Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисияРевю на 16 BIT Mega Drive 2 (Сега Мега Драйв II клонинг)

Покупка

Имам разширен интерес към ретро компютърните и конзолни платформи. Те са едно от моите хобита, затова купувам колекционирам, архивирам, изследвам, разработвам за тях, документирам и главно се наслаждавам на ретро компютри и конзоли, вече няколко години. Прочетох във форум, че стоковия базар Илиянци все още има един магазин, където Сега и Нинтендо съвместими конзоли и касети за тях може да са купят. На 4ти Май 2009-та година, посетих базара. Там има множество магазини с евтина стока, главно за дрехи, но и електрониката също така има своето почтено представяне. След няколко въпроса в магазините за електроника наоколо, питайки ги какви конзоли продават, видях една кутия със снимка на Сега Мега Драйв. Попитах продавача, каква е цената и той ми каза 45 лева с една безплатна касета. Добре, само една касета, трябва да търся още. Но те са трудни за намиране. След това разгледах другите конзоли, и видях GSD конзолата. Попитах каква е цената за GSD-то, и тя беше 30 лева. След известен пазарлък, почти отхвърляйки офертата и допълнителни пазарлъци, излезнах от магазина със Сега Мега Драйв клонинга наречен Extreme Land Mega Drive 2 и NES клонинга GSD-1988. За всички конзоли платих общо 80 лева, включително 2 Сега Мега Драйв касети - Davis Cup World Tour Tennis, и Superman и 6 NES касети - 2 включени в GSD пакета - 48 in 1 и 17in1, и четири касети отделно - 133in1, 1000000in1, Iron Tank и 80 in 1. Цената, която платих за Extreme Land с две касети, е половината от двете или 40 лева. Дори и да имам емулатори за тези машини, винаги е добре да имаш истинския хардуер, особено ако разработваш за тях като мен, така че да можеш да тестваш на тях игри и програми и виждаш как те работят на истински хардуер и под емулация. Тези тестове и наблюдения помагат за правенето на по-добри емулатори и по-изгладени игри за машините. След като тези машини са малки и лесни за боравене, не е проблем да ги имам у дома.

Опаковка

Extreme Land конзола - опаковка - лицев изглед. Конзолата идва в красива голяма кутия със снимки на нея. Размерите на кутията са 42.5/27.3/8.5 см. Отпред на кутията е огромния Extreme Land надпис с малко зашифрования шрифт за 16 BIT (R) логото горе в дясно. Под надписа има снимка на конзолата в лицев изглед и един контролер пад, без кабел. В ляво има стикер NEW! 368 in 1 (Ново! 368 в 1). Долу в ляво има други стилно 16 BIT лого, на зелен фон, а най-дясно е Mega Drive 2 надписа, написано с арабска цифра за 2. Няма никъде споменаване на Сега, затова само от изгледа и познаването на тази платформа, купувача може да знае че купува Сега съвместима платформа. Поне Mega Drive 2 името е насока че има нещо общо със Сега. 16 битовите лога и изгледа на контролера, подсказват че не е 8 битова конзола. Поне продавача ми даде думата си че това е 16 битова Сега Мега Драйв съвместима машина и че е продал много 16 битови Сега касети за тях. Взех я на доверие, тъй като нямах време да я тествам в магазина.

Extreme Land console - опаковка - гръбен изглед. На гърба на кутията също няма помощ относно каква наистина е конзолата и какви игри би трябвало да работят. Има Extreme Land надписа отново, горе в ляво. Горе в дясно има рицар, който си почива и мисли, и отново шифрованото 16BIT (R) лого. Под надписа има 3D рендвано момиче с картечница. В центъра е снимка на EA Sports FIFA Soccer, но на много по-добра версия от тези които си спомням на Сегата. От центъра, към долу дясно, има различни снимки на Плейстейшън и ПиСи игри. Успях да различа игрите Tekken, Street Fighter, Bomberman Land 2, Moto GP3, Race Driver, Attack of the Clones, Super Mario Sunshine, NBA Live 2002 и Race Drive. Дори и да нямам тези игри, те бяха лесни за идентификация, тъй като дизайнера на кутията не се е погрижил да махне знаците за авторско право или да създаде снимки сам. Футболната снимка в средата, ме накара да си мисля че има спортна игра в кутията. Бях прав - вътре имаше спортна игра, но тенис, а не футбол - Davis Cup World Tour Tennis беше вътре, написана като Davis Cup Tennis на касетата.
След като занесох конзолата у дома, пристъпих към разопаковането и, за да видя какво наистина има вътре.

