолюции до 1920 x 1080 пиксела, със самонастройваща се задна лампа. Идеално за ползване вътре и вън.
  • Лесен за използване ТъчПед с размери от 90 мм x 50 мм, имащ същите пропорции както дисплея.
  • HDMI и VGA изход - по-лесен за свързване към големи екрани с дигитално качество на показваната картина.
  • Картов слот и мини-USB жак за по-лесен трансфер на данни от дигитални камери, кинокамери, телефони и таблети.
  • Черна отблъскваща прахта повърхност. Дори и лаптопа да не изглежда толкова стилно, колкото Епъл машините, хваща много по-малко мръсотии от всичко друго което съм ползвал.
  • Четири мултимедийни бутона над клавиатурата. Специалните бутони реагират на докосване, без никакъв натиск върху тях. Просто преместваш пръста над тях за Възпроизвеждане, Стоп, Назад и Напред.
  • Конекторите за Захранване, Мрежа, USB и Аудио са отстрани на лаптопа, правейки го много по-лесен за инсталация на всяко място.
  • Blu-ray устройство с възможности да чете и записва CD-та, DVD-та и Blu-ray дискове. Прекрасен за гледане на HD филми и архив на огромна информация от данни.
  • InstantWeb сърфиране без нуждата да се зарежда Операционната система Windows - благодарение на splashtopOS. Активирана с натискането на бутона WEB при стартиране.
Хардуер

Sony е един от малкото останали производители, който произвеждаше компютри през 1980-те и продължава да продуцира качествени машини, което го запази глава и рамене над десетките алтернативните марки. В миналото, през 1980-те произвеждаха първият стандарт - MSX машини, по-късно превзеха конзолния пазар с машините Playstation (PSX, PS2 и PS3). На пазара за лаптопи и десктопи, машините VAIO са познати като висококачествени, пакетирани с най-новите технологии, макар и по-скъпи от конкуренцията. Sony VAIO VPCF23P1E е машина с високо качество и прекрасна производителност. Пуснах Belarc Advisor за хардуерния рапорт. Показва следния хардуер:

System Model:
Sony Corporation VPCF23P1E C609MLK3
Enclosure Type: Notebook

Processor:
2,20 gigahertz Intel Core i7-2670QM
256 kilobyte primary memory cache
1024 kilobyte secondary memory cache
6144 kilobyte tertiary memory cache
64-bit ready
Multi-core (4 total)
Hyper-threaded (8 total)

Main Circuit Board:
Board: Sony Corporation VAIO
Bus Clock: 100 megahertz
BIOS: American Megatrends Inc. R2150V3 07/22/2011

Drives:
619,15 Gigabytes Usable Hard Drive Capacity
ELBY CLONEDRIVE SCSI CdRom Device [Optical drive]
PIONEER BD-ROM BDC-TD03 [Optical drive]

TOSHIBA MK6461GSY [Hard drive] (640,13 GB)

Memory Modules:
6126 Megabytes Usable Installed Memory

Slot 'SODIMM1' has 4096 MB
Slot 'SODIMM2' has 2048 MB

Controllers:
Intel(R) Mobile Express Chipset SATA AHCI Controller
Ricoh PCIe Memory Stick Host Controller
Ricoh PCIe SDXC/MMC Host Controller
Display:
NVIDIA GeForce GT 540M [Display adapter]
Generic PnP Monitor (16,4"vis, January 2011)

Bus Adapters:
HUAWEI Mobile Connect - Bus Enumerate Device
Intel(R) 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller - 1C26
Intel(R) 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller - 1C2D
Renesas Electronics USB 3.0 Host Controller
Renesas Electronics USB 3.0 Root Hub

Multimedia:
NVIDIA High Definition Audio (4x)
Realtek High Definition Audio

Other Devices:
Ricoh 1394 OHCI Compliant Host Controller
Microsoft AC Adapter
Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery
Microsoft Composite Battery
Sony Firmware Extension Parser Device
Photosmart C6200 series
USB2.0 Camera
Standard PS/2 Keyboard
Synaptics PS/2 Port TouchPad [Mouse]
Generic USB Hub (2x)
USB Composite Device
USB Root Hub (2x)
Generic volume shadow copy

Communications:
Atheros AR9485WB-EG Wireless Network Adapter
Microsoft 6to4 Adapter 
Microsoft ISATAP Adapter 
Realtek PCIe GBE Family Controller
Teredo Tunneling Pseudo-Interface
За мен най-силната част, която харесвам най-много, е супер бързия 2,20 гигахерцов Intel Core i7-2670QM процесор. Обработка на час дълги висококачествени 3D филми в HD, за качване в YouTube канала ми, отнема само минути, вместо часове. Емулация на скорошни машини не е проблем за моя Sony VAIO. Нито пък гледането на HD филми, докато се обработват други данни. Всичко е по-бързо отколкото на предишния лаптоп, който имах. За да имам по-добра оценка на машината, пуснах софтуера 3DMARK06, който показа впечатляващите за лаптоп постижения от 8289 3DMarks - SM2.0 Точки - 3300, HDR/SM3.0 Точки - 2902 и CPU точки от 5451. Портативна лаптоп машина която бие по производителност повечето от днес наличните десктопи е прекрасна облага. Дисплея позволява по-високи разделителни способности от моя LG TFT монитор и показва истински HD. Батерията е много добра и имах сесии на батерия до два часа с тежки изчисления, без да е нужно да презареждам. Това беше с използване на 50% от заряда на батерията. Половината заряд на батерията ми беше предложен от вградения VAIO Care софтуер, който каза че батерията ще бъде използваема много по-дълга, ако се използва с по-малко заряд.

