Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисияNokia E51 (Мобилен телефон)

Nokia E51 е висок клас мобилен телефон, насочен към хората, които изпозват телефона си за повече от говорене с него и може да се ползва като мултимедиино устройство, бизнес наръчник, органайзър и машина за развлечение. Той е много малък, елегантен, лек и красив. Имайки всички тези функции и характеристики си има цена. Телефона е в средния ценови клас, правейки го достъпен за много хора. През Февруари 2008г, струваше 499 лева в магазините Germanos. През Май 2008г. беше 399 лева при подписване на 12 месечен договор с мобилния оператор М-Тел.

Опаковка

Nokia E51 съдържание на кутията. Телефона пристига в прекрасно сложен и професионално изглеждащ пакет. Вътре в пакета са самият телефон, зарядно устройство, две ръководства, кърпичка за почистване, USB кабел, Nokia E51-1 CD и слушалки. От двете ръководства, едното е за бърза инсталация, което се препоръчва да се прочете най-първо преди да се прави каквото и да е друго с телефона. Обяснява стъпка по стъпка как да се инсталира SIM картата, сложи картата с памет и постави батерията. То също обяснява как да се зареди батерията, как да се стартира телефона, клавиши и части, описание на екрана, заедно с екранните индикатори. Има и инфорация за заключване на клавиатурата, трансфер на информация от друго устройство и теглене. Всичко това в ръководството за бързо инсталиране е пакетирано на осем страници. Второто ръководство е много по-дебело, състоящо се от сто и шест страници, където менютата, функциите и характеристиките и ползването на телефона са широко описани. И двете ръководства са отпечатани цветно със схеми, графики и снимки, за по-лесно разбиране на написания текст. Зарядното е много малко и леко. Използва новата букса, която е втория Нокиа стандарт, след като те спряха старите по-големи жакове. USB кабела е само 80 см дълъг, но има същия жак, както на Nokia N-Gage, означавайки че най-накрая имам два телефона с еднакав кабел за ползване, дори и N-Gage да използва друго зарядно, но това е отделна история. Слушалките са задължителни ако потребителя иска да слуша радио. Слушалките са обикновени за телефон. CD-то е важно, ако потребителя иска да си запише запазената в телефонната памет информация. Има само 120 MB данни записани на CD-то и е само за Microsoft Windows и не проработи нито на моята AmigaOS 4.1 инсталация, нито на PowerBook G4. Кърпичката за почистване е чудесна добавка към телефона, намеквайки че такъв добър телефон трябва да бъде обслужван и чистен често. Дизайна на телефона е много добър. Направен е от метал, но въпреки това е много лек. Телефонните размери са 46 X 115 X 12 mm, лесно се побира във всяка ръка и не проблем да се пъхне в джоб, дори и през лято.

Инсталация

Nokia E51 изглед отзад. Инсталацията на телефона е много лесна. За разлика от другите телефони, където махането на задния капак изисква допълнително натискане, на Nokia E51, има един бутон, който като се натисне, процедурата да се извърши с един пръст. След това телефонната батерия трябва да се извади за да се открие път за вкарване на SIM картата. Вкарването и ваденето на карта с памет, се извършва само с махане на капака, защото слота за карта с памет е над батерията и сложен в дясно. Телефона работи с MicroSD карти, които са широко разпространени. Взех назаем 4 GB SanDisk MicroSD картата от моят Toshibo V9+i телефон и тя работеше безупречно. След вкарване на SIM картата, връщане на батерията в слота и поставяне на задния капак, докато щракне, устройството може да бъде стартирано. Включването се извършва с натискане на клавиша за захранване, разположен отгоре на телефона в дясно. Натискането на този клавиш е много трудно без нокът, но ми харесва по този начин, защото имам много лош опит с Nokia 1208, който се включваше и изключваше случайно, по време на движенията ми веднъж, докато не блокира SIM картата. Друга приятна особеност е че клавиша на захранването не може да изключи телефона, ако клавиатурата е заключена, така че това намалява риска от слючайни изключвания и включвания до минимум. След около две секунди задържане на бутона за захранване, телефона извибрирва, оповестявайки че се стратира и след няколко секунди инициализация на Symbian, бял екран със син NOKIA текст се появява, следван от известната Nokia анимация с две ръце в пълна цветова гама. След тази кратка стартираща процедура, телефона е готов за използване.