Extreme Land конзола - пакет - съдържание. Съдържанието на кутията е: самата конзола, сложена в найлон с означения; два контролер пада - шест бутонната версия на Sega Mega Drive пада с 9 иглен женски D-конектор; една касета с игра; захранващ адаптор; инструкции; RF Кабел; Audio-Video чинчови кабели. Съдържанието беше в много добро състояние, освен касетата, на която стикера беше разлепен и поставен накриво на пластмасата. Конзолата не е тежка, с размери от 22/21/5 см, много по-лека отколкото си спомням че беше Сега Мега Драйва. Отгоре са Cartridge input с текста HIGH GRADE MULTIPURPOSE USE, POWER и RESET бутоните, две 16 BIT лога и Mega Drive 2 лого. Отпред са входовете за контролерите, докато на гърба са Adaptor и A/VOUT входовете. Точна репликация на Сега конзолата. Контролерите са също така точна репликация с шестте бутона и допълнителния MODE бутон. На гърба MADE IN CHINA (Направено в Китай) е написано. Захранващия адаптор беше оригинален SEGA AC адаптор за Mega Drive, Mega CD и Game Gear. Не съм сигурен дали конзолата идва с този адаптор, или е бил сменен от продавача, ако включения не е работел.

Extreme Land инструкции - втора и трета страници. Инструкциите са само една страница A4 сгъната в средата, с Английски и Китайски инструкции за конзолата - описание на частите, бутоните на контролера, входове на конзолата и бутони. Също е написано и упътване за свързване към телевизор с Steps of usage (Стъпки за използване). Същинските инструкции са на страница две и три, докато първата и последната страници са надписи и лога. Харесва ми много по този начин - конзолата трябва да е наистина лесна за използване и бърза за инсталация, без дълги инструкции и усложнения. RF преходника също беше оригинален Sega продукт, MADE IN JAPAN (Направен в Япония). RF и A/V чинчовите кабели са дълги, за разлика от кабелите на контролерите, които са само 70 см дълги, което е проблем ако желая да играя на разстояние от телевизора и конзолата. След като прочетох инструкциите, което ми отне не повече от минута, пристъпих към наистина интересната част.

Инсталация

Extreme Land Sega Mega Drive адаптор и Шуко към USA адаптор. Следвайки инструкциите, само трябваше да Insert the power plug in 220V socket insert cassette, turn on the power set and start your game (Пъхнете захранването в 220 Волтов контакт поставете касета, включете конзолата и стартирайте вашата игра). Звучи наистина лесно, но за мен беше малко по-сложно. Щепсела на захранващия адаптор не можеше да се пъхне в никой от контактите, които имам у дома. Всичките ми контакти са Шуко, докато адаптора имаше много по-къс щепсел, който не можеше да се добере до захранването. Спомних си че преди години имах троен преходник, но го използвах да свързвам три щепсела в един контакт. Имах няколко избора от тук - да направя връзките на адаптора по-дълги, което е по-опасния метод, или да използвам Шуко към USA преходник, към което се насочих, просто за да бъда от безопасната страна. Свързването на контролерите и A/V жаковете беше лесно, без да е нужно допълнителна сила, дори и конзолата да беше нова, и само след няколко минути, когато имах всички необходими части, конзолата беше свързана към моят стар SAMSUNG CK21S1TB телевизор с поставена касета Davis Cup Tennis. Използвах A/V кабелите за връзка, понеже знам че това дава много по-ясна картина, сравнено с RF връзката. Включих конзолата чрез плъзгане на бутона за включване на дясно.

Използване

Extreme Land Sega Mega Drive свързана към телевизор с играта Davis Cup Tennis. Веднага след като включих конзолата, се появи поставената игра. Показаната картина дори и да не е кристално чиста, както съм свикнал когато гледам Амигите на монитор, е достатъчно добра за игра, особено ако играча е далече от екрана. Контролерите са лесни за натискане и игра с тях. Звука е наред, без шумове, и игрите се възпроизвеждат точно както би трябвало на 16 битова 68000 захранвана машина. Бях щастлив притежател на 16 битова Sega съвместима конзола, отново, повече от 15 години след като докоснах такава за пръв път. Чисто новата конзола работеше добре на стария телевизор, със същото усещане както преди. Играх няколко сета на тениса, след това пристъпих към пробване на другата игра, която имах - Superman, и тя също се възпроизвеждаше прекрасно. И двете касети работеха и играх няколко часа. Конзолата и адапторите бяха само леко позатоплени, отколкото когато те са изключени. След няколко игри, пробвах конзолата на LG M228WA 22 инчовия TFT монитор, който използвам за моята AmigaOne, но той има също и AV вход и TV тунер. Първо опитах с RF кабел, да видя дали работи въобще. Картината през RF кабела, беше толкова лоша, сравнена с AV кабел, че не е препоръчително, дори и AV да не дава най-добрата възможна картина, много по-добре е да се използва AV, вместо RF. RF изхода би трябвало да се използва само ако няма друга възможност. Снимката беше чиста с AV кабела и към LG дисплея, със само малко артефакти. Изиграх и няколко игри на TFT монитора и се наслаждавах на конзолата.