Въпреки че е скъпа машина от висококачествена марка, има някои части на лаптопа, които доста ме разочароваха. Първото разочарование дойде когато тествах уеб камерата. Дори и лаптопа да извежда прекрасна картина, заснеманията с уеб камерата са от доста ниско качество. Няма цветно насищане и повечето време заснетите снимки и филми са много тъмни с болнави цветове. За заснемане на собствени представления свирейки на моя Korg PA 50 синтезатор лошата уеб камера не е толкова препятствие, ако звуковия запис беше наред.Тогава дойде второто голямо разочарование от машината: В дясно има портове за Слушалки и Микрофон, но няма Line-In порт в машината. Означавайки че не мога да записвам изпълненията си на синтезатора, или поне не в добро качество. Дори и лаптопа да нямаше вграден микрофон или Mic порт, използвам SingStar микрофоните от другата ми Sony машина - PlayStation 2. Но без Line-In, не мога да записвам звука идващ от моята Amiga, моето Commodore 64, моят Korg Pa 50 синтезатор, моите NES клонинги. Използването на микрофон за записване на звук от машини е неприемливо. Едно решение е да използвам атенуатор да намаля сигнала идващ от машините до ниво на микрофон и тогава да записвам. Попитах няколко магазина за електроника и музикални инструменти и никой не продаваше атенуатор. Така че трябва да си направя атенуатор сам. Друго решение е да използвам външна звукова карта, свързана към USB порт на машината, което също е допълнителен разход за нещо което лаптопите на Dell имат даденост, без никакъв допълнителен разход.

Софтуер

Към Юни 2012-та година, Windows 7 вече е най-популярната операционна система, според уеб статистики, оставяйки назад Windows XP, която беше най-популярната преди една година. Хиляди приложения са налични за Windows, някои от тях придобивани безплатно. Тествах машината и стартирах AROS, Linux и дори MacOS 10.6 под емулация на виртуална машина, без да е нужно да рестартирам Windows 7. С високата скорост и стотиците налични емулатори за компютри и игрови конзоли, се наслаждавам на ретро игрите емулирани на пълна скорост с чудесен образ. Инсталирани на лаптопа, заедно с Windows-а имаше няколко софтуерни заглавия от трети страни и Sony, най-важните Антивирусната от McAfee, VAIO Care, VAIO Gate, PlayStation Store и много други по-маловажни програми и приложения от Sony. Няма добър софтуер за Уеб Камера, нито добър инструмент за запис на звук. Изглежда че Сони са се фокусирали върху медия възпроизвеждащите възможности на машината - чудесен дисплей и прекрасен звук, но са зарязали медия записващите възможности с инсталиране на лоша камера без софтуер и липса на Line-In порт, отново без софтуер. След като инсталирах браузъра FireFox, 7-Zip архивиращото приложение, VLC Media Player, ArcSoft WebCam Companion 4 и ArcSoft TotalMedia HDCam (те пристигнаха безплатно с Speed FX 3D камерата ми), бях готов за запис и обработка на видео клиповете ми. Дори и днес все още ползвам AmigaOS като главна операционна система за разработки, но Windows става все по-добър и по-добър и Sony VAIO е много удобен за високоизискващи задачи като емулация на нови машини и десктоп видео.

Аксесоари

Тествайки лаптопа, свързах много хардуерни аксесоари. SingStar USB микрофон от PlayStation 2, USB стикове с памет, USB клавиатури, USB-Хъбове, USB Мишки, USB флопи устройство, USB Игрови падове, USB към MIDI кабел. Всичко работеше чудесно, с изключение на EasyCAP хардуера за запис на картина, който няма Windows 7 драйвери.

Заключение

Със сигурност Sony VAIO е по-добра машина от предишния ми Windows съвместим лаптоп - Dell Inspiron N5010. Но не е по-добра в по-висок порядък. Дори и да има прекрасна скорост и висококачествени възможности за изображение, страда по отношение на качество на Уеб Камера и аудио записване. Машината работи добре вече повече от шест месеца, и не показва признаци на прегряване. Със сигурност е PC машина, която ще пазя няколко години. За пътуване, дори и малко по-голяма от повечето ноутбуци, пасва чудесно в багажа ми и ще се скитам наоколо с нея. Не съжалявам за размяната и за плащането малко отгоре за машина която въобще не ми причинява неприятности.


Коментари:

Назад към Други

Назад към Индекс