Използване

Главна функция на мобилния телефон е да се използва за разговор с хора, които не са пред теб и също така имат мобилен телефон или друго устройство за разговор. Тук Nokia E51 показва силата си срещу по-евтините телефони, които може да бъдат ползвани само за разговори с други хора, имащи мобилен телефон и нищо друго. Телефона е много лесен за държане и да се говори ползвайки го е един приятен опит. Бутоните са лесни за натискане, за разлика от телефона Vodafone 225, където натискам бутона за отговор и го слагам на ухото си, само за да чуя че все още звъни. Аудиото е много ясно и лесно за слушане, силата на звука може да бъде увеличена и намалена с единично натискане на бутоните разположени от дясно на телефона. Има и бутон за изключване на звука между бутоните за усилване и намаляване на звука. Има вибрация и всички добри неща, които може да се очакват от скъп телефон от висок клас. Управлението на разговори, събития, контакти и имейли и така лесно както натискане на клавишите за Начало, Календар, Контакти и Имейли. Тези бутони може да се конфигурират и за други приложения. В главното меню има бързи препратки за други главни потребления на мобилния телефон - съобщения, сърфиране на мрежата, гледане в галерията, писане или четене на бележки, и часовника, където може да се сложат аларми. Натискането на левия бутон за избор, ни води към главното Symbian меню. Телефона използва Symbian версия 9.2, която е много добре изглеждаща, стабилна и бърза. Има опция за анимиране на иконите, но не я сложих като забелязах че иконите изглеждат по-малко красиви когато са мащабирани на толкова малка разделителна способност. От главното меню, има показани дванадесет икони, които може да бъдат директно достъпни с нумеричните бутони, или чрез навигиране до тях с използването на Navi клавишите. На горния ляв ъгъл на менюто е иконата за Messaging (Съобщения), от където SMS запалянковците могат да извършват комуникациите си. Ако съобщение се е получило, или разговор е пропуснат, телефона оповестява това с мигаща светлина от диода над екрана. Батерията е много силна и не се нуждае от презареждане дори и след дълги разговори. А ако има нужда от презареждане, това става доста бързо.

Приложения

Натискането на клавиша 7 извежда менюто Connectivity (Свързване), от където точката за достъп за комуникация на телефона може да се настрои. За мен това е втората по важност част на телефона, след възможностите за разговори. Има WLAN wizard (Помощник WLAN), който сканира околната среда за безжични връзки и може да се използва за свързване през тях и сърфиране на Internet. Безплатни Публични Безжични мрежи са вече налични почти навсякъде, така че телефона може да бъде използван за Интернет устройство почти от всяко обществено място. Nokia E51 Internet Браузър. Особено харесвам вградения Nokia E51 браузър, защото той използва същия енджин както Orygin Web Browser (OWB), с който сърфирам на AmigaOS 4. Браузъра се представя като Safari 1.2, но не представя информация за Операционна Система и Разделителна способност. Той е много бърз, поддържа Cascading Style Sheets (CSS), джава аплети, запазва бисквитки и рендва страниците доста добре. Рендваните страници може да бъдат показани на пълен екран, завъртяни, увеличени и намалени за по-добре преглеждане на пълен екран. 16 милионния цветен дисплей прави страниците да изглеждат същите както на компютърен екран, така че телефона може да бъде използван за сърфиране, когато няма компютър наоколо. Сърфиста трябва да бъде особено внимателен обаче, или рискува да плати допълнително пари за нежелано и ненужно решение, доставено от мобилния доставчик, както аз направих. Щастливо сърфирах през безжичната, но след като отворих някои други менюта и се върнах, поради някаква причина телефона се свързваше вече през 3G. Сърфирах и сърфирах, тогава забелязах че нещо странно се случва, но понеже не бях използвал толкова модерна функция преди, не знаех че имам включена тази услуга от оператора по подразбиране, без моето желание за нея. Както знам че оператора е много щастлив да му се плаща от хората не само за говорене, но и за други услуги, те щастливо ме таксуваха пари за всеки път когато теглех нещо, без да настроя връзката на Wireless, дори и да е представена. И понеже отказах да получавам хартиени фактури и щастливо си плащах месечните такси, се чудех защо имам допълнително от това което говорех. Обяснението е че те ме таксуваха всеки път когато пренасях данни с телефона, дори и да предполагах че комуникацията е през безжичната мрежа. Накрая махнах SIM картата от телефона и след това започнах да сърфирам - само с тази екстремна процедура - използване на телефона без SIM, мога да бъда сто процента сигурен че наистина комуникирам през безжичната и не през дерещия ме М-Тел оператор. Браузера има също така много полезна функция за бърза навигация, където страниците са записани в кеш и потребителя може да избере всяка една предишна страница само с няколко натискания. Също е показано умалено превю на страницата, така че няма нужда да се помни името на страницата, което е показано на върха на екрана. Посетих AmigaRemix и изтеглих музика от там с единично натискане върху MP3-ката. Медия плейъра се отваря автоматично когато е засечено mp3-то и предлага възможността за прослушване на мелодията веднага. Мелодията може да се запише с натискането на бутона за назад, с опция за Phone memory (Памет на телефона) или Memory card (Картата с памет). По-късно тествах други сайтове и дори YouTube. Nokia E51 показващ youtube видео. На YouTube, след избор на видеото, Real Player се отваря и започва да възпроизвежда клипа. Видеото също може да бъде гледано на пълен екран. Възпроизвеждането не е много гладко и в двете опции за гледане. Има прекъсвания на звука от време на време и картината не е обновявана правилно. Въпреки това намерих за забавно да гледам Amiga видео клипове на телефона Nokia E51. Браузера поддържа също и HTTPS, така че успях да проверя моята GMail поща. Телефона може да комуникира и през Bluetooth, Infrared (Инфрачервени) и може да бъде използван като устройство за Push to talk (PTT) - Предаване подобно на уоки-токи. Може да се възползва и от Modem (Модем), чрез Инфрачервени вълни и Internet телефон (чрез безжична връзка). Възможно е и да се върже към компютър.