Хардуер

Extreme Land Sega Mega Drive отворена с показани главна платка, кабели, допълнителни платки и капак. През време на смяната на касетите, забелязах че те не винаги пасват лесно, но не натисках по-силно от страх да не я счупя. Поглеждайки през слота за касети, видях че няма главна платка над слота. Отворих я за да видя какво има вътре. За моя изненада, конзолната кутия беше почти празна и главната платка беше много малка, поставена в центъра на конзолата. Имаше само шест чипа на нея. Беше с размер 9.4/5.3/2 см, включително слота. От главната платка, тесен кабел отиваше към входа за адаптор и A/VOUT. Друг по-широк кабел свързваше различна платка с входовете за контролерите и POWER и RESET бутоните. Цялата конзола беше много малка, и не беше чудно че не загряваше и е толкова лека. Възможно е да се сложи и в много по-малка кутия, но тогава ще изгуби Sega изгледа и дори още по-малко хора ще забележат че това е преработен Sega Mega Drive хардуер. Имайки толкова малки платки, означава че някои от старите хардуерни хакове, които бяха правени на старите машини, са много трудни или невъзможни за направа на тази платка, но все още има възможности за модификации на слота за касети. Предполагам че целия този малък дизайн, по-късите кабели и евтиния изглед на всичко, е за да направи конзолата наистина евтина. Поставянето на цялата конзола на толкова малко платка, намалява цената забележимо.

Софтуер

Extreme Land Sega Mega Drive свързана към LG TFT дисплей с играта Superman. Sega Mega Drive е най-продаваната Сега конзола за всички времена. Има повече от десет години комерсиален живот. Конзолата има широка вариация от игри в много жанрове. Двете Sega Mega Drive игри, които играх на 16 BIT Mega Drive 2 се възпроизвеждаха и държаха точно като на оригинална Мега Драйв, без никакви бъгове. С пълната Sega съвместимост, Mega Drive 2 конзолата може да възпроизвежда всички заглавия пуснати за оригиналния хардуер на Sega. Това означава че всичките известни Sega заглавия от ранните до средните 1990 години са на разположение. Тъй като нямам флашова касета, не можех да тествам други игри. След комерсиалния залез на Sega, няколко по-малко популярни игри бяха пуснати, и много заглавия от домашната сцена. И аз пуснах една игра за Sega Mega Drive, наречена Cat at Crossroad (Коте на Кръстопът), налична в Sega секцията. Взимайки предвид остарялостта на конзолата и евтината цена на игрите за нея, много е трудно да се намерят игри на касети, но не е невъзможно. Още по-добър залог е да има някакъв начин за трансфериране на игри към нея, от компютър. Радвам се че успях да намеря допълнителната касета с Superman. От друга страна, все още има онлайн магазини, които продават Sega Mega Drive игри, и дори има нови разработки за продан, директно от издателите. Към 6ти Май 2009, игрите Beggar Prince (Принц Просяк) и Legend Of Wukong (Легенда за Вуконг) са все още на склад и могат да се поръчат за доставка по цял свят. Дори и много трудна мисия, е възможно да се добият игри за конзолата. Игри, интрота и демота са на разположение в Интернет, които никога не са били пускани на касети. Програмирането на конзолата е забавно, така че ще има още творения и в бъдеще.

Аксесоари

Конзолата би трябвало да работи с всички обичайни Сега аксесоари. Тъй като не успях да открия никакви стари Сега аксесоари, не можах да тествам тяхната съвместимост, освен Сега контролерите, който работят прекрасно.

Заключителни слова

Емулатори за Сега Мега Драйв конзолата съществуват от години. Един от тези емулатори е ДГен, друг е GenesisPlus. Тези емулатори възпроизвеждат игрите много добре и мога да използвам USB контролер за да ги играя, имайки много по-добри опции, от колкото шестбутонния Сега контролер. Въпреки това, притежаването на оригинална конзола, преработена с нов хардуер е плюс за тестване на касети на оригинален хардуер, играене на игри на стар телевизор и бързо зареждане на игри. Не съжалявам за покупката на конзолата и ще я използвам за забавление в бъдеще. Доволен собственик съм на репликация на най-продаваната Сега конзола. Опитах оригиналните Сега Мега Драйв контролери на машината и те работеха без проблем. Съвместимостта с оригинални контролери означава, че мога лесно да се сдобия с още падове, ако е нужно. Класическата Мега Драйв II в същата стара черупка, но на нов хардуер и чудесна добавка към моят хардуерен запас.


Коментари:

Назад към Сега

Назад към индекс