Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


Shove It! The Warehouse Game (Sega Mega Drive)

Въведение

Sokoban е класическа пъзел игра, разработена в Япония през 1980-та година. Простите правила, лесната реализация и огромната възможност за множество нива с различна трудност, направиха играта популярна по целия свят. Много римейкове на играта са направени за почти всички налични конзолни и компютърни платформи, включително играта BoxWorld написана от мен за Amiga, Apple MacOS X, Windows и Apple II. Има и BoxWorld за Oric, написан от Stephane Geley и играта Опасна зона за Oric, написана от Радослав Исаев. Една от по-добрите версии на играта е Shove It! - The Warehouse Game за 16-битовата конзола Sega Mega Drive, пусната през 1990-та година.

Опаковка

Shove It! - задна корица от обложката на играта. Shove It! - предна корица от обложката на играта. Играта идва в стандартна кутия за Sega игра. На лицето има прекрасна рисунка на героя в играта, щастливо бутащ кутии в склад, мислейки си за момиче, кола и пари. На гърба е също човека бутащ кутия. Има и две снимки на играта, заедно с описателен текст за целта:
Ще се нуждаете от мозък и мускули за да решите тези усукващи мисълта пъзели. Вие сте Стивдор склададжията. Вие бутате кутии за да си изкарате прехраната. Тази сутрин срещнахте момичето на Вашите мечти, но за да я имате ще се нуждаете от колата на Вашите мечти! И това означава работа извънредно и използване на главата Ви. Сега ви чака голяма работа, 16 нива, 160 склада, за които са нужни наредени кутии. Всяка стая е пъзел, който изисква умение, стратегия и Вашата съобразителност за да се реши. С напредването Ви, складовете стават по-трудни. Пристрастяваща е! Веднъж като започнете, не може да спрете. Някои складове може да изглеждат невъзможни, но има решение за всеки един. За да Ви помогне има "trace mode" (режим на следене) за проследяване на вашите стъпки и пароли за достъп до всяко ниво, веднъж като сте изкарали това ниво. Можете дори да си направите собствени складове за да предизвикате Вашите приятели. Ако можете да победите всичките 16 нива, чисто нова спортна кола... и момичето... ще бъдат ваши. Провалете се и ще крещите Бутни Го!
Текста на кутията е достатъчно добър за начинаещи играчи, но дори и без въведението, повечето хора знаят за играта и правилата и.

Играта

Shove It! - заглавен екран. Играта започва със Стивдор бутащ кутии с различен размер към центъра на екрана. Заглавието на играта се появява на мястото на кутиите малко след това. Бавна релаксираща музика свири на фона, докато нашият герой мисли за момичето на неговите мечти и червена кола. Носи работния гащеризон и червена шапка. След натискането на стартиращия бутон, има три възможни меню избора за играча - GAME, CONTINUE и EDIT. GAME е за нова игра, където играча започва от първото ниво. Избора на CONTINUE дава възможност за продължение на по-високо ниво, след въвеждане на парола. Пароли се дават след завършек на ниво (10 стаи) и може да се състои от букви от цялата латинска азбука. Чрез влизане в режим на редакция - EDIT, играча може да създаде свои собствени нива и да ги играе или да ги даде на някои друг да се опита да ги реши. За съжаление, няма възможност да се запазят създадените пъзели, за по-късна игра или споделяне с други хора, след изключване на конзолата. Редактора е лесен за научаване и прости нива може да се построят много бързо. Когато се избере изиграване, играта пита за първоначалната позиция на играча и теста започва. Играта не тества дали пъзела е решим като цяло. Дори и не тества дали има равен брой кутии и места на които да се избутат.
Shove It! - stage 1 - room 2 на играта. Започването на играта от началото, извежда играча на първото ниво, първа стая. Оттук играча може да избере стаята за игра - от първата до десетата. Последователността на изкарване на стаите не е важна, но за да се премине на следващото ниво, всички стаи трябва да се решат. Графиките са добри за този тип игра. Стивдор се вижда от горе, откривайки поглед и върху нивото. Цялата стая се вижда наведнъж. Няма скрол в играта. Въпреки това, играта винаги опитва да използва целия екран. Ако стаята е малка, графиките са удвоени. За по-големите стаи, графиките са по-малки. На по-късните нива, графичните теми също се сменят. Музиката повреме на играта е по-динамична, правейки по-натоварваща атмoсфера за играча, но звука може да стане неприятен след време, особено на по-трудните стаи, където играча се нуждае от повече време за мислене. След успешно приключване на пъзела, има анимация между стаите. Еднаква музика свири през всички стаи. С режима на следене (TRACE MODE), играча може да следи своите собствени движения и анализира какво върши правилно или погрешно. Има брояч на стъпките в долната част на екрана, заедно с информация за нивото и стаята, но няма брояч за направените бутания. Трудността на нивата изглежда много внимателно подбрана да нараства с напредването в играта. Играча се движи доста бързо, но има възможност за връщане на последния ход. Има също и безброй преигравания и дори смяна на стаята, ако играча не може да я реши в момента. Анимацията на спрайтовете е плавна, ненатоварваща очите. Кутиите се различават лесно дали са си на правилното място или не.

Заключения

Shove It! - stage 7 - room 62 на играта.

  • Геймплей: 8/10 - Прекрасни пъзели, но е възможно да се сложат много повече нива в касета за Sega Mega Drive. Играча се движи твърде бързо.
  • Презентация: 9/10 - Играта е представена много добре на Сега Мега Драйва по свой собствен уникален начин.
  • Графика: 8/10 - Различни графични теми и различни размери на рисунките са истински плюс за този тип игра. Няма много анимации в играта.
  • Звук: 5/10 - Няма звук, а само музикална атмосфера, която става дразнеща след време.
  • История: 10/10 - Страхотна история за мотивирания склададжия, следващ мечтите си с мъдро мислене за решение на пъзелите.
  • Общо: 80% - Класическа пъзел игра. Сносна реализация на конзолата Sega Mega Drive. Може да държи децата и порасналите заети със седмици. Забавление на цялото семейство.

Решения за играта заедно с видео и още снимки са налични от страницата с решения на Shove It!.


Коментари:

Назад към Сега

Назад към индекс