Офис софтуер

Мобилните телефони не се ползват много за продуктивна работа и това не е тяхната цел. Като устройство за забавление се справя много добре, но същото може да се каже и за бизнес ползването му. Въпреки липсата на клавиатура в главния пакет и относително малкият екран, телефона има включени впечатляващ набор от софтуер за продуктивност. Чрез натискане на бутона 2 от главното Symbian меню, Office (Офис) субменюто се появява. Тук Active Notes (Активни бележки) могат да бъдат видяни и редактирани, телефона може да бъде претърсен за Messages (Съобщения), E-mails (Електронни съобщения), Active notes (Активни бележки), Calendar events (Календарни събития), To-dos (Задачи), Notes (Бележки), Contacts (Контакти) и Other files (Други файлове). Телефона има също приличен Calculator (Калкулатор), File manager (Файлов менажер), позволяващ да се разглеждат и двете - паметта на телефона и картата с памет, Teams suite (Екипи), Converter (Конвертор) за Area (Площ), Energy (Енергия), Length (Дължина), Mass (Маса), Power (Мощност), Pressure (Налягане), Temperature (Температура), Time (Време), Velocity (Скорост), Volume (Обем) и Currency (Валута). Допълнително има менажер за Notes (Бележки), Clock (Часовник), настройка за Printers (Принтери), Zip менажер, Adobe Четец за PDF файлове и връзка с Wireless keyboard (Безжична клавиатура). С използването на безжична клавиатура и правилна настройка на принтер, телефона може да бъде превърнат в пълен офис инструмент, идеален за малки бизнеси. Но дори има още. Не само уеб страници и снимки може да бъдат отпечатвани, но също документи, таблици и презентации. Nokia E51 таблица. Тези документи може да бъдат създадени направо на телефона с използването на приложението Quickoffice, което аз автоматично изтеглих и инсталирах на телефона. За тестване, създадох обикновена Ексел таблица за преобразуване на валута, изцяло на телефона и тя работи без проблеми. Има Excel функциите, така че всичко научено на Microsoft Excel и тествано на телефона, също работеше, включително функциите за дата {=TODAY()}, референции, шрифтове, формат, подравняване и цветове. Показаната Таблица може да бъде изтеглена от тук. Може да създава и .ppt презентации, но за съжаление, моята E-mail Handling and Management (Манипулиране и Боравене с Имейл) PowerPoint презентация не беше отворена със съобщение за грешка че it appears to be encrypted in an unsupported format (изглежда че е шифровано в неподдържан формат). С Adobe Reader, PDF документи могат да се четат и отпечатват. Всичката работа може да бъде архивирана в единичен файл и записана в картата с памет. След това архива може да бъде прехвърлен на друга машина с използването на картата с памет и устройство като Chronos 80 в 1 Картов Четец, който също чете MicroSD карти, или с използването на USB кабел, идващ с устройството. Поради факта че имаше само Microsoft Windows софтуер на CD-то, което дойде с телефона, извършването на сериозна работа на Nokia E51, без използването на карта с памет не е препоръчително. Свързах телефона чрез USB кабел към моята Амига, но можех само да чета съдържанието на картата с памет, не паметта на телефона. Телефона има 130 MB вътрешна памет, така че е добре да има полза от нея. Намерих начин за трансфериране на файловете, без използването на карта с памет, просто чрез трансфер на файла чрез Bluetooth към друго устройство като Toshibo V9+i и след това свързването на Toshibo телефона към Amiga с USB кабел. Тромаво решение, но поне работещо.

