Към индекс страницата.Информация относно уебсайта.Секция за компютри Амига.Ейпъл неща.Компютри Комодоре.Орик (Правец 8Д) продукти.Сега конзоли..Синклер ЗетХикс Спектрум софтуер.Неща за конзолите на Нинтендо.Други неща за различни компютри.Различна информация, ревюта и файлове.Връзки към други интересни сайтове.Select section


English language


Български език

Натиснете за информация за дарениеОткрий в сайта:
Абонирай се за hirudov.com RSS емисия


Dell Inspiron N5010 ревю

Покупка

Вече имам Apple PoweBook G4 лаптоп компютър за мобилните ми компютърни нужди. За нещастие, батерията на PowerBook-а вече не работи след толкова много цикли. PowerBook-а ми няма Wi-Fi, правейки го почти безполезен за работа при пътуване с използване на компютър. Затова реших че е време за нов лаптоп у дома, вместо да инвестирам пари в старата машина, която беше потвърдено че никога няма да може да подкара операционна система MorphOS. Да пробвам MorphOS у дома беше една от причините да купя Apple PowerPC хардуер през 2009-та година. Друга причина беше възможността да прехвърля моите игри към MacOS X. След като хора ми докладваха че моите игри компилирани за MacOS X Tiger не работят на последният базиран на Intel MacOS X Snow Leopard, почти се отказах да програмирам на Apple Mac. Имах възможността да купя евтин ноутбук, който скоро ще се нуждае от ъпгрейд или по-скъпа опция с надежда че няма да има нужда от ъпгрейд за няколко години. След като посетих няколко магазина, купих от магазин Technopolis - Dell Inspiron N5010, Core i7-740QM (1.73 GHz), 15.6" HD (1366x768), WLED, 1.3MP Камера, 6144MB 1333MHz DDR3, 750GB HDD, DVD+/-RW, Quad Core 1GB ATI Mobility Radeon HD 5650, 802.11n, Bluetooth, Windows 7 Home Premium (64 BIT), цвят Aluminium на цената от 1799.00 лева или 920 Евро с ДДС. Цената намалена от 2000 лева последния път когато гледах тази машина, беше под психологическата граница от 1000 Евро, така че беше идеална за моите проекти.

Опаковка

Алуминиум Dell Inspiron N5010 стартиращ Windows 7 на батерия, близо до оригиналната кутия. Лаптопа идва в бяла картонена кутия с размери 49 см X 35 см X 10 см. От предната страна на кутията има снимка на лаптопа на бял фон, показващ предна част на отворена машина със картина на екрана показваща уникални цветове. На гърба на кутията е същия лаптоп показващ задната страна с логото DELL на гърба на екрана и жаковете за захранване, USB и видео. Отстрани на кутията е написана информация за Service Tag номер, модела - Inspiron N5010 No: 5010-8918, цвета - ALUMINIUM, Държава - BG, и произхода - Произведен в Китай. В кутията са лаптопа, AC Зарядно и инструкция за боравене. Лаптопа тежи 2.6 кг, измерен с моя електронен кантар и има размери 37.5 см X 26.0 см X 3.5 см. Зарядното е малко по-голямо отколкото зарядните на лаптопите, които съм ползвал преди. Тежи 0,6 кг и има размери 15.0 см X 7.5 см X 2.5 см. Кабелът от адаптора до контакта за електричество е 80 см дълъг и от адатора до лаптопа е 175 см. Лаптопа може да бъде отдалечен до 2.7 метра от източника на електричество, правейки го подходящ за офиси и летища. Зарядното работи с волтажи от 100V до 240V означавайки че не се нуждае от промени при пътувания от Европа до Северна Америка или обратно. Единственият проблем може да бъде Шуко контакта, но има лесни за намиране конвентори за това.

