Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


Градина (Sinclair ZX Spectrum)

Градина за Sinclair ZX Spectrum бе първоначално написана на БЕЙСИК за Comp.Sys.Sinclair съревнованието за скапани игри през 2003-та година. Изненадващо преглеждащия я прие добре, като единствено споменава че е бавна. По-късно през 2004-та година с помощта на БЕЙСИК компилатор, който работеше под Sinclair ZX Spectrum (нативно), я компилирах и направих достатъчно бърза за да бъде приятна, именувайки я версия Делукс. Също като другите портове на играта, идеята е взаймствана от Правец-8Д играта - Случка в Градината, която от своя страна е взаимствана от IBM PC DOS играта Digger. Действащото лице в играта се управлява с клавиатурата, тъй като Sinclair ZX Spectrum няма стандартен джойстик интерфейс.

Първа снимка на играта Градина за Sinclair ZX Spectrum на ранно ниво. Втора снимка на играта Градина за Sinclair ZX Spectrum на по-късно ниво.Графиките са цветни, представящи цветовете на стандартната Sinclair палитра, а се използват някои от допълнително предоставените цветове, които не са налични при Правец-8Д, чиято първоначална версия беше само в черно и бяло. Игралното поле на Sinclair е съвсем по-малко от на оригиналната Правец 8Д игра, защото текстовия режим на Sinclair ZX Spectrum предлага дисплей с ширина само с 32 знака, но вместо това знаците са 7 пиксела широки, което се използва за разкриване на някои допълнителни детайли в графиката, като например шапката на преследвача. За графиките е използвана същата концепция както при версията на Правец 8Д - предефиниран знаков набор (псевдографика). Текстът е с главни и малки букви за разлика от този на оригинала, където се използват главни букви на Кирилица вместо малки букви на латиница. Звукът се представя от вградения Sinclair ZX Spectrum бийпър с употребата на звуковите команди от Sinclair BASIC, без употребата на AY-3-8912A звуковия чип, който е идентичен с този на Правец 8Д (Oric), но отсъства в моделите на 48KB Sinclair. Играта е на разположение в tap файл (изображение на касета) и се зарежда относително бързо. Градина също има версии за Амига, Ейпъл 2 и Oric, всяка от които има особености свързани със специфичната платформа.

Изтегли Градина за Sinclair
Свалете оригиналната версия на БЕЙСИК от тук.


Коментари:

Назад към Синклер

Назад към Индекс