Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


Garden (Oric Atmos)

Garden за Oric Atmos е римейк на оригиналната Правец-8Д игра Случка в градината, която беше представена като листинг за въвеждане в страниците на първото българско компютърно списание "Компютър за Вас", през 1989 година. Идеята е взаимствана от IBM PC DOS играта - Digger. През 1994 година, взех списанието от училище и преписах играта в Amiga BASIC, след което я адаптирах да работи на Amiga, и върнах списанието. По-късно, след като я направих за Amiga, реших да направя участие с нея в състезанието за Миниигра 2003, в категорията за 1 КилоБайт, където тя завърши 18-та от 26 участника. Събирането на играта в само 1024 байта принуди премахване на заглавния екран и рекордите. Въпреки това, тя пак остана 100% в BASIC, като графиката и геймплея са непокътнати.


Снимка на играта Garden за Oric Atmos, на ранно ниво. Снимка на играта Garden за Oric Atmos, на по-късно ниво.Графиките на играта са само в три цвята (червен, зелен и син) използвайки ярък набор - добавящ психеделичен ефект към атмосферата. Само един цвят беше добавен, за разлика от оригиналната версия за въвеждане, която беше черно-бяла. Играта е в текстов режим и използва предефинирани букви за графики. Използването на псевдографика има някои преимущества, главното е скоростта. За звук, Oric BASIC командите се използват - PING и EXPLODE лесно възползващи се от вградения AY-3-8912A звуков чип. Игровия текст използва главни и малки букви, които за да бъдат малки по-размер за версията в списанието не бяха използвани - нуждаейки се от предефиниция на знаците, тъй като Правец-8Д има само главни букви по подразбиране. Размерите на екрана са запазени както на оригиналната Правец-8Д игра. Играта има и версии за Amiga, Apple 2 и Sinclair, всяка от тях имаща собствени особености, съотносими със специфичната платформа.


Изтегли Garden за Oric Atmos
Коментари:

Назад към Орик

Назад към Индекс