Инсталация

Лаптопа дойде с вече инсталиран Windows 7 Home Premium. След първоначалния старт, само беше нужно да въведа лични данни и активирам антивирусния софтуер. След задължителните сервизни обновления и поправки, който вече бяха акумулирали няколко стотин мегабайта, имах напълно работеща система. Операционната система работеше направо от кутията, без да е нужно от допълнителна поддръжка. Инсталираната антивирусна програма с Windows-а на лаптопа беше едномесечна пробна версия на McAfee антивирусен софтуер. След като бях спамнат от McAfee за цял един месец с различни отстъпки и споменавания че системата ми ще стане несигурна, реших че няма да плащам допълнително да използвам операционната система, вече платена, когато купих лаптопа. След първият месец премахнах McAfee антивирусния софтуер и инсталирах безплатния AVG антивирус.

Използване

Използвам Dell Inspiron N5010-то вече повече от месец и открих че е много лесен за използване. Работил съм с различни лаптоп и десктоп компютри преди. Този лаптоп е един от най-добрите и най-лесни за употреба досега. Няколко характеристики на лаптопа които го правят по-лесен за ползване са:

 • Цифров кейпед - повечето от лаптопите нямат тази част от клавиатурата, правейки ги по-трудни за въвеждане на цифрови данни и статистики. Допълнителните клавиши са много добри и за гейминг.
 • Широк екран (34 см x 20 см) с разделителна способност в хай дефинишън и силна лампа. Идеален за ползване в помещения, въпреки че е малко ярък в обстановка навън.
 • 90 мм x 50 мм оразмерен ТъчПед, представляващ пропорциите на екрана, правейки го по-лесен за работа.
 • HDMI изход - по-лесен за свързване към големи екрани с цифрово качество на показваната картина.
 • Картов слот - правейки го по-лесен за трансфер на данни от мойта дигитална камера, без да се ползва Chronos 80 in 1 Картов Четец.
 • Грапава повърхност на почти целия лаптоп. Цапа се много по-трудно от другите лаптопи, които много лесно събират прах и пръстови отпечатъци.
 • По-широк първи ред на клавиатурата за по-лесно натискане на най-често използваните клавиши.
 • Мрежови конектор и USB портове отстрани на лаптопа - по-лесно за свързване и откачване на най-използваните придатъци.

Хардуер

Dell със сигурност е лаптоп производителя, който дава най-доброто съотношение цена/качество на клиента, с най-високото качество. Dell Inspiron N5010 не е изключение. Пуснах Belarc Advisor за хардуерния отчет. Показва следния хардуер:

System:
Dell Inc. Inspiron N5010 A08
Enclosure Type: Portable

Processor:
1.73 gigahertz Intel Core i7 Q 740
64 kilobyte primary memory cache
256 kilobyte secondary memory cache
6144 kilobyte tertiary memory cache
64-bit ready
Multi-core (4 total)
Hyper-threaded (8 total)

Main Circuit Board:
Board: Dell Inc. 0WK2G6 A08
Bus Clock: 533 megahertz
BIOS: Dell Inc. A08 09/13/2010

Drives:
734.32 Gigabytes Usable Hard Drive Capacity
PLDS DVD+-RW DS-8A5SH [Optical drive]

Memory Modules:
6080 Megabytes Usable Installed Memory
Slot 'DIMM_A' has 2048 MB
Slot 'DIMM_B' has 4096 MB

Controllers:
Intel(R) 5 Series 6 Port SATA AHCI Controller

Display:
ATI Mobility Radeon HD 5650 [Display adapter]

Bus Adapters:
Intel(R) 5 Series/3400 Series Chipset Family
USB Enhanced Host Controller - 3B34
Intel(R) 5 Series/3400 Series Chipset Family
USB Enhanced Host Controller - 3B3C
Multimedia:
ATI High Definition Audio Device
Bluetooth Hands-free Audio
IDT High Definition Audio CODEC

Other Devices:
Microsoft AC Adapter
Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery
Microsoft Composite Battery
Dell Wireless 365 Bluetooth Module
Microsoft Bluetooth Enumerator
Bluetooth L2CAP Interface
Bluetooth Remote Control
HID-compliant consumer control device
HID-compliant device
USB Input Device (2x)
Integrated Webcam
HID Keyboard Device
Standard PS/2 Keyboard
HID-compliant mouse
Synaptics PS/2 Port TouchPad [Mouse]
Generic USB Hub (3x)
USB Composite Device
USB Root Hub (2x)
Generic volume shadow copy