Други приложения

Телефона работи с операционната система Symbian, която е широко разпространена, поддържана от много разработчици по света. Въпреки че Google Android получава повече импулс тези дни, и може да стане водещата платформа в близкото бъдеще, Symbian е все още силен. Многозадачността работи много добре за мен, и не успях да го забия или замразя по време на моите резки тестове на телефона. Има буквално хиляди безплатни и комерсиални приложения налични за телефона. Има софтуер за всякакви видове задачи и нужди.

Камера

Nokia E51 взета снимка с 2.0 мегапикселовата камера. Телефона Nokia E51 има вградена 2.0 мегапикселова камера, разположена отзад на телефона. Препоръчвам да се държат пръстите настрана от прозореца на камерата, когато се говори или използва телефона, иначе стъклото може да се надере и въздейства на заснетата снимка. Няма светкавица и външни лещи, така че не може да фокусира близките и далечни обекти. Полезен е за заснемане на снимки, когато няма друго филмовъчно устройство. Много е важно да има силна всеобхватна светлина при заснемането на снимките с телефона, или сниманото изображение не е много добре изглеждащо. Има нощен режим, също опции за White balance (Светлинен баланс) и Color tone (Цветови тонове), но те са извършвани от софтуер и не повлияват много процеса на филмиране. Софтуерния произход на нощния режим е много очевиден от бавното обновяване на екрана, когато режима е включен. В настройките, Image quality (Качество изображение) може да бъде настроено на High (Високо), Normal (Нормално) или Basic (Базово). За резолюция на изображението има само две опции - 1600x1200 - тази която използвам, защото предпочитам по-добре заснета снимка и след това да я обработвам към по-ниска резолюция, ако е нужна и 640x480 - стандартния размер за блог изображения. Default image name (Име на изображение по подразбиране) може да бъде настроено на Date (Дата), което е по-лесно за управление от мен и на Text (Текст) - по-интуитивното, защото името може да бъде променено на НоваГодина или Хелоуин например, а датата на създаване е записана във атрибутите на файла така или иначе. Разбира се и това може да е заблуждаващо и може да се чудиш защо си гол на плажа на нова година, няколко години по-късно, и колко пиян трябва да си бил за да не си спомняш, докато де факто, ти просто си забравил да смениш текста за името на снимката по подразбиране тогава и сега не гледаш в датата на файла, както повечето хора. За по-запомнящите се моменти, телефона може да заснема видео, но използването на голяма карта с памет е препоръчително в този случай. Разбира се видеото идва с уловеното аудио, така че наистина ще си спомниш какво точно се е случило на партито миналата година и кой е казал какво.

Игри

Търсих в менютата, но не открих игри вградени във фирмуера, което уважаваше имиджа на телефона като бизнес (не гейминг) устройство. За съжаление, когато се опитах да изтегля няколко игри, първо ме препрати към OVI Магазин, който инсталирах, но след това когато се опитах да изтегля игра, ми изискваше регистрация, с подаване на имейл и телефонен номер, което не желая да давам, тъй като вече получавам достатъчно рекламни съобщения чрез тези два комуникационни метода - електронна поща и телефон (най-вече SMS). Разбира се, когато инсталирах приложението OVI магазин, бях отново таксуван за услуга по пренос на данни, защото беше настройката по подразбиране. Накрая, не успях да тествам никаква игра на телефона. По-късно опитах да стартирам някои от емулаторите които използвах на N-Gage, но получих грешка че инсталацията на .sis файл не се поддържа.

Заключение

Nokia E51 е един от най-добрите телефони с които съм имал допир. Дори и да е от 2007-ма година и вече започнал да остарява, той е впечатляващо малко устройство, много приятен за ползване, с елегантен стил и прекрасни функции. За хората които все още обичат да натискат клавиши на техните телефони, и не свикват с тъч екрани, но искат мощни възможности на много добра цена, Nokia E51 ще върши работа. Ще се държи безупречно, както направи за мен.


Коментари:

Назад към Разни

Назад към индекс