Communications:
Bluetooth Device (Personal Area Network)
DW1501 Wireless-N WLAN Half-Mini Card
Microsoft ISATAP Adapter
Realtek PCIe FE Family Controller
Windows 7 работещ на захранване от батерия, настройки за два екрана с различни разделителни способности. Силна част на хардуера е 1.73 гигахерцовият Intel Core i7 Q 740 процесор, достатъчно добър за моите задачи и ATI Mobility Radeon HD 5650 графиката, поддържаща Avivo HD. Лаптоп дисплея позволява резолюции до 1366x768, докато свързването му към моя LG M228WA 22 инчов TFT монитор (монитора, който използвам за моята Amiga с AmigaOS 4.1), мога да настроя резолюции до 1680 x 1050. LG TFT монитора няма HDMI, но след като купих HDMI към DVI кабел, сега работя с AmigaOS и Windows 7 на един и същи монитор. Само с единично натискане на дистанционното управление на LG монитора, превключвам между машините (за RGB и DVI вход). Слаба част на лаптопа е относително краткото време работа на батерия. Дори и стикера с LOTS OF FEATURES, MASSIVE APPEAL (МНОЖЕСТВО ФУНКЦИИ, МАСОВО ПРИВЛИЧАНЕ) в ляво на ТъчПеда да казва Impressive battery life (Впечатляващ живот на батерия), моят опит не беше толкова впечатляващ. С напълно заредена (100%) батерия, при нормално използване, показателя на батерията показва максимално оставащо време до 1 час и 45 минути, което пада доста бързо. Активирането на Dell Extended Battery Life не промени много. При натоварено използване, оставащия заряд на батерията лесно отива на по-малко от час, което не е никак впечатляващо. Ако трябва обширно да използвам лаптопа за повече от час на заряд от батерия, резервна батерия ще бъде задължителна. Друга слаба част на хардуера е загряването, дори и след обикновени задачи, като гледане на видео или сърфиране на сайтове с Flash съдържание. Лаптопа ще включи вътрешният си вентилатор, който ще изведе топлината в лявата страна на лаптопа, но ще произведе допълнителен шум. Това не е проблем, ако не си потребител левичар, който иска да използа външна мишка. Или в моят случай, имах нужда да запиша екрана, така че обърнах лаптопа към монитора и поставих външната мишка в дясно. Топлината произведена от лаптопа само след ден повреди залепващия се мауспед, който използвах за външната мишка. Така че по-добре да не се поставят обекти в ляво от лаптопа, който могат да бъдат повредени от от дълго излагане на топлина - очила, телефони, флопи дискети, мауспедове, особено ако извършвате натоварващи компютърни задачи като видео енкодиране или емулация. Препоръчително е и да не поставяте лаптопа близо до стена или други обекти, които ще спрат вентилацията в ляво, както е описано в Гаранционната карта.

Софтуер

Към Юни 2011, Windows 7 беше втората най-популярна операционна система, според уеб статистики, оставяйки първото място на все още монолитния до днес Windows XP. Но скоро Windows 7 ще стане най-популярната операционна система, означавайки че с операционната система инсталирана на лаптопа, няма да се тревожа за доставката на софтуер. Хиляди приложения са налични за Windows. Ако някое софтуерно заглавие не е налично, лесно мога да пусна Linux и дори MacOS 10.6 под виртуална машина, без дори да трябва да рестартирам компютъра. Със стотиците емулатори за компютри и гейминг конзоли, мога да се наслаждавам на ретро игрите емулирани с пълна скорост. Така че няма никакви притеснения за софтуера. Инсталирани на лаптопа, заедно с Windows бяха няколко софтуерни заглавия, които открих много полезни за моите проекти:

 • Dell Webcam Central, Версия 2.00.35 - идеален за записване на видеота с вградената уеб камера на лаптопа. Позволява редактиране, ефекти, мащабиране, детайл, увеличение, директно качване на YouTube, KinKast, Facebook, Youku, Box.net и photobucket. Идеален за домашни филмови записи и обикновена обработка на видео.
 • McAfee Antivirus - едномесечна пробна версия. След като пробата изтече, се изисква платен лиценз за да може да има пълна сигурност.
 • Roxio Burn, Версия 1.01 - софтуер за запис на CD/DVD за използване с DVD+/-RW оптичното устройство. Идеален за бекъп цели.
 • Skype 4.2.169 - най-популярния онлайн инструмент за бързи съобщения, аудио и видео комуникации през Интернета. С вградените микрофон и уеб камера на лаптопа, нищо допълнително не е нужно за да се започнат комуникации със семейството или приятели в мрежата.
 • Microsoft Office 2010 с Microsoft Office Starter - с Excel и Word с реклами и липса на професионални функции от пълните версия. Идеален за малки домашни и хоби проекти, но неподходящ за по-големи задачи и проекти.
Windows 7 с няколко софтуерни заглавия на Dell Inspiron N5010. Допълнително инсталирах браузъра FireFox, 7-Zip архивиращото приложение, VLC Media Player, FFMPEG и Sega емулатора Fusion (всичките безплатен софтуер). Основната ми операционна система продължава да е AmigaOS. Нямам много Windows софтуер, купен през годините. Приложенията включени с лаптопа, заедно с безплатния софтуер наличен в Интернет са достатъчно добри за ежедневна работа с компютър, създаване на видеота и социални връзки, така че да се надявам че няма да се нуждая от покупка на никакви допълнителни софтуерни лицензи (както лиценза за антивирусното приложение, където получавах извиващи ръце имейли да си го купя за машината и да увелича изхарчените пари по нея). Надявам се че ще мога да запазя парите за Amiga хардуер и използвам безплатни инструменти. Игрите включени с лаптопа и Windows са добри за хора, които искат да играят от време на време. Открих Internet Backgammon (Интернет Табла) за доста атрактивна. Само да не взимаше точки за напускане след една или две игри, щеше да е прекрасно. Тествах моите игри разработени за Windows и DOS. Старата DOS игра AntiISDA Боец не заработи. Windows версиите на игрите BoxWorld, BoxWorld 2, Chips, King Kong и MazezaM работеха добри по-добре отколкото на Windows XP. Поиграх на моите игри с Speed Link Strike 2 гейминг пед, който също работеше безпроблемно.

Аксесоари

За тестовете ми на лаптопа свързах различни хардуерни аксесоари. Всичкият хардуер работеше без какъвто и да е проблем. Свързах картови четци, USB клавиатури, USB мишки, 4-Пътен USB хъб, USB Флопи устройство, SingStar USB Микрофон от Playstation 2, SD и MMC карти с памет във вградения картов четец в дясната страна, USB гейминг контролер педове, телефон Nokia E-51 и много други. 1.3 МегаПикселовата камера записва филми в резолюции до 1280x1024 (HD) и ще използвам лаптопа за запис на филми, докато си взема професионална HD камера.Dell лаптопа прави впечатление на качествено направен продукт и приятелски ориентиран потребителски интерфейс. Употребата на различни компютърни аксесоари не е изключение, където впечатляващата скорост на машината беше повече от очевидна.

Заключение

Dell Inspiron N5010 е прекрасен хардуер в настоящата Интернет епоха, където нужната компютърна мощ за най-обикновени задачи нарастна драстично. Изискванията на ресурси за обикновеното боравене с компютър бяха много по-ниски преди шест години, когато си купих моята microAmigaOne. С новата мултиядрена машина, няма да имам препятствия при извършването на сложна обработка на данни, запис на видеота и стрийминг. Само машината да не произвеждаше никакъв звук, щеше да бъде прекрасния лаптоп за притежаване. Windows 7 е по-приятен за използване от Windows XP. Няма да направя даунгрейд към по-стари Windows версии. Ако е нужно да използвам алтернативни операционни системи, винаги има виртуализация, която е по-лесна за манипулация, благодарение на няколкото ядра. Много е лесно да се пътува с него, дори и да не е малкия нетбук, който хората обичат да разнасят наоколо. От друга страна бързото изсмукване на батерията не го прави най-добрата машина за походи или пътуване без източници на енергия. Докато сте установени в хотел с Wi-Fi и електричество, машината позволява извъшването на компютърни дела както обикновено. Не съжалявам че го купих и се надявам да имам същото мнение след две години.


Коментари:

Назад към Други

Назад към Индекс